Středa 1. května 2024, Svátek práce

Barbora Černá přišla na Vinted o 150 tisíc | foto: Instagram

Barboru Černou přes Vinted okradli o 150 tisíc. Naletěla podvodníkům

Modelku a vítězku prestižní soutěže Elite Model Look, Barboru Černou, okradli na prodejní platformě Vinted o 150 tisíc korun. Podvodníci ji odkázali na stránku, která měla podobu jejího internetového bankovnictví. Vyplnila tak údaje o své kartě a v okamžiku o peníze přišla. Banka ji s vrácením nemůže pomoct.
  3:38

Topmodelka Barbora Černá, známá pod svým rodným příjmením Podzimková, se na online platformě Vinted setkala s podvodníky. Při prodeji oblečení ji okradli o 150 tisíc, než banka stihla transakce zastavit. Před podvody varuje ostatní na sítích. Okradených lidí je mnoho.

„Minulý týden se mi stala velice nepříjemná věc, kterou chci šířit dál do Insta světa, aby o tom víc lidí vědělo, protože já o tom, do té doby než se mi to stalo, nevěděla. Okradli mě přes Vinted a přišla jsem o 150 tisíc korun,“ napsala modelka na svůj Instagram. Dodala také, že se ji udělá zle vždy, když na to pomyslí.

Černá lidem radí, ať jsou opatrní a pojistí se proti internetovým rizikům. Manželka Alberta Černého bohužel své finance pojištěné neměla, a tak jí banka nemůže pomoct s navrácením peněz. Podvodná stránka, které sdělila své důvěrné informace ze své karty, podle ní vypadala naprosto stejně jako internetové bankovnictví.

„Mám otázku pro Vinted. Proč své uživatele nevarujete? Podvodníci cílí na nové nezkušené uživatele, kteří neví, jak to v aplikaci funguje a lehce naletí. Hned po stáhnutí dostanete lekci, jak nahrát oblečení. Proč jako první po stažení ihned neinformujete, že se tyhle podvody dějí?“ ptá se Černá pracovníků prodejní platformy.

Modelka prý dostala podvodné zprávy od dvou dívek, které po ní chtěly telefonní číslo. Na číslo jí posléze přišel odkaz na internetové bankovnictví. Jednalo se však o podvodné stránky pod jiným odkazem, čehož si nevšimla. Loga ale byla stejná a na falešných stránkách ČSOB s ní dokonce komunikovala technická podpora, která ji ujišťovala, že Vinted je důvěryhodná platforma.

„Banka vám v tomto případě s ničím nepomůže, pokud nejste pojištění, jelikož vy jste vyzradili vaše citlivé údaje, které si podle smlouvy máte chránit,“ popsala Černá. S Vinted už po této nepříjemné zkušenosti prý nechce mít nic společného. Varuje lidi před tím, že se to děje i na jiných platformách.

V dalších příspěvcích pak modelka sdílela příběhy ostatních lidí, které před platformu také okradli. „To samé se mi stalo před měsícem. Navíc si na mě 150 tisíc půjčili a já to teď budu celou VŠ splácet z brigád,“ zaznívá od jednoho z příznivců modelky. „Mě okradli o 40 tisíc a banka mi řekla, ať se u nich pojistím, aby se mi to nestalo, že to je jen moje chyba,“ stojí v dalším.