Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na TikToku se šíří nový trend, podobá se obsedantně kompulzivní poruše. Experti před ním varují

Na TikToku se šíří nový trend, který souvisí s mentálním zdravím. Jmenuje se úzkostná matematika a lidé sdílejí, jaké mají úzkosti z, dá se říct, banalit. Musejí si například vyfotit, že sfoukli svíčku, nebo že vypojili žehličku ze zásuvky. Při tom si představují nejkatastrofičtější scénáře, které mohou nastat. Experti před trendem varují.
  15:00

TikTok není jen škodlivá platforma, která okrádá uživatele nejen o čas, ale i o data. Je to také místo, kde lidé mohou s ostatními sdílet nápady a vychytávky, kterými si mohou ulehčit život. Některé se týkají zdravé stravy a cvičení, jiné financí a velká část z nich je také věnovaná mentálnímu zdraví. Některé z nich však mohou uživatelům spíše uškodit, ač to tak ze začátku nevypadá.

Příkladem trendu, který souvisí s mentálním zdravím, je takzvaná úzkostná matematika, v originále anxiety math. Sice všichni slyšeli o girl math a boy math, tento trend je jiný. O co vlastně jde? Uživatelé na TikToku tvrdí, že pokud někam nepřijdou o deset minut dříve, znamená to, že jdou pozdě. Dalším příkladem může být také to, že pokud si nevyfotí, že sfoukli svíčku, tak to znamená, že pořád hoří, stejně tak to funguje s vytažením fénu, kulmy nebo žehličky ze zásuvky. A pokaždé je ten nejkatastrofičtější scénář ten nejlepší. Alespoň pro ty, kdo s trendem souzní.

„Úzkostná matematika je něco, co se prostě děje. Nemůžu tomu zabránit,“ směje se jedna z uživatelek na TikToku. Pro některé je však podobné chování každodenní starostí a ne jen trendem, který natočí na TikTok a brzy na něj zapomenou. „Asi nemám úplně obsedantně kompulzivní poruchu, nějaký problém asi mí budu. Doteď jsem to neuměla pojmenovat,“ vysvětluje jedna z uživatelek.

Pravděpodobně každý do jisté míry úzkostnou matematiku v každodenním životě uplatňuje, je však důležité si uvědomit, jak moc ho ovlivňuje. Sice by neměla být zaměňovaná s obsedantně kompulzivní poruchou, ač ji může v některých případech připomínat, někteří experti před úzkostnou matematikou varují. Podle nich totiž může ovlivnit duševní zdraví lidí.

@themindspot *gets A+ in anxiety math* #therapistsontiktok #nyctherapist #therapyjokes #therapisthumor #anxiety #anxietycheck #anxietyawareness ♬ original sound - Debbie, LMHC | Therapist

Podle psychoterapeutky a odbornice na úzkosti Kamalyn Kaur může nový trend vést ke stresu a obavám. „Úzkostná matematika je úzkostná porucha, která způsobuje, že lidé nadměrně přemýšlejí, vymýšlejí katastrofické scénáře, fixují se na drobné detaily, příliš analyzují a jsou nadměrně ostražití,“ vysvětluje pro web NationalWorld.com.

Focení, zapisování a jiné způsoby, kterými se se svými strachy lidé vypořádávají, jim mohou krátkodobě pomoct. Dlouhodobě by však podle ní mohlo jít o problém, protože by je podobné rituály mohly dovést až k dlouhodobým úzkostem. Kaur místo toho radí zpochybňování negativních myšlenek. Podle ní může pomoct, když si položíte otázku: „Jaká je pravděpodobnost, že se tento nejhorší scénář, který si představuji, skutečně stane?“ Takové racionální posouzení rizika může být podle ní užitečné při vypořádávání se s úzkostmi.

Také ženská poradkyně Georgina Sturmer se domnívá, že úzkostná matematika by mohla být škodlivá pro ty, kteří už dříve měli sklon k obavám. Podle ní je však klíčové, aby se lidé naučili rozlišovat mezi racionálními a iracionálními strachy a nepoddávat se jim.