Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Skateboardista Maxim Habanec | foto: IG: @maximhabanecAntiyoutuber.cz

Ze skateboardové rampy mezi bezdomovce v USA. Habanec na TikToku ukazuje realitu života v LA

Český skateboardista Maxim Habanec ukazuje na TikToku realitu života v USA. Od pravého amerického snu jsou jeho videa velmi daleko. Natáčí lidi žijící v chudobě a celé rodiny spící ve stanech na předměstí Los Angeles. Nedaleko Hollywoodu jsou kromě celebrit čtvrti plné špíny a odpadků.
  18:00

Šestinásobný mistr republiky ve skateboardingu, Maxim Habanec, se rozhodl zamířit i mimo sport. Založil si kanál na TikToku, kde kromě skateboardování sdílí zážitky z jeho cest. V prosinci se rozhodl zaměřit na Los Angeles a to, co zde natočil, je velmi daleko od hvězdného života v záři reflektorů.

Habanec se se svými přáteli v prosinci vydal na cestu napříč USA. Jejich dobrodružství začalo v Los Angeles, kde se kromě Hollywoodu a dalších známých turistických oblastí rozhodli zamířit i do chudinských čtvrtí, kde natočili realitu toho, jak ve městě celebrit žijí běžní lidé.

@habanecmaxim LA, jak ji z filmů NEZNÁME 🇺🇸 #skateboard #skateboarding #maxspace #usa ♬ original sound - Maxim Habanec

„Ahoj, když se řekne Los Angeles, tak si dost pravděpodobně všichni představíte palmy, sluníčko nebo krásné domy. Faktem ale je, že na dosti místech je ta realita naprosto jiná,“ začíná jedno z videí Habance, které ukazuje město plné špíny chudoby a odpadků.

Skateboardista a jeho kolegové se rozhodli navštívit i pověstnou čtvrť Skid Row, kde žije více než deset milionů bezdomovců. Ve videích ukazují desítky až stovky stanů, ve kterých žijí někdy i celé rodiny s malými dětmi. Lidé si připravují jídlo v kyblících na ulici a posedávají v odpadcích.

@habanecmaxim Co říkate na tuhle oblast v LA? 🇺🇸 #skateboard #skateboarding #maxspace #usa ♬ original sound - Maxim Habanec

„Já osobně třeba vůbec nečekal, že tam těch stanů bude tolik, ani to, že tam třeba budou matky s dětmi nebo lidé, co tam schraňují a opravují kola. Těch stanů je tam tolik, že tam ani nejde projít po chodnících, protože to je celé zastavěné,“ vyjádřil se Habanec k situaci na předměstí Los Angeles.

Ve čtvrti Skid Row žijí lidé bez domova již od třicátých let dvacátého století. I přes mnoho pokusů ze stran města a vlády se stále nepovedlo situaci na místě nijak zlepšit. Kromě mnoha lidí bez domova je ve Skid Row navíc obrovská kriminalita a policejní razie jsou zde na denním pořádku. Mnoho lidí z čtvrti užívá, vyrábí nebo dokonce prodává drogy.

Maxim Habanec je považován za jednoho z nejlepších skateboardistů na světě. Nevěnuje se ale jen sportu, je autorem dokumentárních pořadů Skate of Mind, na kterých spolupracoval s předními značkami jako jsou Red Bull, Vans či Jägermeister. Od roku 2016 také působí na YouTube a na svém kanále se chlubí 150 tisíci odběrateli. Natáčí zejména videa o skateboardingu. V roce 2018 vydal knihu Život je skejt.