Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Pražský rapper Ca$hanova Bulhar | foto: instagram.com/cashanova_bg

Rapper Bulhar vydává další průměrný projekt. Prý zní jako z animovaného filmu

Český rapper Ca$hanova Bulhar vydal po půl roce nový projekt. V poslední době často kritizovaný interpret ani tentokrát fanoušky příliš nepřekvapil a oni jsou spíše zklamaní. Někteří tvrdí, že zní jako král Jelimán a že projekt nahrával maximálně hodinu. I přes to má EP i pozitivní ohlasy.
  17:17

Předloňský rok byl jednoznačně jedním z nejoblíbenějších českých umělců pražský rapper Matěj Kratel, vystupující pod jménem Ca$hanova Bulhar. Poslední dva roky jeho popularita postupně klesá a letošní album Dripolar získalo od fanoušků především kritické reakce. Na Štědrý den vydal nový projekt, který je pro ně opět zklamáním.

Třináctiminutové EP s názvem Timberlaketrapped 2 obsahuje šest skladeb a dvě spolupráce, první bulharskou a druhou českou. Svým pojmenováním by mělo navazovat na stejnojmenný tři roky starý projekt, který dostal Bulhara do širšího povědomí a byl jeho kariéru zásadní. Dlouholetí posluchači Bulhara však byli už od začátku skeptičtí.

Smíšená očekávání fanoušků naplnil už úvod prvního tracku Praha den a noc, kdy Bulhar v podstatě vyjmenovává samohlásky a tvrdé a obojetné souhlásky. Ač mu někteří v poslední době vyčítají, že neustále jen vyzdvihuje, jak moc je úspěšný, i v tomto duchu se nese velká část první skladby. „Pýcha předchází ten pád, já jsem milionkrát spadl a milionkrát vstal,“ zní na konci a tak se zdá, že alespoň částečně reaguje na kritiku posluchačů.

Bulhar se pohybuje na hudební scéně už více než šest let a jeho texty už od prvních tracků provázel nadhled a humor. Mnohdy hořká slova doplňovala upřímnost, lehkost a i různé kulturní reference. Psal především o svém životě a také je jedním z prvních rapperů, který do českých textů zakomponoval fotbal. Kombinace všech faktorů mu pomohla se dostat mezi nejpopulárnější české interprety.

Známý je také díky svým zpívaným skladbám, které se objevují i na novém projektu. Nutno dodat, že s poměrně experimentálními a nevšedními beaty. Příkladem může být třetí track Madagaskár, který má beat s pozměněnou hudební linkou ze soundtracku stejnojmenného animovaného filmu. Textem se Bulhar vrací k současným tématům, za která bývá kritizován. „Zdraví vás Branický Bůh, v ruce má 2L a na krku půl milionu,“ vzkazuje na závěr.

„Bulhar zní sice jinak, ale nic nového to není. Tohle udělal už král Jelimán,“ vtipkuje jeden z posluchačů a přidávají se další. Negativní komentáře sklízí především první polovina alba. „Ty první tři tracky zní, jako by ty beaty našel na TikToku. Fakt je to strašné, nechápu, co ho to napadlo,“ myslí si další fanoušek.

Druhá polovina projektu je podle fanoušků kvalitnější. Někteří si myslí, že by se teoreticky dala považovat za pozvolné pokračovaní tři roky starého projektu. Ve skladbě Konečná se vrací k momentům, které na něm mají fanoušci dlouhodobě rádi. Vyčítá si večírek z předchozího dne, popisuje výčitky svědomí, s nadsázkou zmiňuje zamilování do barmanky a následný odjezd domů. Především s těmito tématy se jeho fanoušci v minulosti ztotožňovali.

I přes části, ve kterých rappuje o oblíbených tématech, jsou reakce negativní. „Máme všechno co jsme chtěli, zelený bundy od Bottegy / Chlastat pivo a pak Henny, stejně zůstávám při zemi,“ říká v posledním tracku, což podle fanoušků přesně vystihuje to, kde by Bulhar chtěl být, ale není. Na poslední skladbě se po delší době objevil také Labello. Právě společné skladby pražského dua patří mezi jejich nejúspěšnější a jejich spojení je pro mnohé ikonické. „Na Labella jsem se fakt těšil, ale vlastně nevím, co si o tom mám myslet. Ujde to, ale nemá to na nic, co udělali dřív,“ myslí si jeden z fanoušků.

„Ten Bulhar se zbláznil, čekal jsem všechno, ale tohle je fakt extrémní slátanina. Zní to, jako by to dělal hodinu,“ komentuje EP jeden z posluchačů. „Zas tak hrozné to není, čekal jsem to horší. Vlastně mi ani nevadí, že je to experimentální, je to prostě něco jiného. Vadí mi spíš to, co tam říká. Už prostě fakt nemá o čem psát,“ myslí si další. Někteří vtipkují, že byl chytrý krok vydávat nekvalitní hudbu, protože potom nic neočekávali a Bulhar si tak může dovolit přijít úplně s čímkoli, protože horší už to nebude.

Fanoušci se shodují, že projekt pravděpodobně měl znít jako jeho starší projekty, pokus byl však neúspěšný. Nutno dodat, že skladby zní jinak, než skladby, které vydával v posledních letech a tím mnohé překvapil. I přes to se mezi jeho nejúspěšnější projekty pravděpodobně nezařadí.