Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Miami Nice, vynikající nápoj, ve kterém byste nepoznali, že tam není alkoholická tequila. | foto: Pavel Dvořák/Tilen Vajt

Výzva na TikToku volá po omezení alkoholu. I malé množství může způsobit rakovinu

Po prosinci, který vybízí k oslavám a nadměrnému pití alkoholu, se uživatelé na TikToku rozhodli pití omezit. Mnoho z nich si začalo uvědomovat, že i malé množství může škodit a způsobit některé typy rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Vznikla kvůli tomu výzva Damp January a cílem není abstinence, ale jeho omezení.
  10:37

Pravděpodobně každý slyšel o výzvě Suchý únor nebo o jakémkoli jiném měsíci v kombinaci s přídavným jménem, které vyzývá k abstinenci. Ani leden není výjimkou a mnoho uživatelů na sociálních sítích se snaží abstinovat. Někteří ne tak úplně a alkohol se snaží jen omezit. Pro svůj nový způsob života si vymysleli název Damp January.

Neexistuje žádná pevná definice oblíbené výzvy. Jejím cílem je jednoduše omezit alkohol, ale ne úplně abstinovat a každý si může stanovit svá vlastní pravidla. Někteří chtějí pít alkohol maximálně o víkendu, jiní jednou za měsíc a někdo chce vypít omezený počet skleniček alkoholu za večer.

@shawty.got.lowe damp January was more attainable @OLIPOP #dampjanuary #olipop #rootbeerolipop #olipoptiktok ♬ original sound - SUMMER LOWE | Nashville

Alkohol se v poslední době snaží omezovat mnozí. Podle Tima Naimi, lékaře a ředitele Kanadského institutu pro výzkum užívání návykových látek při University of Victoria, může i malé množství alkoholu škodit. „Rizika spojená s konzumací alkoholických nápojů začínají už na malém množství. Zdravotní problémy nemusí mít jen ti jedinci, u kterých si ostatní myslí, že mají problém s alkoholem,“ popisuje Naimi.

I malé množství škodí

Nadměrné užívání alkoholu v podstatě znamená překročení doporučeného denního limitu, což u mužů znamená dva nápoje za den a u žen jeden denně. Na druhou stranu se objevují i případy, které dokazují, že i tyto hodnoty mohou škodit a existuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny, jak ukazuje nedávná studie. Zároveň by se vypitý alkohol neměl průměrovat. Pokud pracovní dny abstinujete a dáte si za večer čtyři skleničky, překročili jste denní limit. Alkohol totiž škodí nejen dlouhodobě, nebezpečné je také množství alkoholu v krvi v daný moment.

Alkohol podle domněnek vědců škodí primárně tím, že poškozuje DNA. Když pijete alkohol, vaše tělo ho odbourává a štěpí na acetaldehyd, chemickou látku, která je pro buňky toxická. Když už je buňka jednou poškozena, může se začít chovat nepředvídatelně a vytvořit rakovinový nádor.

Ač škodí i malé množství alkoholu, pokud pijete hodně, pomůže i jeho sebemenší omezení. Tvrzení, že alkohol v malém množství není nijak nebezpečný, pravděpodobně vzniklo kvůli tomu, že ti, kteří alkohol moc nepijí, mají jiné zdraví prospěšné návyky. Například sportují, stravují se zdravě a jednoduše dodržují zásady zdravého životního stylu, což se u nadměrných konzumentů příliš často neděje.

@liv.ingwell DAMP JANUARY!!! This month we are being mindful about how alcohol affects our body and supporting our livers while we drink with @Life Extension Anti-Alcohol Complex! Use code LIVINGWELL at checkout for my discount. #LEGUT #damplifestyle #dryjanuary ♬ original sound - Olivia Hedlund

I kvůli tomu je výzva Damp January tak úspěšná. Uživatelé na sociálních sítích si čím dál tím více uvědomují, že pro ně alkohol není prospěšný. Navzájem se potom podporují a sdílejí tipy na nealkoholické nápoje. Nejeden z nich začal pít nealkoholické víno nebo pivo. Mnoho z nich si časem uvědomilo, že jim je bez alkoholu jednoduše lépe.