Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Calum Maclean | foto: instagram.com/caldamacAntiyoutuber.cz

Influencer se potápí tam, kde je bájná Lochneska. Na TikToku to sledují miliony lidí

Calum Maclean se narodil v Austrálii a momentálně žije ve Skotsku, kde se živí jako televizní moderátor, filmař, plavec a tiktoker. Potápí se do velkých hloubek v jezeře Loch Ness a koupe se ve studené vodě. Jeho dobrodružství na TikToku sledují miliony lidí. Vydal dokonce svoji knihu a je vzorem mnoha.
  20:00

Třiatřicetiletý Calum Maclean není jen tak obyčejný obyvatel Skotska. Mimo jeho práce televizního moderátora a filmaře se potápí ve velkých hloubkách nebo plave v jezeře Loch Ness v průběhu zimy. Svá dobrodružství dokumentuje na sociálních sítích. Na TikToku mají jeho videa desítky milionů zhlédnutí.

Maclean začal s obsahem na TikToku v létě 2021. Přidává videa, kde se koupe ve sněhu a přitom lidi učí gaelsky. Sdílí tipy na přírodní místa, kde se koupat a také plave v jezeře Loch Ness. Na TikToku má téměř 250 tisíc sledujících a jeho nejpopulárnější video, ve kterém plave v nejhlubším jezeře Spojeného království, má pětadvacet milionů zhlédnutí. V komentářích videa lidé vyjadřují strach z toho, co influencer dělá.

Za svou tvorbu na sítích je nominován v prvních Scottish Influencer Awards v kategorii zdraví a životní styl. Rozhodně to není jeho první šance získat cenu za tvorbu. V roce 2021 vyhrál cenu FilmG za film s názvem Am Bruadar, což v češtině znamená sen. Jeho hlavní pointou byla podivnost pandemie a frustrace z toho, že jsou lidé celé dny zavření doma.

@caldamac Swimming the deepest water in Britain. 310m of Loch Mòrar #outdoorswimming #openwaterswimming #wildswimming #scottishtiktok #fypscotland ♬ original sound - Calum Maclean

V červenci 2022 vydal svoji knihu s názvem 1001 tipů na outdoorové plavání. Všechny tipy obsažené v knize sepsal na základě svých vlastních zkušeností. Kromě Skotska se koupal ve velkých hloubkách v Ománu, Irsku, v Karibiku či Tasmánie. Do Tasmánie se Maclean vydal po dokončení studia gaelštiny na Univerzitě Highlands and Islands. Právě zde se probudila jeho vášeň pro plavání v přírodě, když přeplaval kus řeky Derwent.

„Plavání v přírodě se stává čím dál tím populárnější po celém světě. Na sociálních sítích je mnoho skupin, které si radí, kam se vydat příště. Podle mého názoru je důvodem fakt, že je to velmi návykové. Do přírody si jdou lidé zaplavat jednou, a pak musí znova,“ nechal se Maclean slyšet pro skotskou BBC.

Mimo sociální sítě Calum Maclean natáčí komické filmy o venkovním plavání a divokém kempování pro skotskou BBC. V roce 2017 měl na BBC dokonce svůj vlastní seriál s gaelským názvem „Dhan Uisge,“ což v češtině znamená „Do vody“. V seriálu sdílel svou vášeň pro plavání v odlehlých řekách a jezerech. Také se stal ambasadorem společnosti Outdoor Swimming Society.