Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Film Bratři | foto: Český lev

Nominace Českých lvů ovládl snímek Bratři, umístil se hned v patnácti kategoriích. Zabodoval i Úsvit

Nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev jsou tu. Vede jim snímek popisující kontroverzní akci bratří Mašínů, umístil se hned v patnácti kategoriích včetně těch za nejlepší snímek, režii, scénář a tři hlavní role. O tři méně nominací získal snímek Úsvit. Předávání cen se bude konat už 9. března, bude ho moderovat Marek Eben.
  13:33

Česká filmová a televizní akademie v pondělí představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. O nominacích rozhodlo 195 filmových profesionálů. Ceny se udílejí v jednadvaceti kategoriích a hned v patnácti z nich se umístil snímek Bratři režiséra Tomáše Mašína. Dvanáct nominací získal Úsvit od režiséra Matěje Chlupáčka. S osmi nominacemi se prosadily také filmy Přišla v noci a Bod obnovy. Hlasování probíhalo od 1. prosince minulého roku do 7. ledna letošního roku.

Nominace pro nejnovější ročník ovládli bezpochyby Bratři režiséra Tomáše Mašína. Šanci na výhru mají v kategorii hraný celovečerní film. Konkurují jim filmy Tancuj Matyldo, který režíroval Petr Pavlíček, Němá Tajemství už zmíněného Mašína, Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka a Přišla v noci režiséra Tomáše Pavlíčka. Zároveň stejná pětice filmů je nominovaná také v kategorii režie. Mašín je tak nominovaný hned dvakrát. Ocenění za nejlepší scénář mohou získat Marek Epstein za film Bratři, Alice Nellis za Němá tajemství, Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar za Přišla v noci, Nataša Slavíková a Petr Slavík za Tancuj Matyldo a Miro Šifra za Úsvit.

Nejlepší herec a herečka

Cenu si mohou odnést také oba představitelé Ctirada a Josefa Mašínových, tedy Oskar Hes a Jan Nedbal, byli nominovaní v kategorii nejlepší herec v hlavní roli. Dále jsou nominovaní David Prachař za výkon ve filmu Citlivý člověk, Karel Roden za roli ve filmu Tancuj Matyldo a Kryštof Hádek za výkon v seriálu Volha. V kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli akademici ocenili nominací Václava Neužila v Bodu obnovy, Stefana Konarskeho v Bratrech, Jiřího Rendla v Přišla v noci, Antonia Šoposkiho v Tancuj Matyldo a Tomáše Jeřábka v seriálu Volha.

Bratři bodovali i mezi herečkami v hlavní roli. Šanci na výhru mají Tatiana Dyková jako matka bratrů Mašínů ve filmu Bratři, Jana Plodková za snímek Němá tajemství, Simona Peková za roli tchyně ve filmu Přišla v noci, Regina Rázlová ve filmu Tancuj Matyldo a Eliška Křenková za film Úsvit. V kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli akademiky nejvíce zaujaly Karolína Lea Nováková ve filmu Bratři, Denisa Barešová výkonem ve filmu Její tělo, Milena Steinmasslová v Němých tajemstvích, Annette Nesvadbová ve snímku Přišla v noci a Martha Issová v Úsvitu.

V pondělí byly také uděleny ceny nestatutární. Filmovým plakátem roku 2023 je ten ke snímku Němá tajemství. Nejlepším filmem z pohledu diváků se pak stalo sci-fi Bod obnovy.

O ocenění Český lev se utkalo celkem 86 snímků včetně televizních děl, které byly uvedeny v loňském roce. Akademici totiž z loňské filmové produkce posuzovali celkem třiatřicet celovečerních hraných filmů, patnáct dokumentů, osm animovaných filmů a deset krátkých filmů. Co se televizní produkce týče, vybírali akademici nominace z šesti televizních filmů nebo minisérií a dále čtrnácti seriálů, které byly uvedeny na obrazovkách nebo na internetu.

Slavnostní předávání cen Český lev se uskuteční 9. března po osmé hodině v přímém přenosu České televize z pražského Rudolfina na ČT1. Moderátorem večera bude Marek Eben.