Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Vojtěch Fišar si streamováním vydělá měsíčně kolem půl milionu korun. | foto: Facebook/TheAgraelus

Streamer Agraelus má v plánu zřejmě ukončit kariéru. Twitch je podle něj v krizi

Jeden z nejúspěšnějších českých streamerů Agraelus je dle sledujících v krizi. Poslední dobou už to prý není to, co bývalo. Na jednom streamu se rozpovídal o současné situaci ohledně streamování. Vrcholu už podle něj Twitch dosáhl a lepší už to zřejmě nebude. Nejde tedy jen o něj, ale celou platformu.
  14:00

Vojtěch Fišar alias Agraelus je jeden z nejúspěšnějších streamerů v Česku. Jeho streamy mu vydělávají klidně i přes milion korun měsíčně. Když vysílá, tak má většinou největší počet aktivních diváků u nás. Něco se ale stalo a už to zřejmě není to co bývalo. Dle sledujících se Agraelus zřejmě nachází v krizi.

Nejde však jen o Agraela, ale i celou českou scénu streamerů. Twitch generace dětí, která dříve aktivně sledovala streamy, dospěla. Fanoušci si už zřejmě radši pustí záznam, než aby šli sledovat celé živé vysílání. Podle většiny na to už jednoduše nemají čas.

Agraelus se za celou svojí dlouhou kariéru nedostal zřejmě ani do jedné velké krize a ani nezažil žádnou kauzu. Jeho streamy byly dle fanoušků vždy záživné a zábavné. Na české scéně je vcelku jedinečný. Jeho nadupaný počítač a celá sestava dodává streamům obrovskou kvalitu a nový rozměr. Sledující tvrdí, že má všechno, co by dobrý streamer měl mít. Je vtipný, zajímavý, chytrý a ve hrách, které na streamech hraje je zběhlý. To vše je tak zřejmě klíč k úspěchu ve streamování, kterého Agraelus jednoznačně dosáhl.

Ke svým fanouškům byl vždy upřímný, i co se týče výdělků. Objevil se dokonce na webu Forbes na čtvrtém místě v kategorii nejlépe placených youtuberů za rok 2022 s ročním výdělkem až třináct milionů korun. Takové obrovské sumy si vydělává převážně díky placeným odběratelům na Twitchi a finančním příspěvkům od diváků.

Něco se tedy stalo a streamování na Twitchi už pro něj není takové, jaké bývalo. Sám Agraelus se nechal slyšet, že počet sledujících na streamech a celkově celá komunita na platformě upadá. „Akorát jsem se teď vydeptal, do jakých zk*rvených sr*ček to tady kleslo, jak strašně ubohé to je. Je mi z toho docela úzko,“ komentuje Agraelus aktuální situaci na Twitchi.

Platforma Twitch nejen podle Agraela, ale i většiny veřejnosti upadá. Za poslední roky nepřišla s téměř žádnou novou funkcí a je to na ní prý spíše horší než dříve. Nejde jen o českou scénu, ale o platformu celosvětově. Známí streameři jako Adin Ross, či Kai Cenat se nechali slyšet, že v poslední době to na Twitchi už není ono. Rosse platforma dokonce i zabanovala a ten se tak přesunul na konkurenční Kick. Není jediný. Spoustu dalších velice úspěšných Twitch streamerů oznámilo přechod ke konkurenci. Jeden z nich je například Karl Jacobs, dobrý kamarád youtubera Mr. Beasta.

Jelikož to už není to pravé ořechové, Agraelus oznámil, že pokud se situace nezlepší, tak ukončí kariéru. „Celý rok budu klidně zapínat streamy co nejdříve, klidně už od pěti, šesti hodin. Budu pořádně dřít,“ popsal Agrealus svůj momentální plán na streamování. To je pro mnoho fanoušků určitě dobrá zpráva. Nebude to však napořád. Pokud si chtějí užít streamy Agraela, mají zřejmě poslední možnost. „Dávám tomu tak maximálně dva roky, než ten Twitch chcípne. V případě, jestli se mi pak nepodaří někam přesunout, nebo to tady nějak oživit, tak vyberu všechny peníze a odejdu,“ oznámil Agraelus, že jestli se situace na Twitchi nezlepší, tak sebere vydělané peníze a z platformy odejde.

Co se tedy s Twitchem děje? Mnozí si myslí, že už není tak atraktivní, jako jiné platformy. Agraelus se také nechal slyšet, že překvapivě stoupl počet lidí, co se podívá spíše na záznam, než aby stream sledovali v přímém přenosu. Podle sledujících to má vcelku zřejmé vysvětlení. Jeho fanoušci už jednoduše dospěli a nemají tolik času chodit na streamy. „Já bych řekl, že reálně jsem nebyl na streamu třeba rok. Ze záznamů mám zhlédnutých třeba ale sedm z deseti her. Myslím si, že to je dost o tom, jak má kdo čas a jak ho chce trávit. Odpoledne po škole nebo po práci s kafem si pustím nějaký záznam, ale večer už mám jiný program. Myslím, že to tak má hodně lidí,“ napsal na YouTube pod záznam z Agraelova streamu jeden uživatel.