Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Rapper Yzomandias patří k nejúspěšnějším v Česku | foto: českej rap

Kniha nepřicházela, tak ji napsal sám. Ladislav Poeta vydává českej rap, bude v něm i Yzo

Česká rapová scéna se formuje více než třicet let. Rap je zároveň jedním z nejposlouchanějších žánrů současnosti. Ladislav Zeman si chtěl dlouho přečíst knihu o českém rapu. Když nepřicházela, napsal ji sám. Jmenuje se český rap a vychází už za měsíc.
  13:34

Rappeři jsou jedni z nejúspěšnějších hudebníků v Česku. Mají statisíce měsíčních posluchačů a miliony zhlédnutí videoklipů. Jednoznačně patří rap k nejoblíbenějším žánrům současné doby. Po více než třiceti letech fungování se česká rapová scéna dočká své knihy. Jmenuje se českej rap, autorem je Ladislav „Poeta“ Zeman a vychází 12. října letošního roku.

Kniha přináší zmapování jak historie, tak současnosti české rapové scény formou rozhovorů s jejími hlavními zástupci. Je také doplněna o tematické kapitoly a desítky unikátních fotografií, mnoho z nich vyfotil fotograf Lukáš Matoušek. Obálku vytvořil Martin „Kafes“ Hirth.

Autor vytvořil unikátní svědectví o tom, jak se z undergroundového žánru stal jeden z nejpopulárnějších. Vyzpovídal desítky umělců od těch, kteří celou scénu od začátku formovali až po současné hudebníky. Pátral také v archivech dnes už neexistujících rapových webů, sháněl obaly rapových desek a trávil spoustu hodin v archivech rapových fotografů.

Kniha má 512 stran a obsahuje 25 exkluzivních rozhovorů s umělci jako jsou například Yzomandias, Hasan, Hugo Toxxx, Viktor Sheen, Ca$hanova Bulhar nebo Orion. Zvláštní kapitoly jsou věnované médiím, zásadním labelům a kompilacím.

Autor knihy Zeman v minulosti psal pro různé rapové weby, již zaniklý časopis Street a několik let vysílá na českém rádiu Spin. Sám je fanouškem rapu více než 25 let. Vždycky si chtěl přečíst knihu o českém rapu, ale nikdy žádná nevyšla. Tak ji napsal sám.

Proces tvorby nebyl mnohdy jednoduchý, o mnoha rapperech není snadné dohledat relevantní informace. „Sice jsem si hodně věcí pamatoval, ale do knihy jsem potřeboval mít jistotu. V našich podmínkách nebylo možné mrknout na Wikipedii a pár kliknutími si vše potvrdit. Často jsem projížděl desetiletí staré rozhovory na již dávno nefunkčních webech. Když jsem chtěl do knihy obal raritního alba v dobré kvalitě, někdy jsem regulérně musel sehnat fyzické CD a dát za něj pětinásobek původní ceny. Jen kvůli obalu. A to je pouhá špička ledovce,“ říká Zeman.

Kniha byla financována pomocí crowdfundingu a autor považuje kampaň za velmi úspěšnou. Proto lze usuzovat, že o knihu mají posluchači a fanoušci rapu velký zájem. Už nyní jde předobjednat na webu českej rap a cena činí 1 290 korun.