Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

Slavného youtubera prý unesli na Haiti. Únosce prý požadoval výkupné šest set tisíc dolarů

Youtuber s přezdívkou Arab měl být unesen. Z jeho původně zajímavé dovolené na Haiti se nakonec stala noční můra. Ve svých videích se zaměřuje na vlogy z často velmi nebezpečných míst ovládaných gangy, kam by se běžný turista neodvážil. Nedávno ho údajně jeden zločinec unesl a požadoval šest set tisíc dolarů výkupného. Děsivý příběh má naštěstí dobrý konec. Spekuluje se však o tom, že vše bylo jen nahrané.
  17:31

Někteří youtubeři jsou schopní pro zajímavý obsah udělat téměř cokoliv, někdy i riskovat vlastní život. Přesně to dělá slavný youtuber říkající si Arab, který žije v USA. Často se tento tvůrce, který má téměř milion a půl sledujících, vydává na nebezpečná místa, kde vyzpovídává členy gangů, vrahy či drogově závislé. Doposud se mu několikrát i se štěstím podařilo dostat domů v bezpečí bez nějaké vážné úhony. To, co se mu nyní stalo na Haiti, vyděsilo mnoho lidí na sítích, ale i jeho přátele. Rozhodl se, že vyzpovídá šéfa tamního gangu. Než se k rozhovoru vůbec dostal, měl být unesen konkurenčním gangem, označovaným jako „400 Mawozo“. Více než dva týdny byl pohřešován.

„Byl jsem unesen čistě pro barvu mé pleti. Byl jsem unesen za to, že jsem „Blanc“. Nemohu uvést žádné další podrobnosti, dokud nebudu doma, ale vše, co řeknu, je: ,sláva Bohu’,“ napsal nyní na svůj profil na platformě X. „Když vás unesou uprostřed haitské pouště šedesát minut od jakékoli civilizace v betonové chatrči obehnané ostnatým drátem, nemodlíte se k duhové vlajce, ale k Bohu,“ doplnil. Lidé chápou, že si prošel rozhodně otřesným zážitkem, na který jen tak nezapomene. Nerozumí ale tomu, proč to spojuje s vlajkou LGBTQ+ komunity. „Byl jsi unesen a první, co tě první den napadlo, bylo být homofobní?“ komentuje příspěvek jeden z lidí na X. „Poslední část jste mohl pro jistotu vynechat, ale všichni jsme rádi, že jsi v bezpečí a naživu,“ píše další.

Někteří lidé diskutují dokonce o tom, že si to youtuber vymyslel pro sledovanost a unesen nebyl. „Unesli tě a ty stále říkáš, jak miluješ Haiti. Mohli ti ublížit a udělat něco špatného. Mám pocit, že je tu něco, co nám neříkáš,“ píše jeden zmatený muž pod příspěvek. Podobných komentářů na sítích nebylo málo, a tak na ně Arab dá se říct okrajově zareagoval. „Ze všech odpovědí jsem si všiml, že většina z vás by na mém místě zemřela. Dost už bylo tweetování, dokud nevyjde video. Veselé Velikonoce a sláva Bohu,“ napsal v dalším příspěvku.

Unesen měl být jen zhruba čtyřiadvacet hodin poté, co na Haiti dorazil. Měl mít naplánovaný rozhovor s šéfem tamního gangu Jimmy „Barbecue“ Cherizierem. Podle vyjádření jeho blízkých ho však měli společně i s haitským průvodcem unést členové konkurenčního gangu, říkající si „400 Mawozo“. Nejdříve měli požadovat výkupné čtyřicet tisíc dolarů, což se následně zvedlo až na šest set tisíc. Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že byl unesen občan USA. Nesdělili však více informací, jestli se skutečně jednalo o známého youtubera. „Opakujeme naši zprávu občanům USA: ,necestujte na Haiti’,“ sdělil mluvčí amerického ministerstva zahraničí. Po mediálním nátlaku měl být nakonec propuštěn.

Nebylo by to poprvé, co se Arab dostal do nebezpečné situace. V jeho nejpopulárnějším videu, které má momentálně téměř dvanáct milionů zhlédnutí, se vydal do brazilských favel ovládaných gangstery, aby sledujícím ukázal, jak jejich kriminální život vypadá. Povedlo se mu proniknout dokonce i do domu jednoho člena gangu. Toho s velikým samopalem v ruce vyzpovídal z velice zajímavých a děsivých otázek. Popsal, jak probíhá boj o území s konkurenčními gangy, nebo kolik lidí už zavraždil.