Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Rihanna a její přítel A$AP Rocky | foto: Profimedia.cz

Podporuje přítel Rihanny A$AP Rocky invazi na Ukrajinu? Už pro mě neexistuješ, zlobí se posluchači

Rapper A$AP Rocky nedávno zveřejnil několik fotek na Instagramu, které mají propagovat jeho novou skladbu. Mezi nimi byl však přívěsek ve tvaru písmene Z vytvořený z tanků. Posluchači ho začali okamžitě odsuzovat. Písmeno Z je totiž považováno za symbol ruské invaze na Ukrajinu.
  9:37

Rakim Mayers je americký čtyřiatřicetiletý rapper a je známý spíše pod uměleckým jménem A$AP Rocky. Poslední dobou se na sítích probírá především jeho nadcházející album, které oznámil minulý rok. Teď už však mnohé posluchače nová hudba nezajímá. Zveřejnil totiž symbol ruské invaze na Ukrajinu.

Mayers vydal poslední hudební album před pěti lety a od té doby se hudbě tolik nevěnoval. Prý byl totiž zaneprázdněný. Rapper tvoří pár s populární zpěvačkou Rihannou, se kterou se v minulém roce stali rodiči. Narodil se jim syn, kterého pojmenovali RZA a tak fanoušci Mayersovi hudební přestávku odpustili.

Ve čtvrtek 20. července však představil reklamu na sluchátka Beats, kterou sám režíroval. Její součástí byla také nová skladba RIOT (Rowby Pipe'n). Spolupráci, reklamu i skladbu se rozhodl oznámit mimo jiné na Instagramu. Zveřejnil několik fotek, mezi kterými byla fotka velkého přívěsku ve tvaru písmene Z poskládaného z tanků.

Pod příspěvkem se okamžitě po zveřejnění začaly objevovat negativní komentáře. Proč? Písmeno Z je totiž považováno jako symbol podpory ruské invaze na Ukrajinu. Ještě před tím, než minulý únor Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, se začaly šířit fotky armádní techniky označené písmenem Z. Nejdříve nikdo nevěděl, co záhadné „zetko“ znamená, později ho začali mnozí vnímat jako novodobou svastiku. Písmeno Z už nebylo jen na armádní technice, někteří si ho vyšívali na trička nebo s ním zdobili své domy.

Mayers po chvíli přívěsek s písmenem Z smazal, i přes to se negativní komentáře neustále objevují. „Jsem zklamaný. Tohle chování je opravdu neuctivé,“ píše jeden z jeho posluchačů. Zklamání z jeho chování vyjadřuje také mnoho Ukrajinců a Rusů. „Radši bys měl místo písničky zveřejnit omluvu. Tvé chování je nepřijatelné,“ myslí si jeden z nich. Další dodává, že pro něj Mayers přestal existovat nejen jako umělec, ale také jako člověk.

Někteří se ho však zastávají. Protože se jeho syn jmenuje RZA, má prý pro něj písmeno Z zásadní význam. „Určitě to nemyslel špatně. Vidíte problém tam, kde není,“ píše jeden z nich. „Ty tanky vypadají opravdu mírumilovně. Určitě tím odkazoval na svého syna,“ odpovídá ironicky další.