Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Tiktokový trend adoruje tělo Belly Hadid. Popularizuje poruchy příjmu potravy, zlobí se lidé

Bella Hadid patří mezi nejoblíbenější modelky současné doby. Nedávno se objevila v i-D Magazine a její video z něj se stalo okamžitě populární. Na TikToku vznikl nový trend, který podle některých popularizuje poruchy příjmu potravy.
  14:00

Trendy na TikToku se rychle mění a v mnoha případech jsou zábavné a inspirující. Na druhou stranu před některými uživatelé sociálních sítí varují. Patří mezi ně i trend s hlasem modelky Belly Hadid, který podle mnoha uživatelů popularizuje poruchy příjmu potravy.

Americká modelka Bella Hadid patří v současnosti k těm nejznámějším a nejúspěšnějším. Mnoho uživatelů sociálních sítí ji označuje jako nejkrásnější ženu světa. Nedávno natočila video pro i-D Magazine, ve kterém povídá o zákulisí jejího života.

„So... My name... My name is Bella Hadid,“ zní na začátku medailonku. Mnoho uživatelů ji považuje za ikonu současné doby. Vyzdvihují především její krásu, její postava je pro mnohé ideálem a přáli by si mít stejnou.

@juliavaughnn Ok but does bella eat dessert? #OverwatchMe #fakebody #foryoupage ♬ som original - Eduarda Rebouças

To, jak je Hadid oblíbená, způsobilo, že se audio ze začátku videa stalo brzy populární. Později se k tomu přidal trend, kdy uživatelé TikToku začali ukazovat, jak se její postavě přiblížit. Mnozí videa berou s nadsázkou, pro některé je však trend skličující.

„Já když za celý den sním jeden banán,“ stojí v popisku videa, kde se, za doprovodu zvuku z představení Belly Hadid, uživatelka směje. Podobných videí jsou tisíce a ve většině z nich v podstatě uživatelé ukazují, díky čemu se cítili, že docílí postavy podobné té Belly Hadid.

@carolina_samani

♬ som original - Eduarda Rebouças

Trend má mnoho kritiků, kteří si myslí, že je nebezpečný, protože zbytečně vyzdvihuje nezdravé stravovací návyky. Ti, kteří trend natáčí, si podle nich neuvědomují, že videa pro některé nemusí být vtipná, ale mohou jim opravdu ublížit. Video může v někom, kdo prochází poruchou příjmu potravy, vyvolat nepříjemné pocity a ztížit mu cestu ke zdravému vztahu s jídlem.

@ripanna

♬ som original - Eduarda Rebouças

Tvůrci si ale myslí, že by se nic na sociálních sítích nemělo brát tak vážně. Tvrdí, že jde jen o vtip a každý ví, že takové stravování není zdravé. Původní zvuk byl použit ve více než 80 tisících videích. Zároveň se nejedná o první trend, který byl kritizován za to, že popularizuje podobné stravovací návyky. V létě se objevovala videa s označením #thatgirl, která v některých vyvolávala podobné pocity.

Kontroverzní postava Belly Hadid

Postava modelky Belly Hadid je diskutovaná dlouhodobě. Naposledy tomu tak bylo během pařížského fashion weeku, kde se na přehlídkovém mole při přehlídce značky Coperni ukázala pouze v kalhotkách. Následně jí byly šaty na tělo nastříkané. Údajně šlo o ikonický a revoluční moment, na sítích se však spíš řešilo, jak dokonalé tělo Hadid má. Mnozí kriticky však sarkasticky dodávali, že za tím nestojí jen dobré geny a tvrdá práce, ale i plastické operace.

Právě ty jsou ve spojení s modelkou také hojně diskutované. Řešil se i krok matky Belly, někdejší modelky Yolandy Hadid, která svou dceru ještě v dospívajícím věku poslala na operaci nosu. Ten původní byl údajně moc arabský a nehezký.

Spekuluje se o tom, že operací podstoupila šestadvacetiletá modelka ještě mnohem víc.

Nejkrásnější žena světa? Stálo to hodně úsilí z rukou zkušených chirurgů.