Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Neustálé prohlížení těl může být nebezpečné. Podobná videa plní TikTok už dlouho

Trendy na TikToku se rychle mění, některé jsou ale takřka nesmrtelné. Videa s označením #bodychecking plní sociální síť už dlouho a podle některých by mohla mít negativní dopad na psychické zdraví některých uživatelů.

Trendů na TikToku je mnoho. Většina z nich má jasně daný vzor, kterým se video má řídit. Ať už jde o píseň ve videu nebo obsah obecně, většina trendových příspěvků je podobných a dají se rychle rozeznat. Trend s označením #bodychecking je ale jiný. Dostává se na For You Page i prostřednictvím jiných trendů a označení. Podle některých kritiků by mohl být nebezpečný.

Body checking je v podstatě doslova kontrolování a sledování těla. Na TikToku se objevuje mnoho videí, ve kterých se tvůrci váží, kontrolují, zda zhubli tolik, kolik chtěli, nebo jen klidně pijí sklenici vody a pak zkoumají, jak u toho vypadají. Když postava vypadá podle jejich očekávání, tak video přidají.

@belle.bolanddd

body checks aren’t just standing in front of a mirror and manipulating ur body to look a certain way, there are so many different ways people body check

♬ audio diretamente do Brasil - 07

Protože #bodychecking nemá jasně danou formu, dá se přidat do jakéhokoli videa a kombinovat s jinými trendy. Nejčastěji se objevuje ve spojitosti s videi, ve kterých uživatelé ukazují, co ten den jedli nebo jak cvičí. Právě protože nemá předem daný vzor, je označení v podstatě nesmrtelné.

Mnoho sledujících si neuvědomuje, že by s podobnými videi mohlo být něco v nepořádku a berou je jako inspiraci k tomu začít cvičit nebo zhubnout. Někteří si ale myslí, že podobná videa mohou být nebezpečná. Pokud denně vidí na TikToku desítky videí, kde jejich oblíbení tvůrci jen ukazují svá těla, může to mít na psychické zdraví některých sledujících negativní vliv. Zároveň tvrdí, že prohlížet se několikrát denně není zdravé.

@emma.catrina hihi love this trend! #fyp #viral #trend #weightlosscheck #bodychek #edrecocery #edrecoveryyy #edrec0very #ed #edawarewness #mentalhealthmatters #mentalhealthawareness ♬ original sound - brii

V poslední době je módní především oblečení, které je na postavě o pár čísel větší. Nedávno se objevil trend, ve kterém šlo o to ukázat, že větší oblečení nenosí jen obézní lidi proto, aby zakryli svou nadváhu. „Vsadím se, že je pod tím oversized oblečením tlustá,“ píše se ve videích a žena se potom snaží dokázat opak tím, že ukáže svou postavu.

Kritici trendu si myslí, že je důležitá diverzita těl, protože každému se líbí něco jiného a vyzdvihují „body positivity“, což pro mnohé přeneseně znamená, že každé tělo je krásné bez ohledu na velikost.

@dietitianemk Petition to ban body ch3cking trends #dietitian #bodych3cking #bodychck ♬ the other woman - <3

Ač se aktuálně videa s označením #bodychecking vyhledat nedají a místo toho se objeví upozornění, že nejste sami a pokud prožíváte těžké období, pomoc je vždy nablízku, omezení se dá obejít. Zároveň podobná videa nemusí být označená konkrétním hashtagem, jejich koncept je stále stejný a na hlavní stránce se budou objevovat neustále.

Velká skupina uživatelů si myslí, že o nic problematického nejde a videa nemají nabádat nikoho k tomu, aby si osvojil nějaké nezdravé návyky. Je ale důležité si uvědomit, že pokud je na sobě někdo začne pozorovat, je třeba vyhledat odbornou pomoc.