Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

Ivan Kloc | foto: Instagram

Český Tiktoker slibuje, že vás za 10 tisíc naučí být slavným. Má to však mezery

TikTok je místem neomezených možností. To pochopili i internetoví podnikatelé, kteří se nyní snaží svým sledujícím nabízet zázračné kurzy, které jim mají pomoci se proslavit na sociálních sítích, samozřejmě za slušné peníze. Aktuálně probíhá TikTok Summit, který má vyjít na víc, než 10 tisíc korun. Jeho účastníci jsou z jeho obsahu rozpačití.
  6:00

TikTok není jen platforma pro sdílení vlastního obsahu na nejrůznější témata. Pro řadu lidí je to i způsob, jak si vydělat. Zatímco jedni se vydali cestou spoluprací, jiní pořádají na TikToku živá vysílání, skrze která se dá díky darům od sledujícím přijít na pěkné peníze. Je tu ale i skupina lidí, kteří vymysleli ještě další způsob, jak úspěch na TikToku zpeněžit. Začínají pořádat nejrůznější kurzy, které mají ostatní naučit, jak být také úspěšných tiktokerem.

Jedním z nich je i TikTok Summit podcastera Kid Ajvna, vlastním jménem Ivana Kloce, a jeho partnerky, tiktokerky Lery. Kdo by však čekal klasický summit tak jak ho známe, tedy nejlépe v nějakém kongresovém sále, ten by byl asi překvapený. Tenhle summit je tak trochu jiný.

„TikTok Summit je navržen tak, aby pomohl podnikatelům, marketérům, influencerům, e-shopům, ale i začínajícím tvůrcům rychle a účinně na TikToku vybudovat a přeměnit své publikum na platící zákazníky,“ píšou jeho organizátoři na webu. Klasické summity jsou však z velké části založené na tom, že se lidé potkávají osobně a diskutují spolu. Summit o TikToku je celý online, a to i přes to, že v pozvánce vyzývá k tomu si zajistit místo v první řadě. V závorce je pak tedy dodáno, že přímo od počítače. Kouzlo summitu, který mimo předávané informace přinese i osobní rozhovory a nové kontakty, tak chybí.

Vše je předtočené

Někteří ze zájemců o summit alespoň očekávali, že bude možnost se do rozhovorů s vystupujícími zapojit a například jim pokládat otázky. Jenže ani to není možné. Všechny rozhovory jsou předtočené. Jak tedy summit, který vám má přinést informace o tom, jak být slavný a úspěšný na TikToku, vypadá? Trvá týden, začal v pondělí, končí v neděli. Každý den pak Ajvn a Lera zveřejňují dva rozhovory vždy s jedním z hostů. Háček je v tom, že rozhovory jsou zdarma pouze omezený čas. Poté zmizí a přístup k nim mají jen ti, kteří si zaplatí. Kromě toho je v ceně ještě závěrečný online workshop, akční checklisty a taky záznam podcastů. Jakých podcastů, to nespecifikuje. Nejspíš má však na mysli svůj vlastní podcast A-cast. Jeho díly jsou však dostupné veřejně i tak na YouTube, Spotify a dalších platformách. Má však zároveň i účet na HeroHero.

Cena speciálního, takzvaného VIP balíčku se liší. Na webu summitu je cena balíčku vyčíslena na 10 500 korun. Zároveň je však uvedená i poměrně razantní sleva. Ještě před pár dny stál balíček 950 korun, teď je možné si ho pořídit za 1 450 korun.

Samotné rozhovory, které mají člověka naučit to, jak být úspěšný na TikToku, se hodně podobají tomu, co Ajvn dělá ve svém podcastu. Některé z rozhovorů vede dvojice společně, jiné si rozdělují. Mezi jejich hosty je několik osobností z českého a slovenského TikToku. Mezi nimi je například Klára Russo, která svou tiktokovou slávu postavila na tom, že je mladá učitelka, či tiktoker Selixinho. Ten se proslavil hláškou „Dobrý den, co tady děláte?“.

V rozhovoru však následně přiznal, že je jinak naprosto normální člověk, který pracuje na ambasádě USA v Praze. Sledující summitu se tak ptají, co jim takový člověk vlastně může přidat. „Když mu celý TikTok narostl organicky a náhodou, proč mi má za peníze radit, jak se stát tiktokerem?“ ptá se jeden z nich.

TikTok Summit však trvá až do neděle a redakce antiyoutuber.cz to bedlivě sleduje. V následujících dnech přineseme svědectví od účastníků summitu, jeho přednášejících, zveřejníme zároveň ale i profily jednotlivých přednášejících, stejně tak jako obou organizátorů. Dodáme i názory expertů na multimediální a masovou komunikaci.

Témata: Kid Ajvn