Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

Herečka Bridgit Mendler | foto: Profimedia.cz

Bývala hvězdou Disney Channelu. Vystudovala Harvard, zabývá se přesunem dat do vesmíru a je generální ředitelkou

Bridgit Mendler se proslavila jako herečka z pořadů na Disney Channelu. Brzy však hereckou kariéru pověsila na hřebík. Začala studovat na Technologickém institutu v Massachusetts a na Harvardu. Teď se vydala novým směrem. Stala se z ní generální ředitelka startupu, který chce usnadnit přesun dat mezi Zemí a vesmírem.
  14:11

Americká herečka Bridgit Mendler ještě před čtrnácti lety patřila mezi nejslibnější vycházející hvězdy dětských pořadů z dílny Disney. Jako většina jejích kolegů z Disney Channel se snažila prorazit i v hudebním průmyslu, její herecká i pěvecká kariéra však poměrně rychle utichla. Nedávno o sobě dala po delší době slyšet a nejednoho dřívějšího fanouška překvapila odklonem od původní životní dráhy. Spouští totiž nový kosmický startup.

Mendler se proslavila především rolí Teddy Duncan z pořadu pro děti a dospívající Hodně štěstí, Charlie. Na Disney Channelu si zahrála ale i v pořadech Jonas nebo Kouzelníci z Waverly. Co se týče filmů, pravděpodobně její nejznámější rolí byla Kristen Gregory z Dívčí party. Paralelně také zpívala a nejvíce lidí si ji spojí se skladbami Hurricane nebo Reday or Not.

Jenže hraní i zpívání se věnovala naposledy zhruba před pěti lety, rozhodla se totiž umělecké obory opustit. Začala studovat na Technologickém institutu v Massachusetts (MIT) obor zaměřený na zlepšování sociálních sítí, jen o pár měsíců později navíc začala studovat práva na Harvardu, kde se stala předsedkyní klubu „vesmírného práva“. Později si na MIT začala dělat i doktorát.

Sice Mendler šokovala už akademickými životními rozhodnutími, tento týden už do velmi působivého životopisu přidala další položku. Jednatřicetiletá herečka z Disney Channelu se totiž stala generální ředitelkou stratupu Northwood Space, který se snaží vytvořit „datovou dálnici mezi Zemí a vesmírem“. Mendler se na sociální síti X podělila o to, že firma navrhuje sdílenou infrastrukturu pro sdílení dat, aby usnadnila přístup datům do vesmíru. „Čekejte neočekávatelné,“ dodala. Uznává také, že před sebou má hodně práce, ale už se na novou pracovní cestu těší.

Mendler se v rozhovoru pro CNBC podělila o plány se společností Northwood Space. „Vesmír se stává přístupnějším v mnoha různých ohledech, je ale stále složité do něj posílat data,“ vysvětlila. Cíle společnosti zaujaly mnoho investorů, Mendler získala pro projekt přes šest milionů dolarů, tedy více než 140 milionů. Mendler stojí v čele kalifornského startupu spolu se dvěma spoluzakladateli – se svým manželem Griffinem Cleverlym, který působí jako technologický ředitel společnosti, a Shauryou Luthrou, který zastává funkci vedoucího softwarového oddělení.

Ve stejný den, kdy se na sociální síti X podělila o novou profesní dráhu, se také podělila o to, že se z ní stala matka čtyřletého chlapce. Do pěstounské péče si ho vzala na konci roku 2021, o rok později ho adoptovala. „Být rodičem je jeden z největších darů a nejlepší životní zkušenost, která existuje,“ uvedla.