Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Calin a Viktor Sheen | foto: instagram.com

Dostali Anděla za Objev roku. Kde jsou Calin, Kateřina Marie Tichá či Zvíře jménem podzim teď?

Blíží se 33. ročník udílení Cen Anděl. Každý rok se uděluje ocenění Objev roku, v minulosti se jimi stalo mnoho populárních umělců. Kde je poslední pětice oceněných teď? Někteří ukončili kariéru, jiní lámou české hudební žebříčky. Patří mezi ně například Kateřina Marie Tichá, Annabelle nebo Calin.
  17:00

Už 30. března se bude konat 33. ročník udílení Cen Anděl Coca–Cola. Ceny se letos udělují v šestnácti kategoriích, tento se rok se nově bude udílet cena i za společný projekt. Už od roku 1991 se však tradičně uděluje v kategorii Objev roku. V minulosti získali cenu například Monkey Business, Charlie Straight, Zrní, Mirai, Aneta Langerová, Lenny nebo Thom Artway. My vám teď představíme pětici posledních objevů roku.

The Atavists

Čtyřčlenná skupina z Hradce Králové The Atavists se stala objevem roku roku 2018. Společně s nimi byli nominovaní Mikolas Josef a VESNA. Členy skupiny jsou Adam Krofian, Max Andrews, Hugo Trkal a Adam Jánošík. Jejich hudba se pohybuje na pomezí blues a rocku, případně i surf rocku ze 60. let minulého století. The Avastis je aktivní už od roku 2014, první album s názvem Bad Times vydala vlastním nákladem o rok později. Skupina zanedlouho vstoupila pod známý český, dnes už zaniklý, label Bigg Boss, u jehož zrodu stáli Vladimír 518, Orion a Mike Trafik.

Pod Bigg Bossem vydali v roce 2018 The Atavists album LO-FI Life, díky kterému se stali objevem roku. Se stejným albem byli nominovaní také v žánrové kategorii rock, ve které nakonec neuspěli. Od té doby vydali v roce 2022 zatím poslední album, které nese název Prettier Than You a také s ním byli nominovaní na Anděla v kategorii rock. Na Spotify mají měsíčně zhruba dva tisíce posluchačů. Pořád koncertují a navíc prý pracují na nové desce.

Zvíře jménem podzim

Zvíře jménem podzim je mnohačlenná hudební skupina, jejíž frontmanem je Jakub König. Jméno projektu si spolu s ilustrací situace poznamenal při procházce pražskou Stromovkou, kde ho přepadla „nečekaná úzkost, se kterou si vůbec nevěděl rady“. Hudební kolektiv vydal v roce 2017 stejnojmenné album, které mělo u posluchačů velký úspěch. V následujícím roce uskupení zaznamenala díky aktivnímu koncertování i širší veřejnost.

V roce 2019 vyšlo velmi úspěšné album Září. Nominované bylo na Cenách Anděl hned třikrát. Uspět mohlo v kategorii Skupina roku, Objev roku a Alternativa & elektronika. Nakonec si Zvíře jménem podzim odneslo dvě sošky – za Alternativu & elektroniku a Objev roku, kde s nimi byli nominovaní Bert & Friends a Bára Zmeková. Ač byla skupina mezi fanoušky velmi oblíbená, v roce 2021 ukončila činnost.

Kateřina Marie Tichá

Kateřina Marie Tichá se stala objevem roku za rok 2020 s albem Sami. Ve stejné kategorii porazila Deaf Heart a Amelii Sibu. Tichá pochází z Vlašimi a je popová písničkářka a zpěvačka. Na začátku její kariéry stojí hledač talentů Martin Červinka z Universal Music. Díky němu v roce 2012 Tichá odstartovala hudební kariéru skladbou Vzpomínej. O rok později začala koncertovat s hudební skupinou Jelen.

Oceněná deska Sami je jejím druhým projektem. Nejnovější album vydala teprve zhruba před měsícem, 2. února. Nese název Plamen a je velmi zdařilé. Provází ho emotivní zpěv, upřímné texty a silné melodie. Přirozeně míchá pop s folkem, což jde slyšet například v titulní stejnojmenné skladbě Plamen. Tichá poměrně aktivně koncertuje, k dnešnímu dni ji na Spotify poslouchá přes 130 tisíc lidí.

Annabelle

Annabelle, vlastním jménem Anna Žitniková, je zpěvačka a příležisotně rapperka, která se stala objevem roku 2021 díky singlu Running Out Of F* Time. V kategorii zvítězila nad Michalem Fiedlerem a Michalem Horákem. Studovala hudbu v Londýně, po návratu do Prahy začala tvořit vlastní hudbu. Její skladba Dadae se v roce 2020 stala jednou z dvaceti nejhranějších v českých rádiích.

Annabelle zatím nevydala žádné hudební album. I přes to tvoří hudbu velmi aktivně a její skladby jsou populární především na TikToku. Například skladba Heels byla před časem velmi oblíbená, po tom, co se Universal Music Group nedohodl s TikTokem na prodloužení licence, její skladby byly z platformy staženy. Minulý rok například spolupracovala na skladbě Lajf s Benem Cristovaem. Na začátku února vydala nový singl Nice Girls. K dnešnímu dni má na Spotify zhruba 35 tisíc měsíčních posluchačů.

Calin

Brněnského rappera a zpěváka s moldavskými kořeny Calina není třeba příliš dlouho představovat. Hudbu tvoří od roku 2016 a téměř okamžitě se stal na české i slovenské hudební scéně oblíbeným. Spolupracoval už od začátku s nejznámějšími rappery, například s Nik Tendem, Yzomandiasem nebo Steinem27. V roce 2020 vydal debutové album Svědomí, objevem roku se stal až o rok později s projektem Popstar.

Už v době, kdy se Calin stal objevem roku, patřil mezi nejposlouchanější interprety v Česku, kvůli čemuž bylo jeho ocenění hojně diskutované. Jeho hudba je tematicky podobná té od Viktora Sheena a oba se v poslední době dají zařadit spíše mezi mainstreamové hudebníky než rappery. S Viktorem Sheenem minulý rok nahráli společný projekt Roadtrip, se kterým jsou letos nominovaní v nové kategorii Společný projekt. K dnešnímu dni Calina poslouchá na Spotify téměř 800 tisíc lidí.

A kdo se stane objevem za minulý rok? Nominovaní jsou Tereza Balonová za album Lampiony, Marcell za EP Déšť a Barbora Mochowa za album Will-o’-the-Wisp. Slavnostní předávání cen se uskuteční 30. března v pražské hale O2 Universum. Večerem provedou moderátoři Ivana „Fancy“ Kulhánková a Honza Dědek. Vstupenky na akci jsou stále dostupné v sítích Ticketmaster a Ticketportal.