Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Natálie Hricová sdílela na sítích boj s anorexií | foto: facebook.com/natali.hricova

Natálie na sítích roky sdílela život s anorexií. Boj s nemocí nedávno prohrála, bylo jí třiadvacet let

Natálie Hricová na sociálních sítích roky sdílela život s mentální anorexií. Ukazovala, co denně jí a jak se snaží s nemocí bojovat. Její stav se však postupně zhoršoval. Nedávno anorexii podlehla, bylo jí pouhých třiadvacet let a vážila dvacet kilogramů.
  11:21

Poruchy příjmu potravy v posledních letech rezonují nejen ve společnosti, ale i na sociálních sítích. Nejedna uživatelka se právě proto rozhodla svůj příběh s některou z poruch sdílet s ostatními. Mezi ně patřila i Natálie Hricová. Minulý týden zemřela.

Hricová se na sítích začala pohybovat už zhruba před osmi lety a mnozí ji znají pod přezdívkou blondenatalii. Do širšího povědomí uživatelů se dostala především díky v té době populární platformě ask.fm, která je koncipovaná tak, že se můžete i anonymně ptát ostatních uživatelů na různé otázky. Už tam tehdy sdílela svůj příběh a všimly si jí stovky uživatelů. Popisovala, jaký je život s mentální anorexií, jak na ni reaguje rodina, jak se s ní snaží vypořádat a nebo co denně jí.

Natálka včera prohrála svůj dlouhý boj s anorexií. Bylo ji pouhých 23 let. Dlouhé roky jsme všichni věřili na zázrak, že se z toho dostane. Anorexie byla silnější. Anorexie je tak moc zákeřná nemoc a tak málo se stále mluví o tom, kolik lidí boj s ní prohraje. Nemůžu zastavit slzy a špatně se mi hledají ta správná slova. Všechny moc prosím, neberte poruchy příjmu potravy (ani jiné psychické poruchy a problémy) na lehkou váhu. A prosím vás všechny, řešte svoje problémy včas. I když budete mít sami pocit, že nejsou dostatečně “vážné”. Nepodceňujte to. Vyhledejte včas pomoc.

Všechno zveřejňuji se souhlasem maminky Natálky, která doufá, že Natálky příběh pomůže alespoň jednomu z vás.

Natálko. Všem nám moc chybíš. Je mi tak moc líto, že to skončilo takhle. Posílám ti tam nahoru velké objetí.

28. září 2023 v 10:46, příspěvek archivován: 4. října 2023 v 11:21

Už před šesti lety se na platformě svěřila s tím, že musela být kvůli nemoci hospitalizovaná. Stovky uživatelů se jí snažily alespoň přes sociální sítě podpořit a doufali, že se její zdravotní stav zlepší. „Snažím se, ale je těžké smířit se s tím, že už nejsem hubená. Chybí mi to, ale uvědomuji si, že to není dobře,“ napsala Hricová. Její nejvyšší váha v té době za poslední dva roky byla necelých jednačtyřicet kilogramů, nejnižší třicet, přičemž měřila 160 centimetrů.

Popularita ask.fm začala klesat a tak se Hricová postupně přesunula na Instagram. Denně sdílela příspěvky o tom, co zrovna jí, jak se cítí a jednoduše pokračovala ve sdílení života s anorexií. Roky mohli uživatelé sledovat, jak se její stav postupně zhoršuje a zároveň doufali, že se jí nemoc podaří porazit. Naposledy sdílela, že váží dvacet kilogramů. Její nejnižší váha byla devatenáct a půl kilogramu.

Minulý týden kamarádka Hricové Gabriela Švejdová, influencerka, která už roky s mentální anorexií úspěšně bojuje, sdílela na Instagramu, že Hricová boj s nemocí prohrála. „Dlouhé roky jsme všichni věřili na zázrak, že se z toho dostane. Anorexie byla silnější,“ popisuje Švejdová. Anorexie je zákeřná nemoc a podle ní se všeobecně málo mluví o tom, kolik lidí boj s ní prohraje. „Nemůžu zastavit slzy a špatně se mi hledají ta správná slova,“ doplňuje.

Jak mluvit s blízkým, který prochází ppp? Na to jsme se podívali v dnešním příspěvku. Buďte oporou bez souzení, nepřesvědčujte a zkuste spolu otevřeně mluvit

fotografie: @les_hod @lesanahodek.cz

#3pe

28. září 2023 v 8:03, příspěvek archivován: 4. října 2023 v 11:07

Švejdová na všechny apeluje, aby nebrali poruchy příjmu potravy na lehkou váhu. Zároveň prosí, aby řešili všichni problémy včas, i když budou mít pocit, že nejsou dostatečně vážné. „Nepodceňujte to, vyhledejte včas pomoc,“ dodává.

Na příběh Hricové upozornil také spolek 3pe.online, který se zabývá osvětou v oblasti poruch příjmu potravy. Následně členky poradily, jak by mělo okolí mluvit s lidmi, kteří některou z poruch trpí. „Buďte oporou bez souzení, nepřesvědčujte a zkuste spolu otevřeně mluvit,“ radí v úvodu příspěvku.