Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Influencer Adam Kajumi | foto: instagram.com/adamkajumi

Kajumi driftuje s oranžovým majákem na střeše. Je to pro účely natáčení, brání se

Adam Kajumi nedávno zveřejnil video, ve kterém driftuje na zasněžené silnici před nákupním centrem v Praze. Podobná videa sice sdílí běžně, tentokrát však na auto přidal oranžový maják, který by běžný řidič používat neměl. Kajumi tvrdí, že natáčí autový minifilm, jinak maják prý nevyužívá.
  14:00

Adam Kajumi je jedním z nejznámějších českých influencerů. Na sociálních sítích se snaží své fanoušky bavit mnohdy i bizarními videi, na kterých tancuje a zpívá. Většina jeho obsahu je mířená spíše na mladší publikum. To se od minulého roku snaží změnit a založil si kvůli tomu nový profil na TikToku, na kterém sdílí primárně videa s auty.

Nedávno Kajumi na svůj profil přidal video, na kterém driftuje ve sněhu před jedním z pražských nákupních center. Podobných videí má několik, v tom novém má na autě však oranžový maják, který by běžný řidič mít neměl. Konkrétní případy upravuje vyhláška. Výstražné světlo mohou mít například vozidla vykonávající práci za jízdy, ta která mají nadměrné rozměry a nadměrnou váhu nebo příliš velký náklad.

@adamkajumigarage Kalamita pro pražáky 🤭🤯 #bmwm2 ♬ original sound - adamkajumigarage

Jejich práva upravuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. „Řidič vozidla vybaveného zvláštním výstražným světlem oranžové barvy smí tohoto světla užívat jen tehdy, mohla-li by být jeho jízdou nebo pracovní činností ohrožena bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,“ uvádí zákon. Následuje několik dalších výjimek pro řidiče auta s výstražným světlem. Ani jedno z toho není případ Kajumiho a jeho BMW.

Maják pro účely natáčení

Podle Kajumiho však oranžový maják použil pro účely natáčení. „Úryvek z TikToku je z natáčení autového minifilmu a to auto z videa ho má jen pro účely toho filmu. V provozu s tím majáčkem já a ani nikdo jiný, kdo má auto zrovna svěřené, nejezdí,“ brání se Kajumi na otázku redakce antiyoutuber.cz.

Zároveň tvrdí, že je auto z videa, s nezaměnitelnou poznávací značkou NOT 4 HOES, firemní a tím pádem slouží pro firemní účely. Nutno dodat, že se stejným autem se však Kajumi na sociálních sítích objevuje často. „Auto je specificky upravené, protože ho zároveň používáme jako propagační prostředek. Proto se na mých sociálních sítích často objevuje,“ dodává Kajumi. Prý svůj osobní vůz nesdílí kvůli ochraně soukromí. Existuje přitom řada videí a fotografií, kde Kajumiho sledující jeho vůz s Kajumim za volantem v běžném provozu fotí a natáčí a následně sdílí na sociální sítě.

Kajumiho sledující jsou sice na podobná videa zvyklí, jejich pozornost tentokrát tentokrát upoutal právě oranžový maják. „Ty ses s tím majáčkem snad zbláznil,“ komentuje jeden ze sledujících. „Vidím oranžový maják, silničáři teda mají konečně pořádná auta,“ píše ironicky komentující. Několik dalších se k nim se souhlasnými reakcemi přidává a nerozumí tomu, jak je možné, že může mít oranžový maják.

@adamkajumigarage Stane se 😀 #fail ♬ EnduroEpicMoments_Kurła_Drifterzy_ - ENDURO EPIC

Druhá skupina sledujících video nechápe a celé ho v podstatě odsuzují. „Jasně, driftuj uprostřed města. Ještě někoho zabiješ,“ píše jeden z nich. Myslí si, že podobné chování by se ve městě běžně dít nemělo. „Tohle zvládne fakt každej ko*kot,“ komentuje nevybíravě sledující.

Kajumi se svým pozitivním vztahem k rychlým a drahým autům dlouhodobě netají. Na TikToku je sdílí, natáčí, jak jim střílí z výfuků plameny a nahrává, jak jejich motory zní. Zároveň v mnoha videích driftuje a potvrdil, že jednou i naboural. Minulý týden se také zúčastnil nelegálního tuningového srazu v Praze.

Témata: Adam Kajumi