Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

Instagram přichází s dalšími aktualizacemi, inspiraci si bere u BeReal | foto: Instagram.com

Instagram dál kopíruje. Nejdřív TikTok, teď BeReal. Bude to problém?

Vzhled, algoritmus i funkce Instagramu prochází v poslední době mnoha změnami. Teď se testuje nová funkce, která nápadně připomíná sdílení polohy aplikace BeReal. Teoreticky by ale mohlo jít o problém.
  20:00

BeReal tento rok zažívá obrovský boom. Aplikace francouzských tvůrců na konci července zaznamenala 7,67 milionu stažení a počet stále roste. 

Své místo v prostoru sociálních sítí si aplikace našla především díky tomu, že cílí na autenticitu. Mladá generace už začíná být unavená dokonalým prostředím sociálních sítí, převážně Instagramu. Proto BeReal přináší příjemnou změnu.

Aplikace je úplně bez filtrů a předem nemůžete ovlivnit čas, kdy budete moct příspěvek na sociální síť přidat. Jednou denně přijde upozornění a vy v tu chvíli musíte najednou vyfotit vás a i to, co je před vámi. Mimo jiné si můžete nastavit, zda chcete s vašimi přáteli, se kterými jste se na sociální síti propojili, sdílet i vaši polohu.

A právě tam si bere inspiraci Instagram. Nedávno zveřejnili novou aktualizaci, která umožňuje „Dual camera mode“ - to prakticky znamená, že zároveň fotíte přední kamerou a i tou zadní. Princip, na kterém funguje BeReal. 

Nedávno ale zašli tvůrci Instagramu dál. Testují „Share a Snapshot“ funkci, která by umožňovala sdílení polohy na Instagramu. Teoreticky budete moct sdílet Snapshot u svých příspěvků a ostatní uživatelé ho budou moct načíst a vidět na mapě vaši aktuální polohu, odkud příspěvek přidáváte.

Společně s „Dual Camera Mode“ jde o velmi podobný koncept, jako má BeReal, kde vidíte u každé fotky, kde přesně se uživatel při focení nacházel.

BeReal sdílí polohu jen s uživateli, se kterými jste se propojili, ostatní buď příspěvky nevidí vůbec, nebo jen přibližnou lokalitu. Tady ale teoreticky vzniká problém. Nikdo neví, jak by funkce Instagramu fungovala. Pokud by šlo sdílet polohu veřejně s každým, mnoho dětí by pak mohlo sdílet svou adresu s kýmkoli na světě.  

Ač zatím nevíme, jestli Instagram avizovanou funkci „Share a Snapshot“ implementuje, je třeba se zamyslet nejen nad inspirací, kterou si Instagram od BeReal bere, ale i nad tím, zda by to nemohlo někomu ublížit.

Je třeba zmínit, že nové verze Instagramu v poslední době čelí kritice. Algoritmus Instagramu se mění a na hlavní stránce už mnohdy neuvidíte příspěvky účtů, které sledujete, ale třeba náhodná videa, která tam zařadí umělá inteligence. Stejně jako tomu je například u TikToku. Proti tomu se ozvala i například Kylie Jenner. Šéf Instagramu nakonec přiznal, že fotky doopravdy už tolik neuvidíme. Potvrzuje, že Instagram bude už primárně o videu.