Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kryptoinfluecner získal skrze podvod přes dva miliony. Šlo o experiment, tvrdí

Krypto influencer FatMan Terra představil na Twitteru vlastní investiční fond, a okamžitě našel ochotné investory. Ve skutečnosti šlo však o ponziho schéma a údajně. Den předtím, než odhalil, že se jedná o experiment, propagoval svou falešnou „farmu na těžbu bitcoinů“ u svých sledujících. Nasbíral celkem 5,45 bitcoinu během dvou hodin.
  17:00

Krypto influencer FatMan Terra, kterého na Twitteru sleduje přes sto tisíc lidí, se stal slavným letos poté, co odhalil důvěrné informace o blockchainové síti Terra. Ta umožňuje uživatelům vytvářet kryptoměnu LUNA.

Teď se o něm mluví znovu, ale v trochu jiném smyslu. Ve svém tweetu influencer tvrdí, že za pár hodin obdržel pět a půl Bitcoinu od několika investorů do jeho „falešného podvodu“. Tvrdil, že má investiční fond propojený s farmou na těžbu bitcoinů.

Influencer nyní tvrdí, že to celé bylo jen na oko. Podle FatMana šlo o experiment s osvětovou kampaní, aby lidé věděli, že 99 procent kryptoměnových projektů jsou podvody. Zároveň ale tvrdí, že všechny peníze, které pro potřeby experimentu vybral, poslal všem zpět.

Reakce na celý „experiment“ jsou však různorodé. „Zajímavé. Přitom by se mohlo zdát, že dát někomu lekci jde i bez vybírání peněz (což by se taky dalo považovat za zločin). Teď se všichni můžeme jen ptát, zda bylo doopravdy cílem dát někomu lekci nebo se jste zkrátka vycouval, když začaly přicházet negativní reakce,“ reagovala na FatMana jedna ze sledujících. „To mi připomíná mě na střední škole. Pozval jsem dívku na rande a poté, co odmítla, jsem jí řekl, že jsem jen vtipkoval,“ přidává další.

Ale objevují se i pozitivní ohlasy. „Jsi jako Robocop z kryptosvěta? Přál bych si, abych tě objevil před dvanácti měsíci, než jsem byl tak hloupý, abych investoval do „Staker Cafe“ - Ponzi a Luna - chci jen poděkovat a pokračuj v úžasných věcech!!“ reagoval nadšený fanoušek.

Podle samotného FatMana influencer obdržel 3,45 bitcoinu od uživatelů Twitteru a další dva bitcoiny od uživatelů Discordu. Těm všem byl slíben příjem z bitcoinové farmy. Celkem tak kombinovaná hodnota přesahuje 2,5 milionu korun.

„Nikdo nevěděl, odkud pocházel příjem. Ale lidé stále investovali,“ řekl sám Fatman, což dle něj svědčí o naivitě lidí na internetu.

Poté využil příležitosti a ukázal prstem na Do Kwona, zakladatele Terra (LUNA), s tím, že naprostá většina kryptoměnových projektů jsou podvody, jejichž jediným účelem je obohatit jejich zakladatele. BitBoy a Ran Neuner, dva youtubeři, kteří Terra propagovali, se stali také terčem jeho kritiky. Koneckonců, tyto typy influencerů dostávají miliony za propagaci podobných pochybných kryptoměn.

„Je velmi snadné podvádět lidi na kryptoměnách. A to je potřeba změnit. Pokud nechápete, odkud příjem pochází, jste příjem. Než se zapojíte, pozorně naslouchejte kritikům jakéhokoli projektu nebo investice. Naslouchejte bedlivě.“ poznamenal o svém experimentu FatMan na závěr.