Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Box bez rukavic | foto: instagram.com

Hodně krve, zlomené čelisti a nosy. V Česku se bude konat první turnaj v boxu bez rukavic

První turnaj v boxu bez rukavic je tady, Češi se tak poprvé mohou přijít podívat na pořádnou řežbu v Praze. Organizace Valhalla Fighting pořádá turnaj v Unyp aréně už 4. března. Stejný styl boje by vyzkoušel i MMA zápasník Jiří Procházka, na eventu také vystoupí Dollar Prync.
  10:41

V Čechách jsou poslední dobou bojové sporty populární, zájem o ně byl už díky předchůdci organizace Oktagon, XFN. Oktagon ale bojové sporty a jejich popularitu posunul na úplně jinou úroveň a že je o bojové sporty zájem, dokazuje také organizace Clash os the Stars, ve které zápasí influenceři a celebrity.

Nedávno se také rozšířila zpráva o novém převzatém světovém trendu fackování, nyní se však fanoušci bojových sportů můžou těšit na další novinku. V Česku se totiž bude konat vůbec první turnaj v boxu bez rukavic. Tomuto stylu boje se také přezdívá „Bare Knuckle“.

Box bez rukavic

Turnaj je na programu 4. března v Praze, jeho pořadatelem je organizace Vallhala Fighting. Bojovníci se budou celý večer vystavovat tvrdým úderům – jejich ruce budou mít totiž jenom bandáže, které zpevní zápěstí, aby nedošlo k jeho zlomení. Další věc, která je samozřejmě povolená, bude chránič na zuby. A to je vše.

Mezi sebou se utká 26 zápasníků, kteří se pokusí odolávat tvrdým ranám bez rukavic, zápasníci mají sice před zápasem obličej pomazaný vazelínou, aby se po úderech tolik netrhal, ovšem i když se zápasí v rukavicích, ne vždy to pomáhá.

Všichni zápasníci navíc musí odolávat několikanásobně tvrdším úderům, než bývá v boxu zvykem. Rukavice totiž údery, které bojovníci zasadí, zmírní. Zranění, která se při tomto tvrdém stylu boje mohou stát, jsou nesčetná. Například riziko otřesu mozku je při přesně zasazeném tvrdém úderu hned dvakrát větší. Stejně tak se i několikanásobně zvyšuje riziko zlomení čelisti a nosu.

Česko ale není první zemí, která pořádá galavečer boxu bez rukavic. Tento styl boje je velmi populární především v Anglii, Rusku a Americe. V Anglii tento sport pořádá organizace BKB. Na Facebooku má její stránka už přes 600 tisíc sledujících a na YouTube má přes 94 tisíc sledujících.

Nejvíce zápasů se nekoná v klasickém boxerském ringu, ale v kruhu, který je ohraničen slaměnými balíky. Zápasy však mají, stejně jako ostatní bojové sporty, svá pravidla a po celou dobu je v ringu také přítomný rozhodčí. Nejde tedy o žádný styl pouliční bitky, nýbrž o seriózní sport, i když se to na první pohled nemusí zdát.

K boxu bez rukavic se také vyjádřil Jiří Procházka, který nedávno získal titul šampiona v UFC.

„Nechápu, jak se tam můžou tesat tak dlouho. Vyžaduje to jistý stupeň mistrovství, abys mohl vykonávat techniky tak přesně a dobře, přizpůsobit si tomu své tělo a vypínat borce lusknutím prstu,“ řekl Procházka během podcastu U kulatého stolu. On sám by si to prý rád vyzkoušel, ovšem až po tom, co by skončila jeho kariéra v UFC.

Zápasníci, kteří se v březnu v Praze představí, tak musí mít opravdu tvrdou hlavu, ale především velkou kuráž. Více než polovina zápasníku reprezentuje Českou republiku, další nejpočetnější skupina zápasníků pochází z Ukrajiny. Na galavečeru také vystoupí známý český rapper Dollar Prync. Tato informace se objevila na instagramovém profilu organizace. Lístky je možné zakoupit předem přes TicketPortal.