Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

Bald and bankrupt byl po svém zatčení vyhoštěn z Ruska a byl mu zakázán vstup do země. | foto: https://www.youtube.com/c/baldandbankrupt/Antiyoutuber.cz

Youtuber byl vyhoštěn z Ruska. Ve videu řekl, že je Putin šílenec

Britský youtuber, který točí netradiční netradiční cestovatelské video blogy na svůj kanál Bald and bankrupt, což v překladu znamená plešatý a zkrachovalý, vysvětluje proč byl vyhoštěn z Ruska a následně dostal zákaz vstupu do země.
  12:00

Mnoho youtuberů točí cestovatelská videa, málo z nich však může říci, že jim byl zakázán vstup do Ruska poté, co se měli problém s ruskou policií.

Kanál Bald and Bankrupt má více než 3,5 milionu odběratelů a sdílí řadu divokých a někdy i dosti riskantních setkání s lidmi. Mnoho videí je natočeno v Rusku a bývalých sovětských republikách a ukazuje realitu života od rozpadu svazu. Své diváky často seznamuje s tématy, na která by jinak vůbec nepřišli, a zároveň ukazuje životy běžných lidí v těchto zemích. Některá témata poměrně vyeskalovala a vedly k jeho vyhoštění z Ruska.

Benjamin Rich, který provozuje kanál Bald and Bankrupt, pochází z Británie a za dva roky mu bude padesát. Dříve než zkrachoval, podnikal ve Spojeném království, odtud také pochází název kanálu, na kterém se rozhodl za sdílet své cestovatelské video blogy.

Zatímco jeho raná videa byla z velké části soustředěna na Indii, byla to právě ta ve východní Evropě, která vedla k velkému nárůstu jeho sledovanosti. Jeho kanál za čtyři roky od spuštění nashromáždil více než 518 milionů zhlédnutí. Proslavily ho rozhovory s často mediálně nezastoupenými komunitami žijícími v těžkých podmínkách po celém světě.

Ve svém nejnovějším videu Ben vysvětluje, proč byl vyhoštěn z Ruska a byl mu zakázán vstup do země. Ben řekl, že video s názvem „The Journey Is Over“ neboli cesta je u konce, bude jeho poslední z Ruska, přemítal o mnoha vzpomínkách a zkušenostech, které tam zažil. Ben řekl, že ho oslovil policista a požádal ho, aby šel na policejní stanici „vyjasnit pár věcí“. Youtuber dále divákům sděluje, že byl „na pár dní uvězněn v ruském vězení a poté poslán k soudu“.

Poté tvrdí, že byl shledán vinným z trestného činu „řečí proti režimu“, jelikož ve videu řekl „Putin je šílenec“ a jako součást trestu byl s okamžitou platností vyhoštěn z Ruska a dostal zákaz vstupu do země. Video pak ukazuje, jak Ben překročil hranici do Estonska.

Byl to již jeho druhý problém s Rusy, hned po jeho květnovém incidentu.

Zatčení v Kazachstánu

Benjamin byl spolu se svou spolucestovatelkou z Běloruska chycen na opuštěném kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, který je pronajat ruským vzdušným silám. Video s názvem „Toto video způsobilo mezinárodní incident“ ukazuje, co tam dělali.

Ben a Alina podnikli třicetikilometrový noční trek přes kazašskou poušť na kosmodrom Bajkonur. Po dvanáctihodinové cestě našli úkryt před ostrahou v pouštním bunkru. Našli v budově volný pokoj a pár hodin spali, poté se pustili do průzkumu.

Budova se ukázala jako jídelna pro ruské vědce na vesmírné základně. Nakonec se jim podařilo najít hlavní budovu kosmodromu, ale byla zabedněna.

Spatřili ostrahu na věžích, které vypadaly, jako strážní věže hlídající sibiřské gulagy. Našli však rezavý kovový žebřík, díky kterému přelezli zeď a rozbitým oknem vlezli do budovy. Po vstupu spatřili vrchol sovětského vesmírného programu. Skutečnou sovětskou raketu z vesmírného programu Buran.

Program začal v roce 1974, ale byl oficiálně zastaven v roce 1993. Uskutečnila se pouze jedna mise a to v roce 1989 s deseti lidmi, byly však postaveny další dvě vesmírná plavidla. A právě to, které nikdy nevzlétlo, je umístěno v tomto kosmickém centru v Kazachstánu.

Přestože je raketoplán zrezivělý a rozpadá se, je skutečným kusem sovětské historie. Dvojici se podařilo opustit zařízení bez zranění a očekávali, že podniknou trek zpět do civilizace. V tento moment je video ustřiženo a nahrazují ho úryvky z novin, které mluví o jejich zatčení.

Poté video pokračuje, dvojice stojí před hotelem a vysvětluje, co se vlastně stalo. „Nemuseli jsme jít tu štreku zpátky. Jakmile jsme sestoupili po žebříku, objevilo se auto plné příslušníků ruské vnitřní policie. A zatkli nás tím, že nás odvezou do uzavřeného města Bajkonur. Bylo to zatraceně úžasné,“ říká Ben.

„Strávili jsme tam posledních sedm hodin a každý zaplatil padesát liber,“ dodává Alina.

Ben video ukončuje se slovy „Jo, zaplatili jsme pokutu, lepší než tři dny ve vězení. Byl to dobrý den. Pokud se chystáte na Bajkonur, vezměte si s sebou padesát liber.“