Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Aplikace BeReal. | foto: BeReal

Už jste real? Aplikace zachycující reálný život má 10 milionů uživatelů

Aplikace, která má ukazovat život takový, jaký je, se začíná rychle rozšiřovat. Před rokem BeReal používalo něco málo přes deset tisíc uživatelů, nyní slaví hranici desíti milionů lidí.
  11:41

Nikdy nevíte, kdy to přijde. Náhodně během dne se vám na mobilu objeví notifikace, že máte dvě minuty na to „být real“. Co začalo jako mallá aplikace pro pár lidí z Francie, to je nyní fenomén. Podle nejnovějších čísel používá aplikaci BeReal denně deset milionů lidí. Celkově podle dat společnosti ale alespoň jednou aplikaci použilo na 100 milionů lidí.

Čísla BeReal rostou rychle. Minulý rok bylo denních aktivních uživatelů kolem deseti tisíc, letos v jednu už dva miliony, v červenci osm milionů a za srpen jejich počet poskočil o další dva miliony.

Aplikace je někdy označovaná za jakýsi anit-Instagram. Nejdou používat filtry, jde vidět, kolikrát člověk příspěvek přefotil a hlavně vás mnohdy zastihne u věcí, které byste jinak na sítě nedali. Třeba u sprchování, ležení v posteli nebo třeba u guilty pleasure seriálu.

Motto BeReal je „Žádné filtry. Žádní followeři. Jen kamarádi, kteří si sdílí obsah mezi sebou. Na BeReal najdete život vašich přátel takový, jaký je a budete si díky tomu bližší.“ Oproti Instagramu, kde nejeden uživatel fotky edituje, fotí jen ty nejzajímavější lokace a akce, je to podstatný rozdíl.

O to ironičtější je, že je to právě Instagram, který teď funkce BeReal napodobuje. Nejdřív okopíroval možnost focení přední i zadní kamerou zároveň, teď testuje zasílání náhodných upozornění během dne.

Instagram přichází s dalšími aktualizacemi, inspiraci si bere u BeReal

Nezdá se ale, že by kvůli tomu uživatelé na BeReal zanevřeli. Noví uživatelé přibývají rapidně každý den.