Středa 8. května 2024, Den vítězství

Samostatná toaleta v bytě. | foto: Expres.cz

Na gymnáziu v Brně řádí záchodový fantom. Rozmazává po toaletách výkaly, výtvory prezentuje jako umění

Studenti i zaměstnanci brněnského gymnázia EKO ve Starém Lískovci zažívají v posledních dnech nepříjemné situace. Toalety znečišťuje neznámý záchodový fantom. Rozmazává po nich výkaly a své výtvory prezentuje jako umělecká díla na Instagramu. Situaci v současné době řeší policie.
  13:10

Teprve před pár dny se předávalo pololetní vysvědčení, teď ale žáci jednoho z brněnských gymnázií musí řešit větší problém, než špatné známky. Na toaletách se totiž objevila nevšední umělecká díla. Neznámý pachatel pomazává toalety a jejich okolí exkrementy, navíc je prezentuje jako umění.

Žáci a zaměstnanci brněnského gymnázia EKO ve Starém Lískovci se v posledních dnech nestačí divit. Na toaletách řádí „záchodový fantom“. Maže exkrementy po toaletách a jejich nejbližším okolí. Nejen, že obtěžuje žáky a zaměstnance, navíc se svými činy začal chlubit i na Instagramu a je pravděpodobně přesvědčený o tom, že jde o umění.

Profil s přezdívkou záchodový fantom se objevil na Instagramu teprve nedávno, i přes to si našel mnoho fanoušků. Jeho obsah je celý zasvěcený jenom toaletám a exkrementům. Navíc ho doplňují i poutavé popisky. „Jedná se o toaletu v zelené kabince, která má utrhnuté prkýnko. Toaleta a část kabinky je potřísněna exkrementy. Všude se povaluje toaletní papír,“ uvádí záchodový fantom u jednoho z příspěvků. „Tato instalace vystihuje spojení mezi nihilismem a samotou prostřednictvím dekonstrukce každodenního prvků. Hlavním prvkem této instalace je záchod, jehož tradiční všední funkce je subvertována, jelikož exkrementy jsou všude, jen ne uvnitř něj,“ dodává.

Repost

31. ledna 2024 v 14:55, příspěvek archivován: 7. února 2024 v 12:35

Za popisky na profilu záchodového fantoma by se nemusel stydět žádný kurátor. Autor velmi výstižně popisuje, co jednotlivé rozmazané exkrementy znamenají a propojuje s nimi i některé umělecké směry. Jeho výtvory totiž evidentně nemají toalety pošpinit, mají jim přidat uměleckou hodnotu. Utržená prkýnka mají symbolizovat rozpad tradičních hodnot a toaletní papír pohozený vedle toalety údajně představuje bezvýznamnost lidských činů.

Na činnost záchodového fantoma poprvé upozornil web Brněnská drbna. Kontaktoval je anonym, který se představil jako matka jednoho ze studentů. „Ve škole řádí takzvaný Hovnový fantom, jedná se o nějakého úchyla, který patlá výkaly po stěnách na záchodě, ty si pak vyfotí a dá to na Instagram, kde k tomu napíše zvrácený popisek. Tento fantom řádí ve škole už skoro rok a škola je neschopná ho najít, dopadnout a potrestat,“ napsala osoba zmíněné redakci. Situaci v současné době řeší policie.

Pražský „Lord Hoven“

Není to poprvé, co školní toalety znečišťoval neznámý člověk podobným způsobem. V roce 2007 na Vysoké škole ekonomické v Praze dva měsíce působil „Lord Hoven“, který dva měsíce rozmazával na toaletách výkaly po zdech areálu školy na Jižním Městě. Správce vysokoškolského areálu tehdy žádal studenty i pedagogy o pomoc při vypátrání neznámého výtržníka s tím, že upozornil na možnost nákazy žloutenkou.

„Lorda Hoven“ se nikdy nepodařilo vypátrat. Na začátku roku 2008 se škole v dopise omluvil. Prý byl ve špatné životní situaci, neměl práci, peníze a byl zoufalý. Uvedl také, že ve znečišťování toalet neplánuje pokračovat. Jednoduše kvůli tomu, že už na něj nebude mít čas, našel si totiž novou práci. V dopise se podepsal jako Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic.