Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

58G vydali po roce nové album | foto: instagram.com/58g_southead

Skupina 58G vydala desku roku, fanoušky zklamal Yzomandias a Nik Tendo

Jihlavská skupina 58G po více než roce ve čtvrtek vydala novou desku CITY PARK. Fanoušci měli velká očekávání, která se nakonec vyplnila. Jedná se podle nich o nejlepší album tohoto roku. Zklamali je ale členové labelu Milion+, kteří na něm hostují.
  7:30

Jihlavská rapová skupina 58G vydala ve čtvrtek o půlnoci nové album, které nese název CITY PARK. Podle mnoha fanoušků se jedná o jedno z nejočekávanějších, nejkvalitnějších a nejlepších rapových desek tohoto roku. Někteří hosté ale podle nich zklamali.

58G se na hudební scéně pohybují teprve dva roky. Vydání jejich prvního projektu Tape vol. 1 bylo jedno z největších překvapení léta roku 2020. Ač se někteří pohybovali v prostředí rapu už delší dobu, rozhodli se jít jinou a vlastní cestou. Bez větší propagace a jakýchkoli hostů jako naprosto neznámá a nová skupina si brzy získali desetitisíce fanoušků.

Hlavní členové skupiny jsou tři. Patří mezi ně Doktor, Humla a TK27, vlastním jménem Tomáš Kučera. Jeho pseudonym odkazuje na číslo fotbalového dresu, který nosí. Je totiž prvoligovým fotbalistou, který hraje za klub FK Teplice. Právě on už tou dobou zkušenosti z rapu měl.

Bez pochyb nejprobíranějším trackem se kterým je spojován, je Off Season. V listopadu roku 2018 se objevil ve videoklipu společně s Ca$hanovou Bulharem a Labellem. Text skladby je mnohdy explicitní a on se ve své sloce nevybíravým způsobem dotkne pražské Sparty a Fotbalové asociace České republiky, jmenovitě bývalého místopředsedy Romana Berbra a předsedy Miroslava Pelty. Podle asociace poškozoval dobré jméno fotbalu a tak mu disciplinární komise vyměřila pokutu ve výši 60 tisíc korun, kterou později o 20 tisíc snížili.

Celá kauza byla v té době vysoce medializovaná a podle mnoha fanoušků, jak fotbalových, tak rapových, byla situace zbytečně vyhrocená a Kučera si pokutu nezasloužil. Teplický klub se za něj tehdy postavil a prohlásil, že je původní trest příliš vysoký a Sparta také reagovala s nadhledem.

Právě protože už v minulosti Kučera rapoval, mnoho fanoušků především ocenilo fakt, že ze svých vztahů s ostatními rappery mohl vytěžit, ale neudělal to. Skupina se jednoduše rozhodla si svou fanouškovskou základnu vybudovat sama.

Na začátku září Kučera na Twitteru oznámil, že se fanoušci mohou na podzim těšit na nové album. Zhruba o měsíc později začali prodávat vstupenky na svou tour k novému albu. To ale v té době ještě nevyšlo a posluchači zůstali napajtí a plní očekávání.

Fanoušci se nové hudby dočkali ve čtvrtek o půlnoci. Název CITY PARK odkazuje na stejnojmenné nákupní centrum v Jihlavě, ze které hudebníci pocházejí a často ji ve svých textech zmiňují. Ostatně i jméno skupiny vychází z jihlavského poštovního směrovacího čísla.

Pro mnohé posluchače je album tím nejlepším a nejkvalitnějším, co od skupiny slyšeli. Oceňují především jejich texty a výrazné zlepšení v technice. Přinášejí do českého prostoru hudbu, která je originální a vždy mají čím překvapit. Podle mnoha fanoušků umí přinést momenty, které jim nikdo jiný nedá.

Na albu hostuje Annet X a členové Milion+ Yzomandias a Nik Tendo. Mnoho fanoušků vyzdvihuje sloku Anety, dvojice rapperů je naopak zklamala. „Líbí se mi všechno kromě slok Yza a Nika,“ myslí si jeden z posluchačů. Tvrdí, že albu nic nepřidali, jenom ubrali. Někteří tvrdí, že by bez nich bylo lepší.

Reakce jsou však ve většině pozitivní. Fanoušci jsou rádi, že se po více než roce dočkali nové hudby a těší se, až ji uslyší živě. Svou novou desku pokřtí jihlavská skupina už 3. listopadu v pražském Lucerna Music Baru.