Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

Víťa Sagan má asistenční čivavu Lady Dianu | foto: instagram.com/asistencni_civava

Mladík si pořídil netradičního asistenčního psa. Čivava Lady Diana mu každý den usnadňuje život

Víťa Sagan je upoután na invalidní vozík a brzy si uvědomil, že bude potřebovat pomoc. Proto si pořídil asistenčního psa. Ale ne ledajakého. Jeho čivava Lady Diana totiž minulý rok úspěšně složila asistenční zkoušky. Všechno také natáčí na TikTok a mají tisíce fanoušků.
  15:20

Pravděpodobně každý si ve spojení se slovy asistenční pes představí především labradora nebo případně zlatého retrívra. Mladík ze Světlé Hory u Bruntálu se však rozhodl pro jinou a poměrně nevšední rasu psa. Asistuje mu totiž malá čivava Lady Diana a při tom baví uživatele sociálních sítí.

Vítězslav „Víťa“ Sagan je kvůli dětské mozkové obrně upoután na invalidní vozík. Zvládne chodit i o berlích, ale to jen v místnosti. Po tom, co se před několika lety osamostatnil, mu došlo, že bude potřebovat pomocníka. Tehdy žádal u jedné z neziskových organizací o asistenční fenku Shelly. Zanedlouho však zjistil, že si jednoduše nesedí a navíc podle něj nebyla dostatečně vycvičená.

Po zklamání s fenkou Shelly se rozhodl, že žádné organizaci už nevěří a v budoucnu si psa vycvičí sám. Ve stejné době však přemýšlel také o tom, že si pořídí čivavu. Nikdy ho ale údajně nenapadlo, že by se mohla i ona stát asistenčním psem.

21. června 2023 v 9:43, příspěvek archivován: 22. listopadu 2023 v 13:07

Čivavu si pořídil v roce 2021 a pojmenoval Lady Diana. Brzy po jejím pořízení si začal všímat, jak rychle je schopná se učit a jak je chytrá. Proto začal Sagan s výcvikem sám a minulý rok v listopadu úspěšně Diana složila asistenční zkoušky. Cesta k nim však nebyla jednoduchá. Mnoho organizací, které zkoušky pořádají, vyžadují, aby byl pes u nich alespoň na půl roku ve výcviku. Takový proces byl však pro Sagana nepřípustný a proto se rozhodl hledat organizaci, která mu vyhoví. Nakonec se mu to povedlo a ač byli trenéři k Dianě skeptičtí, naprosto všechny uchvátila.

Neuchvátila jen organizaci pro výcvik asistenčních psů. Sagan totiž život s asistenční čivavou začal sdílet také na sociálních sítích. Na TikToku jejich profil Asistenční Čivava sleduje téměř 10 tisíc uživatelů a jejich videa milují. Sagan především ukazuje, co všechno čivava zvládne. Umí mu podat léky, sundat rukavici, vytáhnout prádlo z pračky. Zkrátka všechno, co by měl každý asistenční pes zvládat. Natáčí také vlogy ze všedních dnů, které by měly působit tak, že je namlouvá sama Diana.

Par momentek z dneška❤️

3. července 2023 v 20:58, příspěvek archivován: 22. listopadu 2023 v 13:07

Malá plemena asistenčních psů už nejsou v poslední době tak neobvyklá. Zuzana Daušová, ředitelka a vedoucí organizace Helppes, která se zabývá výcvikem asistenčních psů, tvrdí, že i malí psi mohou plnohodnotně pomáhat. „Samozřejmě záleží na tom, jak moc velkou pomoc člověk potřebuje. Myslím si, že malí psi mohou asistovat především diabetikům,“ popisuje Daušová pro redakci Antiyoutuber.cz. Helppes pracuje nejvíce s pudly a jorkšírskými teriéry.

S tím, jestli by ona šla do výcviku čivavy jako asistenčního psa, si však jistá není. „U vozíčkářů je to složitější. Sice čivava může podat něco ze země, nezvládne ale otevřít těžké dveře. Těžko říct, jestli bychom do takového výcviku šli. Asi bych doporučila spíše pudla,“ vysvětluje. Dodává také, že psi sice mohou být malí, ale dávají do práce celé své srdce.