Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Adrián Figa se vrací. Nejdříve zpíval o kukuřici, teď zakládá politickou stranu

Adrián Figa se po delší pauze vrátil. Proslavil se zpěvem o čaji, teď chce vstoupit do politiky. Rozhodl se své sledující nalákat do nové iniciativy, o které doufá, že se v budoucnu přetvoří na politickou stranu. Fanoušci ho nechápou a odsuzují.
  13:30

Slovenský influencer Adrián Figa byl jednou z nejskloňovanějších postav TikToku letošního léta. Zpíval o různých potravinách a protože sledující milují bizár, jeho popularita rychle rostla. Brzy se ale začala množit kritika a některé jeho fanynky tvrdily, že s nimi komunikuje mnohdy se sexuálním podtextem. Teď se rozhodl založit politickou stranu.

Jeho jméno na nějakou dobu ze sociálních sítí v podstatě zmizelo. Po tom, co se začaly množit spekulace o jeho obtěžování mnohdy i nezletilých žen na internetu, ho mnoho sledujících odsoudilo a přestalo o něj mít zájem. On sám se na chvíli z TikToku stáhl a několik dní nepřidal žádné video.

@adrianoofigoo ČO BY SI CHCEL NA VIANOCE TY 🎄? NAPÍŠTE MI TO DO KOMENTÁRU 🎁. BUDEM SA VÁS NA TO PÝTAŤ AJ V ULICIACH 🎄🎁🎄🎁🎄🎁🎄🎁🎄🎁 #slovenskotiktok #slovenskomoje #vianoce #vianoce🎄#laska #nadej #uspory #zarabajonline #zarabaj #vzdelavajtesa #vzdelanie #radost #slovenskopremladych #vianoce #vtfyp ♬ původní zvuk - AdrianoFigo

Brzy po svém návratu v říjnu oznámil svým fanouškům zásadní novinku. „Milí přátelé, protože se mi povedlo na TikToku vybudovat velkou fanouškovskou základnu, rozhodl jsem se vám dát nějakou přidanou hodnotu. A tou je iniciativa Slovensko pre mladých,“ popisuje Figa ve videu. Zároveň fanoušky ubezpečil, že bude o kukuřici zpívat dál, ale v budoucnu by chtěl spolupracovat s úspěšnými lidmi na svém novém projektu.

@adrianoofigoo ❤️🍀🇸🇰 BEZ PEŇAZÍ SI AKO MLADÝ ŽIVOT NEUŽIJEŠ! ❤️🇸🇰😮 ČO TREBA ZMENIŤ? MÁŠ NÁPAD AKO PODPORIŤ ROZVOJ MLADÝCH NA SLOVENSKU ?PRIDAJ SA K NÁM 🇸🇰👌❤️ 🍀#radost #mladíľudia #wow #buducnosť #zivot #stastie #nadej #laska #robcotabavi #slovensko🇸🇰 #slovenskotiktok #slovenskomoje #slovenskopremladych ♬ původní zvuk - AdrianoFigo

Následně všem vyrazil dech svými ambiciózními plány. „Doufám, že se tato iniciativa postupně stane politickou stranou,“ popisuje Figa. „Chybí tu něco nového, chybí tu nová politická strana. Lidé už nemají čemu věřit, to jde vidět i na výsledcích voleb, že nechodí volit,“ tvrdí a přeje si, aby to právě jeho iniciativa změnila. Pokud se mu jeho plány vydaří, má podle něj současná generace ještě naději být zachráněna.

Podobných videí má několik. V jednom z nich svým sledujícím popisuje například jeho plány, jak naložit se státním rozpočtem. Video uvádí ale poměrně nejasně a několik minut popisuje, jak se společnost za posledních sto let změnila a kam pokročil technický vývoj. „Před sto lety byste si nemohli zavolat s kamarádem a spojit se s ním přes telefon, nebo si pustit na počítači film,“ říká Figa. Po chvíli se ale dostane k tomu, že pokud by se rodičům jeho sledujících dvakrát zvýšil plat a ceny by o polovinu klesly, mohli by sledující dostat k Vánocům mnohem technicky vyspělejší dárky. Odkazuje tím na podle něj ideální ekonomickou situaci, kterou přinese jeho nová strana.

@adrianoofigoo ❤️🍀 MY MLADÍ BUDEME BUDOVAŤ SLOVENSKO 🇸🇰! ĽÚBIM VÁS 😘 🇸🇰! SPÁJAJME SA 🍀❤️ #wow #yes #omg #slovenskopremladych #slovensko🇸🇰 #slovenskotiktok #slovenskomoje #laska #nadej #stastie #zivot #radost #buducnosť #mladíľudia #spolu #vtfyp ♬ původní zvuk - AdrianoFigo

Sledující jsou šokovaní a jeho nápad nechápou. „A to jsem si myslela, že už teď je to v politice špatné, teď to bude ještě horší,“ píše jedna ze sledujících. „Stěhuju se, teď hned a kamkoliv. Tohle je fakt dno,“ myslí si další. Někteří se mu i vysmívají a píší ironické komentáře. Pozitivní reakce ale v podstatě nemá. Zároveň upozorňují, že jeho publikum je z velké části nezletilé a tak volit ještě nemůže.

Podle některých je důležité si uvědomit, že ač téměř žádné souhlasné komentáře neexistují, jeho videa mohou mít negativní vliv na některé jeho sledující a ovlivňovat je. Figa podle nich není dostatečně vzdělaný k tomu, aby mohl mít relevantní poznámky například ke státnímu rozpočtu, ke kterému se už vyjadřoval. Také by se podle nich nemělo zapomenout na nařčení z obtěžování nezletilých žen na internetu.

Témata: Adrián Figa