Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Zkušenosti poškozených s klinikou Bratz Institute | foto: Se souhlasem poškozenýchAntiyoutuber.cz

Napuchlé rty, bolesti a problémy. Klinika v Praze čelí problémům, úpravy mají vykonávat amatéři

Žena z Prahy provozuje renomovanou estetickou kliniku. Údajně se ale vydávala za lékařku a aplikovala stovkám klientů výplně kyselinou hyaluronovou. Drtivá většina z nich nevěděla, co za látku jim aplikuje, nikdy s nimi nikdo nic nekonzultoval. Neznámé je i jméno domnělé lékařky. Bývalé klientky redakci Antiyoutuber.cz popsaly zkušenosti z kliniky. Po aplikaci jim otékaly rty, výplň mizela a jedna z klientek musela do nemocnice. Klinika se chce bránit právní cestou, absenci lékařského vzdělání nekomentuje.
  18:53

Estetické úpravy zažívají zlatý věk. Zařídit si korekci nosu, zvětšení rtů či vyhlazení vrásek nikdy nebylo jednodušší. Už dávno však neplatí, že by výplně aplikovali jen vystudovaní lékaři. V poslední době se objevuje čím dál tím více žen, které výplně injekčně aplikují bez jakéhokoli vzdělání. Některé si říkají kosmetoložky, jiné se za lékařky vydávají. Výsledný efekt jejich práce je však mnohdy podobný – běhá z něj mráz po zádech.

Bratz Clinic, případně v současnosti Bratz Institute, je jednou z mnoha pražských klinik, která se zabývá estetickými úpravami. Už název inspirovaný panenkou s výraznými rty napovídá, na kterou část obličeje se klinika specializuje. Nabízejí také například korekci nosu, brady nebo vyhlazení vrásek. Na první pohled klinika působí ideálním dojmem. Zdařilou práci prezentují na Instagramu, spolupracují s populárními influencery. Jenže se zdá, že těch nezdařilých prací je víc, než těch zdařilých.

Už před dvěma týdny se na sociálních sítích začaly množit negativní zkušenosti se zmiňovanou klinikou. Klientky nejen, že nebyly s výsledkem spokojené po estetické stránce, některé také uváděly, že se jim výplně úplně vstřebaly po velmi krátké době. Klinika však uvádí, že výplně kyselinou hyaluronovou ve rtech vydrží půl roku až rok.

@stepanka_za

♬ original sound - stepanka.zaspalova

Bratz Institute byl ještě donedávna považovaný za renomovanou kliniku. Spolupracovali s nimi i někteří influenceři, například Štěpánka Zaspalová, která patří mezi nejpopulárnější internetové tvůrkyně současné doby. Tím, že má výplně, se nikdy netajila a proto začala s Bratz Institute před třemi lety spolupracovat. Zaspalová je na sociálních sítích ke sledujícím velmi upřímná a otevřená, a tak dali nejen její sledující i na její doporučení a kliniku navštívili. I ona však nedávno zaznamenala hromadící se negativní zkušenosti s klinikou.

Zaspalová se o zkušenostech s klinikou promluvila poprvé na TikToku. Vysvětlila, že s klinikou začala spolupracovat proto, že byla s jejími službami vždy spokojená a nikdy na práci ženy, která výplně aplikuje, neslyšela žádnou negativní recenzi. To se však před nedávnem změnilo. „Ozvaly se mi stovky holek, které k paní ‚doktorce‘ chodily na základě mého doporučení, s příšernými recenzemi. Bylo to tam jako na běžícím páse, holky tam byly sotva dvě minuty,“ vysvětluje Zaspalová. Ženy, které se jí se zkušenostmi ozvaly, uváděly, že ani nevěděly, jakou látku jim žena aplikuje.

Pro celou kauzu je také naprosto stěžejní, proč je uváděno označení doktorka v uvozovkách. Po tom, co Zaspalová sdílela video na TikToku, se strhla v podstatě lavina negativních komentářů. Podle informací redakce Antiyoutuber.cz poškozených žen mělo být téměř dvě stě. Po tom, co mezi sebou začaly zkušenosti sdílet, zjistily, že žena s největší pravděpodobností nemá lékařské vzdělání. „Nikde neměla žádný certifikát, nenašly jsme ji v seznamu lékařů,“ vysvětluje pro redakci Antiyoutuber.cz jedna z poškozených.

Zkušenosti poškozených s klinikou Bratz Institute

Celou situaci podtrhuje i fakt, že žádná z oslovených klientek neví, jak se „doktorka“ jmenuje. Bratz Institute nemá žádný web, veškerou práci prezentují na Instagramu a přes něj se také na výplně objednává. Uvádějí také několik telefonních čísel, všechny však vedou na recepci. Nikde neuvádějí identifikační číslo osoby, bankovní účty, na které klientky posílaly peníze, jsou vedené na několik lidí, žádný z nich nevede ke zmiňované „doktorce“. V době psaní článku jsme v kontaktu zhruba se 70 bývalými klientkami Bratz Institute ve skupinové konverzaci na Instagramu, kde spolu bývalé klientky zkušenosti sdílejí.

Na základě našich informací se žena, která aplikovala výplně, doktorkou nechala titulovat nejen od klientů, ale také od ostatních zaměstnanců. Jenže problematické je i označení kosmetoložka, změna názvu funkce z lékařky či doktorky zkrátka nestačí. Podle mluvčího Ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba je kosmetologie věda, která se zabývá výzkumem a přípravou kosmetických přípravků. „Z dosavadních zkušeností z praxe se za kosmetologa považuje osoba, která se aktivně vzdělává v problematice kosmetologie, tedy účastní se rekvalifikačních kurzů, vzdělávacích seminářů, odborných zkoušek a podobně,“ vysvětluje Jakob pro redakci Antiyoutuber.cz. Dodává, že oprávnění pro výkon kosmetologa není v režimu živnostenského zákona definováno.

Jednoduše, podle Ministerstva zdravotnictví nikdo, kdo není dostatečně kvalifikovaný, by výplně aplikovat neměl. „Aplikace dermálních výplní na bázi kyseliny hyaluronové nebo botulotoxinu je na základě odborné diskuze svěřena pouze do rukou kvalifikovaného lékařského personálu v souladu se zákonem o zdravotních službách, a to pouze ve zdravotnickém zařízení,“ vysvětluje. Pro získání lékařské certifikace pro estetické úpravy je zapotřebí šestileté studium medicíny, minimálně pětiletá praxe a následná státní atestační zkouška.

Zkušenosti poškozených s klinikou Bratz Institute

Jenže na celé situaci není nejhorší fakt, že na „renomované pražské klinice“ aplikuje výplně žena, která nemá lékařské vzdělání. Nejvíce mrazí z negativních zkušeností těch, kteří kliniku navštívili s tím, že věřili doporučení na sociálních sítích. Podělilo se s námi o zkušenost několik žen, jejichž identitu redakce zná, nepřály si však být jmenovány. Pro účely článku jsou proto použita fiktivní jména.

Iveta si na klinice nechala zvětšit rty dvakrát. „Před první návštěvou jsem kliniku informovala o tom, že kojím a zda mi aplikaci i přes to udělá. Napsala, že to není problém a nemá to na kojení vliv,“ popisuje. Aplikace podle ní proběhla v pořádku, nicméně však byla naprosto anonymní. Žena se jí nepředstavila a byla zahalená. Upozorňuje také na fakt, že po ní nikdo nechtěl vyplnit žádný formulář před výplní, nedostala ani účtenku. Nevěděla ani jaký materiál jí žena aplikovala.

Téměř po dvou měsících od výplně začaly Ivetě rty otékat. Nejdříve natekl jeden ret a o den později i druhý. Žádné léky na otok jí nezabíraly. „Alergická na nic nejsem, nikdy se mi to nestalo. V té době jsem stále ještě kojila. Vědomě ‚doktorka‘ ohrozila nejen mě, ale i malého. Pusa mi v rozmezí pár měsíců otekla ještě pětkrát,“ vysvětluje. Po tom, co se na Bratz Institute obrátila s tím, že si myslí, že jí otok způsobila výplň, jí z instagramového profilu někdo odpověděl, že má pravděpodobně alergii na nějakou ingredienci z balzámu na rty.

V domnění, že se jedná o lékařku, Iveta navštívila kliniku o pár měsíců později podruhé. „Když jsem ‚doktorce‘ řekla, že jsem minule měla problémy, řekla, že to nevadí. Dala tam rychle výplň a už se se mnou nebavila,“ popisuje. Ženu Iveta upozornila na to, že má po aplikaci oteklé rty. Podle ní však kvůli tomu, že spí na boku a rty bohužel opravit nepůjdou. „Výplň vydržela hrozně krátkou dobu. Pusu mám dodnes křivou,“ dodává Iveta.

Její případ není ojedinělý, podobnou zkušenost má i Simona. Před aplikací neměla s „doktorkou“ žádnou konzultaci, nikdo se jí na zdravotní stav neptal a zákrok trval podle jejích slov dvě minuty. „Po třech týdnech od první aplikace mě zvala ‚doktorka‘ na další výplň. Stěžovala jsem si na výsledek, tak si mě tam nechala trochu déle. Bolelo to jako blázen,“ popisuje. Nejdříve byla s výsledkem spokojená, po pár týdnech ji však rty ztvrdly. „Všude jsem měla bouličky, doufala jsem ale, že to zmizí. Nic ale nestalo, tak jsem se ‚doktorce‘ ozvala sama. Pozvala si mě na rozpuštění, ale úlevu jsem cítila maximálně dvě hodiny a celé se to opakovalo znovu,“ dodává. Po rozpuštění už Bratz Institute nenavštívila.

Zkušenosti poškozených s klinikou Bratz Institute

Téměř všechny bývalé klientky, které redakci Antiyoutuber.cz kontaktovaly, mají negativní zkušenost s výplní rtů. Helena má ve rtech bouličky a výplň je nesymetrická. Lence před aplikací nedala „doktorka“ ani umrtvovací krém, údajně jí rty nastříkala umrtvujícím sprejem. „Látku, kterou mi dala do rtu, nešlo ani napoprvé rozpustit. Nějaké nedokonalosti tam mám doteď,“ vysvětluje. Aleně po aplikaci rty otekly tolik, že musela do nemocnice. „Musela jsem na pohotovost na kapačku kortikoidů,“ popisuje.

Sofie se v Bratz Institute rozhodla pro korekci nosu. „Byla jsem omylem objednaná na stejný čas jako jiná slečna. Paní ‚doktorka‘ nevěděla, co s tím udělá. Protože šla slečna na rty a já na nos, tak si jí vzala do ordinace jako první. Dala jí na rty umrtvovací krém a poslala jí do čekárny,“ vysvětluje Sofie a dodává, že korekce nosu trvala zhruba minutu a půl. Po pěti dnech od aplikace jí začala výplň z nosu mizet. I po více než roce jí bolí nos v místě výplně.

Podobných zkušeností známe desítky. V úterý se na sociálních sítích podělila o negativní zkušenost také influencerka Simona Karešová. I její zkušenost je v podstatě totožná. „Na všechno jsem se musela sama ptát, nic mi o výplních neřekla,“ popsala na TikToku.

„Veškeré procedury jsou schválené“

Velká část klientek platila za zákroky hotově, peníze jim tak nikdo nevrátí. Výplň rtů stála zhruba sedm tisíc korun, korekce vrásek kolem tří tisíc korun. Donedávna sice klinika peníze zaplacené na účet ve formě zálohy vracela, v současné době údajně už platby nevrací. Odvolává se na to, že bude situaci řešit s právním zástupcem a dále nekomunikuje.

Kliniku jsme oslovili i my. Ptali jsme se, jak chtějí na všechny negativní recenze a případná nařčení reagovat a zda má zmiňovaná „doktorka“ lékařské vzdělání. „Veškeré procedury, které u nás nabízíme, máme patřičně schválené. Materiály používáme kvalitní od ověřených prodejců. Daňový doklad nabízíme vždy každé klientce,“ vysvětluje Bratz Institute. Podle všech sedmi desítek žen, které jsme kontaktovali s dotazem, zda mohou potvrdit, že jim na klinice nabídli daňový doklad, se to však nestalo. V době psaní článku jedna žena potvrdila, že daňový doklad sice dostala, nicméně na něm chybí například i identifikační číslo osoby.

Klinika Bratz Institute si stojí za tím, že nikomu žádnou zdravotní újmu nezpůsobila. „Nikdy se na nás nikdo neobrátil s žádným (závažným) problémem neobrátil,“ dodává. K situaci se údajně nemůžou dále vyjadřovat. Údajně bude vše uvedeno na pravou míru právní cestou. Na opakovaný dotaz na lékařské vzdělání však nereagovali. Poškozené klientky v současné době zvažují trestní oznámení.