Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

AI aplikace | foto: Instagram.comAntiyoutuber.cz

Portréty od umělé inteligence zaplavily sítě. Své mají i influenceři, odborníci jsou však na pozoru

Animované portréty z aplikace Lensa AI trendují na sociálních sítích. Za určitý finanční obnos si může uživatel nechat z vlastní fotky vytvořit své portréty, které jsou vyhotovené umělou inteligencí. Influenceři propagují aplikaci, nikde však neuvádí, zda jde o placenou reklamu. Odborníci ale před aplikací varují. Obávají se o soukromí osobních dat a fotografií v telefonu uživatele.
  10:04

Je asi málo uživatelů sociálních sítí, kteří nový trend, plný barevných portrétů v nejrůznějších stylech, neviděli. Fotky jsou na Instagramu, Twitteru, TikToku, ale i Facebooku. Nový trend zkrátka plní všechny sociální sítě fotkami virtuálních avatarů vytvořených prostřednictvím aplikace Lensa AI. Ta sice existuje už od roku 2018, největší úspěch však zaznamenala až v posledních týdnech tohoto roku. Uživatele nabádá k nahrání deseti až dvaceti selfie fotografií či portrétů, podle kterých následně vytvoří desítky až stovky digitálních obrázků skrz funkci „Magic Avatars“.

Aplikace umožňuje uživatelům vytvořit své umělecké avatary v několika tématech jako jsou například anime, fantasy, nebo sci-fi. To ale není zdarma, uživatel si může zaplatit buď jednorázově, či měsíčně. Ceny se na aplikaci pohybují od pár stovek až do tisíců korun.

Obrázky, které aplikace vytvoří, však nejsou jen pouhé efekty či filtry, nasazené na uživateli nahrané fotky. Jde o obrázky, které umělá inteligence vytvořila sama, právě na základě nahraných fotek. Dalo by se říct, že jde zkrátka o to, jak jednotlivé lidi umělá inteligence vidí a vnímá.

Obrázky vytvořené aplikací trendují, mnozí lidé je považují za skutečná umělecká díla. Odborníci se však obávají o soukromí uživatelů. Upozorňují především na shromažďování osobních dat. „Je skoro nemožné vědět a zjistit, co se stane a děje s fotkami nahranými uživateli do aplikace Lensa AI,“ vyjádřil svoji obavu ohledně soukromí fotek na aplikaci odborník na kyberbezpečnost Andrew Couts.

Vývojáři aplikace však tvrdí, že čtyřiadvacet hodin po zpracování jsou fotky smazány. Odborníci se nebojí tolik jen o fotky. To i kvůli tomu, že je dle nich jasné, že stejně většina uživatelů aplikace své fotky už na sociálních sítích má. Hlavní starostí je sběr dat, která mohou být potenciálně sebrána z telefonů uživatelů. „Hlavní věc, o kterou bych měl obavy, je chování analýzy, která shromažďuje data. Pokud bych měl aplikaci používat, tak bych si zapnul co nejpřísnější nastavení soukromí,“ dodal Couts.

Mnoho influencerů v posledních dnech sdílelo na svých sociálních profilech fotky vytvořené touto aplikací. Někdy uvádí jméno aplikace a třeba i cenu za vytvoření fotek. Nikde však neuvádí, zda se jedná o placenou propagaci, či že jen chtějí fanouškům ukázat zajímavou aplikaci.