Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Bali | foto: https://www.instagram.com/p/CidFsoQoclM/Antiyoutuber.cz

Digitální nomádi se stěhují na Bali. Sledující na sítích jejich osudy milují

Indonéský ostrov Bali je cílem pro digitální nomády. Nabízí krásnou přírodu, moře, bezpečí a velmi nízké ceny. Pro lidi z Evropy, Austrálie a USA, kteří pracují online, se jedná o ráj na zemi. Pobírají plat své domovské země a na ostrově utrácí pouze jeho malou část. Vše následně dokumentují a sdílí na svých sociálních sítí. Sledují je tisíce lidí.
  20:00

Bali je pro většinu turistů definicí ráje. Chlubí se krásnými místy, mořem a příznivými cenami. I to je jeden z důvodů, proč se sem během pandemie koronaviru začalo přesouvat tolik lidí. Všichni pracovali z domova a životem v tomto ráji šetřili peníze. Trend přetrval do teď a na Bali se přesouvá mnoho lidí, kteří pracují z domova. Svým životem v Indonésii zahlcují sociálních sítě, což sleduje mnoho lidí.

Christian LeBlanc je cestovatel a filmař, který žije na Bali již nějakou dobu. Má svůj YouTube kanál, kde ho sledují dva miliony lidí. Na indonéském ostrově si postavil vilu a natáčí cestovatelská videa, což ho i živí. Ve videích mluví o svém každodenním životě jakožto digitálního nomáda a ukazuje krásy ostrova. Zároveň ale lidem radí, co udělat pro to, aby se stali digitálními nomády a mohli se živit cestováním.

Jean Voronkova má na některých svých YouTube videích přes milion zhlédnutí. Před více jak rokem se přestěhovala na Bali a natáčí videa nejen o cestování, ale zejména o penězích. Mluví o tom, proč dala přednost klidu a skromnému životu na ostrově. Skončila v práci a žije spolu se svým manželem pouze z jejich pasivního příjmu. To jim ale ke štěstí v tomto cenovém ráji stačí. Ve videích lidem předává životní moudra a tvrdí, že je lepší žít skromně a být šťastný, než pracovat 24/7, mít hodně peněz, ale nemít čas a trápit se.

I cizinci na Bali ale musí respektovat tradice země a dodržovat zákony. Indonésie je vysoce náboženskou zemí a dává si pozor na posvátné buddhistické věci. To si neuvědomila ruská influencerka Alina Fazleeva a vyfotila se nahá na posvátném stromu. Hrozilo ji až šest let vězení. Nakonec ji pouze zadrželi a následně deportovali. Musela zaplatit pokutu v řádu milionů korun. Bude použita na rituální očištění stromu. Země má velmi přísné zákony ohledně nahých fotek a téměř vše považuje za pornografii, která je zde zakázána.

Alina Fazeeva se fotí nahá u posvátného stromu.

Ekonomika ostrova Bali je tvořena z šedesáti procent zahraničními turisty a přistěhovalci. I to je jeden z důvodů, proč Indonésie velmi rychle otevřela své hranice v průběhů pandemie. Velký příliv lidí ze zahraničí má na ostrov ale i negativní dopady. Zejména pak na jeho životní prostředí a život místních, kteří nepodnikají v turistickém ruchu. Z jeho rozmachem se zde totiž markantně začaly zvyšovat ceny a uprostřed panenské přírody se staví hotely.