Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Africká influencerka vyvrací stereotypy. | foto: https://www.instagram.com/itssucrepea/?hl=csAntiyoutuber.cz

Máte v Africe elektřinu a vodu? Nigerijka na TikToku trollí stupidní dotazy hlavně Američanů

Charity Ekezie je nigerijská influencerka, která si je vědoma toho, že mnoho lidí vnímá Afriku jako prehistorický kontinent, kde nemají vodu, klimatizaci ani počítače. Napadlo ji tak pomocí TikToku předávat světu pravé informace o živote v Africe. Ze stereotypů si utahuje, její obsah baví miliony lidí.
  12:00

Charity Ekezie je Nigerijka a pracuje jako novinářka. Pohybuje se i na TikToku, kde jí sleduje více než milion lidí. Svými videi vyvrací stereotypy ohledně života v Africe, protože na sociálních sítích zaznamenala fakt, že zejména z USA si myslí, že v Africe nemají internet, elektřinu, vodu, bydlí v chatrčích a hlavně že Afrika je země a nikoliv kontinent.

@charityekezie HAPPY AFRICA DAY! Drop your flags and Rep your country! 🎉 Which of these countries would you like to visit? 🥰 I Rep Nigeria 🇳🇬🥰Song credit: Africa by @korraobidi #Knowafrica #africaday #charityekezie ♬ Africa by Korra Obidi - Charityekezie

Africká influencerka vyrostla v Kamerunu, ale od svých deseti let žije v Nigérii, kterou považuje za velmi diverzní. I proto, že se v zemi prolínají lidé mnoha kultur, kteří mluví odlišnými jazyky. Ekezie několik let používala TikTok spíše jako sledující, videa natáčela čas od času, množily se jí pod nimi ale rasistické komentáře, na což byla, jak sama přiznává, zvyklá.

Co ji ale zarazilo, byly komentáře ohledně jejího rodného kontinentu. Lidé se jí ptali, zda lidé v Africe mají boty, vodu a základní technologii (přestože je logické, že musí mít smartphone a nabíjet ho, jinak by nemohla točit videa na TikTok).

Z převážně amerických uživatelů si dělá legraci a trollí je, že pochází z Wakandy, což je fiktivní země z komiksu a následně filmu Black Panther. Každý stupidní dotaz, který se jí v komentáři objeví, otočí proti tazateli. Když se jí jeden uživatel ptal, jak si nabíjí telefon, když v Africe není elektřina, držela v ruce iPhone a mluvila o tom, že její telefon nabíjí kouzelný hroch.

@charityekezie Reply to @lazyleopard_sh Now you know how.🥰 The African Hippo is powerful 🦛 #sacarsm #knowafrica #charityekezie ♬ original sound - Charityekezie

I proto začala přidávat video o tom, jaký život v Nigérii a Africe je doopravdy.

„Tento stereotyp mě opravdu štve, protože je plný rasismu a propaguje myšlenku, že Afrika je méně rozvinutá než zbytek světa. Ve skutečnosti máme venkovské oblasti i městské oblasti, a pokud lidé natáčejí pouze venkov a tvrdí, že taková je celá Afrika, pak vám neukazují skutečnou pravdu,“ poznamenala influencerka.

@charityekezie Stop telling our own story, It's not yours to tell😌 focus on helping the needy in your country/continent first 🥰 p.s google is your friend.#africa #charityekezie ♬ original sound - TIFFANY HADDISH

Videa pojímá sarkasticky a snaží se skrze ně lidi nejen pobavit, ale také je vzdělávat. Její tvorba začala zajímat čím dál tím více lidí a na některých svých videích má i přes dvacet milionů zhlédnutí. Její první video o stereotypech má název „Když lidé říkají, že v Africe není voda.“ Tancuje zde s několika svými kamarády v okolí velkého jezera. Má mnoho pozitivních ohlasů a více jak dvaadvacet milionů zhlédnutí.

Charity v podobném duchu pokračuje celou svoji tiktokerskou kariéru a každou hloupost, která ji přistane v komentářích, vyvrací tím, že stojí u místa nebo u věci, o které je řeč.

@charityekezie Reply to @maylan_r The African Elephant is not just an animal but a source of fresh air. btw what's an Air conditioner?🤔 #sacarsm #africa #charityekezie ♬ original sound - Charityekezie

Pozitivní ohlasy, které dostává, ji podporují v tom, aby neznalost lidí vyvracela, ale dělala to i pasivně agresivním způsobem, jelikož je pochopitelné, že mladou Afričanku může velmi urážet a také bolet, jak o její zemi potažmo celém kontinentu lidé smýšlejí. Jistě, v Africe jsou stále pastevecké vesnice, kde žijí uzavřené společnosti, ale většina kontinentu je stejně moderní jako zbytek světa.

Její tvorby si všímají i média a Charity se dostává se svým trollením a „detektorem stupidních komentářů“ i do velkých zahraničních deníků.