Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

Streamer Agraelus, alias Vojtěch fišar se Stitch čepicí | foto: twitch.tv/agraelusAntiyoutuber.cz

Agraelus získal za večer více než sto tisíc korun v CS:GO

Štěstí se usmálo na českého streamera Vojtěcha Fišara, na internetu známého spíš jako Agraelus. Při streamování populární hry Counter Strike: Global Offensive se mu při otevírání beden poštěstilo najít čtyři nože, jejichž hodnota přesáhla sto tisíc korun. Působí to jako lehce vydělané peníze, ale je tomu opravdu tak?
  10:15

Otevírání beden či pouzder a získávání skinů patří mezi jeden z důvodů, proč je hra Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) tak populární. Mnozí gamingový youtubeři otvírání beden natáčí a sdílí s fanoušky, mezi nimi je třeba i Agraelus, kterého na YouTube sleduje přes šest set tisíc lidí, aktivní je však hlavně na streamovací platformě Twitch.

Otvírání beden může být však poměrně rizikové, jedná se spíše o loterii, ve které můžete získat předmět v hodnotě tisíců eur nebo také v hodnotě pouhých tří centů. V současné době existuje devětatřicet druhů beden a pouzder, ze kterých lze získat nože a skiny zbraní.

Bedny byly do hry uvedeny v srpnu 2013. Představovaly devět nových vzhledů a také možnost získat „mimořádně vzácný speciální předmět.“ Aby člověk bednu dostal, musel hru hrát. Mimořádně vzácným speciálním předmětem byly nože, které chtělo velké množství lidí. Zavedení nožů a vzácných skinů do hry brzy přilákalo mnoho nových hráčů, kteří své peníze použili na nákup pouzder a klíčů k jejich otevření.

Otevírání beden v CS:GO však není spolehlivým způsobem, jak generovat zisk. Jejich otevíraní může mít za následek obrovskou ztrátu peněz. Existují totiž dvě možnosti, jak bedny získat. První možností je, že ji dostanete na konci herního zápasu, jako loot, neboli „kořist“, takže je zdarma. Druhou možností je si je zakoupit na komunitním tržišti v aplikaci Steam od jiného hráče. Čím je bedna vzácnější, tím vyšší cena.

Mohlo by se zdát, že tím utrácení peněz končí, ale není tomu tak. Ke každé bedně je potřeba klíč a i ten se musí koupit.

Kdo by si chtěl otevírání beden vyzkoušet, ale bez rizika, že ztratí peníze, může zkusit některý ze simulátorů. Tyto stránky sice vyvolají vzrušení z otevření něčeho skvělého, ale ve skutečnosti vůbec neposkytnou herní skin ani nůž, jedná se pouze o simulaci. Spíše dají představu o tom, kolik štěstí je potřeba, aby se z bedny vytáhlo něco skutečně hodnotného. Ve většině případů jde o méně vzácné předměty, které se svou hodnotou ani zdaleka nepřibližují investici, kterou je třeba k otevření bedny vynaložit.

Barevné nože

Zbraně v běžných CS:GO pouzdrech se objevují v pěti různých barvách, a to v modré, fialové, růžové a červené barvě. Nože mají typicky jasně žlutou nebo zlatou barvu. Modré skiny jsou označovány jako Mil-Spec, což jsou skiny nejnižší úrovně, které můžete z pouzdra získat, jsou obvykle také nejlevnější. Fialové jsou označovány jako „omezené zbraně“, jsou považovány za střední úroveň, obvykle se jejich cena pohybuje spíše na spodní hranici. Růžové jsou označovány jako vyšší úroveň skinů a obvykle jsou na horní hranici ceny, ale není to pravidlem. Jsou vzácné, ale lze je získat o něco častěji než červené nebo nože.

Červené skiny a nože jsou zdaleka nejdražšími zbraněmi, které lze z pouzder získat. Zejména nože mohou být velmi drahé a jejich cena může být vyšší než pět tisíc eur nebo dokonce více. Pravděpodobnost obdržení červeného skinu nebo nože je však velmi nízká. Je velmi vzácné, že některý z těchto případů obdržíte během pouhého otevření několika prvních pouzder.