Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Tiktok přidal novou funkci, TikTok Now. Přesně kopíruje funkčnost aplikace BeReal. | foto: Antiyoutuber.cz

BeReal kopírují už úplně všichni. Nyní se přidal i TikTok

TikTok představil novou funkci Now, která podobně jako aplikace BeReal vyzývá ke zveřejnění fotografie pomocí obou kamer telefonu. Místo fotografie je však možné nahrát i deseti vteřinové video. Na sdílení obsahu je omezená doba poté, co se zobrazí v náhodný čas upozornění.
  10:30

Několik posledních let konkurenti TikToku kopírovali prakticky každou jeho novou funkci. Tentokrát si však platforma pro sdílení krátkých videí také vypůjčila cizí nápad, a to hlavní funkcionalitu aplikace BeReal. Tedy aplikace, která uživatele vyzývá uživatele, aby každý den v náhodný čas pořídili fotografii předním a zadním fotoaparátem. Fotografie má zachytit autentický obrázek toho, co uživatelé právě dělají. Bez úprav, bez filtrů. Jde tak proti proudu aplikací jako Instagram.

BeReal vstoupilo na trh v roce 2020, kdy se o něj nikdo moc nezajímal. V současné době patří mezi nejstahovanější aplikace v Apple App Store a Google Play. Momentálně si ji stáhlo přes sedmadvacet milionů uživatelů a denně ji aktivně používá zhruba deset milionů z nich. V porovnání s TikTokem jsou to zanedbatelná čísla, jelikož má přes tři miliardy stažení a přes miliardu denně aktivních uživatelů.

Úspěchu si hned všimli i konkurenti a začali aplikaci více či méně nápadně kopírovat. Snapchat a Instagram spustily funkci focení pomocí předního a zadního fotoaparátu zároveň. Instagram zároveň testuje i odesílání náhodných upozornění v náhodnou denní dobu.

TikTok nic netestuje, celý BeReal do své platformy prakticky zkopíroval už teď. Včetně notifikace, která vyzývá k akci, ta vypadá prakticky totožně, jako od BeReal. Jediným velkým rozdílem je možnost natočení videa místo pořízení fotografie, méně podstatným rozdílem je čas, za který je třeba fotografii nebo video sdílet. U BeReal jsou to dvě minuty, u TikTok Now jsou to minuty tři.

„TikTok Now přináší autentičnost TikToku do zcela nového kreativního zážitku, který vás spojí s vašimi přáteli,“ představila funkci společnost TikTok na svém blogu. Funkce je v současné době dostupná uvnitř aplikace TikTok pro uživatele v USA a jako samostatná aplikace v několika dalších regionech.

Každý den, když se BeReal aktivuje, dostanou uživatelé oznámení, „Time to BeReal“, doplněné o emotikony výstražných trojúhelníků. Upozornění TikToku vypadá úplně stejně, uživatelé jsou mezi emoji blesku upozorněni „Time to Now“.

TikTok spouští novou funkci, TikTok Now.

TikTok Now má zabudované některé funkce pro ochranu soukromí. Pokud se někdo mladší šestnácti let zaregistruje do samostatné aplikace TikTok Now, bude jeho účet ve výchozím nastavení nastaven jako soukromý. Uživatelé musí být starší osmnácti let, aby mohli sdílet své příspěvky v aplikaci TikTok v kanálu Explore Feed. Pro nejmladší uživatele, což je skupina třináct až patnáct let je omezení největší. Budou si moci své fotky či videa komentovat pouze mezi přáteli. Jedná se o jejich ochranu, ze strany aplikace. Ta má zamezit nechtěným interakcím s ostatními uživateli.