Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Dvousetkilový had z Amazonie je neobvyklý úkaz. Neobjevených zvířecích druhů jsou ještě spousty

V Amazonii byl objeven zcela nový druh hada. Jde o více než sedm metrů dlouhého plaza, kterého zdokumentoval vědec Freek Vonk. Podle herpetologa Dainela Jablonskiho se jedná o velice speciální a vzácný objev. Zvířecích druhů, které lidstvo neobjevilo, existují prý ještě spousty.
  17:36

Existují vůbec ještě nějaké druhy zvířat, které lidstvo neobjevilo? Podle odborníka ano, a není jich málo. Daniel Jablonski, z katedry zoologie Univerzity Komenského v Bratislavě, se domnívá, že některé druhy dokonce mohou zaniknout, než je někdo stihne objevit. Jeden takový nález byl nyní zdokumentován v Amazonii. Tam se holandskému moderátorovi a vědci Freeku Vonkovi podařilo objevit nový druh anakondy. Ta má měřit více než sedm metrů a vážit přes dvě stě kilogramů. Video, které natočil a následně zveřejnil, nyní trenduje na sociálních sítích.

OMG dit loopt gierend uit de klauwen Wel mooi hoe hij mijn naam uitspreekt hahahaha

22. února 2024 v 18:20, příspěvek archivován: 27. února 2024 v 14:41

V Amazonii byl doposud známý pouze jediný druh anakondy, anakonda zelená. Vonk se tam společně se svým týmem vydal natočit dokumentární seriál. To, co objevili, rozhodně nečekali. „Našli jsme jednu, která měřila 6,3 metru, což je velmi blízko oficiálnímu rekordu,“ sdělil profesor Bryan Fry z vědecké expedice. Nejedná se o zrovna mírumilovná stvoření. Řekl, že viděli ještě jednoho, a to daleko většího, který se dokonce zakousl do jiného člena týmu a pokusil se ho stáhnout dolů pod vodu. Jeho délku odhadli na 7,5 metru.

Podle odborníka se jedná o velice vzácný objev. „Určitě to je zajímavý záznam pro tento rod celkově,“ říká Jablonski pro redakci Antiyoutuber.cz. I podle něj převládá v dnešní společnosti myšlenka, že jsou už všechny druhy zvířat objevené. To je však prý holý nesmysl. „To je právě ten obrovský paradox. Dneska si lidi myslí, že už je všechno objevené,“ vysvětluje. „Na světě je pojmenovaných nějakých dejme tomu dva miliony taxonů. Naše odhady biodiverzity jsou, že těch taxonů, nebo těch druhů na světě může být například deset milionů,“ doplňuje.

☠️ Hoe vaak word ik hier GESTOKEN door deze giftige SCHORPIOEN? Drie keer? Vier keer? Ik ben ff de tel kwijt hoor! Mochten jullie niks meer van mij horen, stuur dan even een ambulance naar de woestijn van Baja California (en dan bij de vijfde cactus rechts)….

Deze woestijnschorpioen gebruikt zijn gif zowel ter verdediging als voor het doden van prooien, en het wordt geïnjecteerd via een vlijmscherpe stekel aan het einde van de staart (wat eigenlijk geen echte staart is, maar een essentieel onderdeel van het lichaam - ook zijn kontje zit namelijk aan einde van de staart! ). En het lijkt wel alsof ‘ie een oneindige voorraad gif in zijn stekel heeft!! Check ook hoe hij het gif meerdere keren uit zijn stekel SPUIT! Wow!! Dit is een verdedigingsmechanisme, net als bij spugende cobra’s. Het gif kan tijdelijke blindheid, pijn en irritatie veroorzaken bij roofdieren (zeker als het in de ogen komt!!). Kortom: een meesterlijk staaltje (straaltje) evolutie!!

‼️ DISCLAIMER ‼️
Doe mij NOOIT (!) na! ☠️ Stoerdoenerij kan je je leven kosten. Ik ben een professional en weet wat ik doe. Álle schorpioenen zijn giftig en een steek kan zéér pijnlijk en zéér gevaarlijk zijn, bij sommige soorten zelfs dodelijk. (En voor de duidelijkheid: deze woestijnschorpioen heeft hier écht geen last van. Ik heb ‘m natuurlijk ook weer snel vrijgelaten in de woestijn!! )

31. ledna 2024 v 12:09, příspěvek archivován: 27. února 2024 v 14:41

Svět je podle něj natolik bohatý, co se týče přírody, že lidstvo ani nestihne některé druhy objevit. „Na světě je pravděpodobně tolik druhů, že mi je ani nestihneme popsat dřív, než některé vyhynou,“ říká, že jde většinou však spíše o hmyz. Objevit v dnešní době například nový druh ptáka, či savce je už daleko vzácnější. „Ročně se objeví asi dvě stě padesát druhů žab a samozřejmě i poměrně dost druhů plazů,“ doplňuje.

Nový druh anakondy, který byl v Amazonii objeven, má už i svůj název. „Novému druhu jsme dali latinský název Eunectes akayima‚ neboli severní zelená anakonda. Slovo ‚akayima‘ pochází z několika domorodých jazyků severní Jižní Ameriky a znamená velký had,“ řekl Vonk. Had je zbarvený do zelena, či hněda s tmavými skvrnami po celém těle. Ačkoliv tento objev považuje za vrchol své kariéry, je ohledně něj i lehce skeptický. Obává se, že kvůli odlesňování pralesů nebude mít brzy kde žít. „Přežití těchto ikonických obřích hadů je neoddělitelně spojeno s ochranou jejich přirozeného prostředí,“ řekl.

Vanaf aanstaande maandag élke dag een NIEUWE aflevering van Freeks Wilde Wereld (Zapp/VPRO).... We beginnen maandag met een extra speciale aflevering, waarbij ik op bezoek ga bij onze naaste familieleden in de jungle van Oeganda.. CHIMPANSEES!! En chimpansees zijn groot, sterk, en onberekenbaar… en ze kunnen soms zeer agressief uit de hoek komen… Deze MEGA intelligente mensapen zijn zéér indrukwekkend, en om ze van dichtbij te zien is zelfs een tikkeltje intimiderend... Het is extreem belangrijk dat je je aan HUN regels houdt, want zij zijn daar de baas. Vergeet de wekker dus niet te zetten!! Aanstaande maandag (13 november) om 18:10 op Zapp/VPRO…. (Direct na het Sinterklaasjournaal!!)….. Kijken dus!!!

10. listopadu 2023 v 8:08, příspěvek archivován: 27. února 2024 v 14:41

Zajímavostí je, že se dokumentárního natáčení v Amazonii měl zúčastnit i slavný herec z USA Will Smith. Ten tam společně s Vonkem natáčel nový cestovatelský seriál s názvem „Pole to Pole“. „Náš tým obdržel vzácné pozvání od lidí z Waorani (pozn. red.: Waorani je domorodý kmen žijící v amazonské části východního Ekvádoru), aby prozkoumal region a shromáždil vzorky z populace anakond,“ sdělil Fry. „Domorodí lovci nás vzali do džungle na desetidenní výpravu, abychom hledali tyto hady, které považují za posvátné,“ doplnil.