Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

Moderátorské trio Českého slavíka 2022 | foto: Profimedia.cz

Kvákání na pódiu, nevěra Vémoly a zostuzení rapu. Český slavík byl pro mnohé bizár

Anonymní žáby, nevěra Karlose Vémoly, rvačka Kluka s kamením a zostuzení českého rapu. Tohle vše a mnoho dalších bizarních momentů přineslo udílení cen Český slavík 2022. Mezi sledujícími rezonují nevybíravé poznámky moderátorského tria. Pro mladší publikum byl večer bizár, starší se dobře bavili.
  10:18

V sobotu večer se v pražském Foru Karlín konalo jubilejní udílení cen Český slavík 2022. Pořádání letošního ročníku se poprvé ujala TV Nova, která doposud přenosy pouze vysílala. Sledující očekávali velkolepé oslavy šedesátého výročí od založení ankety a mnoho vtipných momentů v podání oblíbené moderátorské trojice. Někteří zůstali z celého večera naopak zaražení. Podle některých namísto vtipu několikahodinový přenos přinesl pouze bizarní momenty a irelevantní výsledky anket.

Český slavík má v české kultuře už šedesát let své místo a pro mnohé je galavečer udílení cen jednou z nejzásadnějších akcí celého roku. Výsledky jednotlivých anket by měly reflektovat všeobecné mínění celého národa a interpretům tak poskytnout zpětnou vazbu za celý rok. Podle informací TV Nova přišel letos rekordní počet hlasů, dokonce více než dva miliony. Každý hlasující mohl podpořit až čtyřiadvacet kandidátů a proto je tak podle některých třeba brát konečné pořadí s rezervou. Reprezentuje totiž názory pouze určité části populace.

Po loňském diskutovaném agitačním proslovu Karla Janečka se sledující těšili na seriózní a možná i lehce strojený výroční večer. Původní moderátorské duo, Ondřeje Sokola a Aleše Hámu, doplnila Tereza Pergnerová, kterou sledující považují za velmi profesionální moderátorku. Proto očekávali, že její projev bude alespoň částečně mírnit mnohdy nevybíravé vtipy Sokola a Hámy.

Nevěrný Vémola a anonymní žáby

Opak byl pravdou a už od začátku bylo jasné, že se několikahodinový přenos ponese v duchu předchozího ročníku. Ke dvojici mužů se s občasnými narážkami přidala i Pergnerová. Reagovala na aktuální kauzu Karlose Vémoly, který by podle herečky z filmů pro dospělé Riky Fane, měl být své ženě Lele nevěrný, což on sám odmítá. „Úžasná věc je, že Karlos Vémola si vzal svou Lelu. A nádherné na tom je, že jí opravdu byl věrný po celou dobu obřadu,“ prohlásila Pergnerová a bojovník zareagoval pouze úšklebkem na tváři. Moderátorka se později za narážku dvojici omluvila.

Sokol s Hámou sarkasticky prohlásili, že chtěli být letos vlídní, empatičtí a buddhističtí. Následně se moderátorské duo pustilo do ostrého rýpání, narážek a vtipů. Komentovali jak píseň Přemka Forejta pro řetězec rychlého občerstvení McDonald’s, tak i vztah majitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa a Agáty Hanychové. Byli rádi, že letošní přenos vysílá opět TV Nova a ne „ta televize, která sídlí na Barrandově“, protože tam by mohl přenos moderovat jenom někdo, kdo je ve vztahu se Soukupem.

Po první hodině živého přenosu už sledující čekali cokoli. Překvapilo je však vystoupení emeritního primáře Psychiatrické nemocnice Bohnice Karla Nešpora. Při předávání bronzového Slavíka kapele Kryštof se rozhodl upozornit na to, že kromě anonymních alkoholiků existují i anonymní žáby a vyzval publikum ke společnému kvákání. Kvákal však sám a publikum zůstalo více než tiché.

Tetování na obličeji a trestní rejstřík

Mnoho uživatelů sociálních sítí bylo zvědavých na výsledky kategorie Hip hop & rap. TV Nova až do samotného galavečera byla s kandidáty na ocenění tajemná a tak fanoušky českého rapu čekalo velké překvapení. Mezi nominovanými se objevil Calin a Viktor Sheen, kteří patří k nejúspěšnějším českým rapperům, vedle nich však byli nominováni Marpo, ATMO Music, Lipo a Raego, což mladším sledujícím vyrazilo dech. Podle mnoha je vliv zmíněných čtyř interpretů na současný rap minimální a chyběli jim v nominacích například držitelé hudební ceny Anděl Hugo Toxxx a Smack nebo nejvýraznější člen pardubického labelu Milion+ Yzomandias.

Pro fanoušky rapu bylo celé vyhlašování kategorie šokující. Sokol s Hámou si dělali legraci z toho, že každý správný rapper by měl mít záznam v trestním rejstříku a tetování na obličeji, rozhodně ale ne Rákosníčka, při čemž se významně podívali na Jiřinu Bohdalovou v publiku. Tu vtip jako jednu z mála pobavil, což se o fanoušcích oblíbeného žánru říct nedá. Podle nich byla celá situace nedůstojná a myslí si, že by bylo lepší příště předat ocenění a víc se k tomu nevyjadřovat. „Český slavík absolutně zostudil žánr hip hop & rap,“ myslí jeden ze sledujících. „Český hip hop neposlouchám, ale ty vtípky na něj jsou mimořádně trapný,“ píše další.

Samotné umístění hudebníků podle sledujících v podstatě reflektovalo atmosféru celého večera. Na třetím místě se umístil Marpo, na druhém Calin a na prvním ATMO Music, jejichž jméno přečetl vyhlašující špatně. Calin je aktuálně nejposlouchanějším česky rappujícím interpretem na Spotify a následně kromě druhé místa vyhrál i kategorii Objev roku. Nutno dodat, že se nedostavil ani jeden z oceněných a za bronzového Marpa převzal cenu Jakub Kohák, který pokračoval ve vtipech moderátorského dua. „Gratuluju ATMO Music za první místo a Slavíka v kategorii hip hop & rap. O vašem přínosu a revolucionalizaci českého rapu si můžeme nechat jenom zdát. Nebudu lhát, i slzička mi ukápla,“ komentoval sarkasticky situaci ostravský rapper Sergei Barracuda na svém Instagramu.

Reakce také vzbudila Jiřina Bohdalová, která se ujala předávání zlatého Slavíka v kategorii Zpěvák. Po celý večer se v publiku dobře bavila a sledující ji mohli na televizních obrazovkách zahlédnout v oblaku kouře. V přímém přenosu totiž měla v ruce vaporizér Elf Bar. „Koukám na slavíky a právě jsem viděla Bohdalku držet v ruce elf bar, přísahám,“ píše jedna ze sledujících na Twitteru. Ostatní reakce jsou v podstatě totožné a nejprve šokované, uživatelé sociálních sítí však milují bizár a tak začali o celé situaci brzy vtipkovat.

Mezi diváky bylo i mnoho influencerů. Tiktokerka Domi Alagia se ukázala v šatech, které podle některých odhalovaly více než měly a nový partner Anny Šulcové prý byl oblečený jako strašák do zelí. Tadeáš Kuběnka zjistil, že je pozvaný dvě hodiny před konáním akce, v šatech slovenské návrhářky Vandy Jandy se objevila i influencerka Laduška a nechyběl ani Kluk s Kamením, se kterým se chtěl právě partner Ladušky prát. Prý ho totiž urážel a šířil o něm lži. Ve Foru Karlín se tak objevily zástupci několika generací, což sledující příliš nepochopili. Myslí si, že pokud pořadatelé chtěli cílit na mladší publikum, měli se moderátoři vyvarovat komentářů o rapu, který je pro mnohé jedinou atraktivní kategorií celého galavečera.

Podle jednoho z účastníků byl především zarážející právě výběr hostů. „Vlastně jsem moc nepochopil, na koho se snaží cílit. Na galavečeru tak docházelo k poměrně bizarním setkáním a bylo to vlastně docela vtipné, když vedle sebe stáli Jiřina Bohdalová a pár influencerů,“ směje se. Dále vyzdvihl profesionální organizaci a ochotu personálu. Jako mnoho jiných kritizoval místy nevhodné poznámky moderátorů, které podle něj v hledišti vzbudily rozruch.

Jubilejní předávání cen Český slavík 2022 tak vzbudilo na sociálních sítích mnoho debat. Rozhořčené reakce na vyhlašování kategorie Hip hop & rap a nechápavé komentáře k celé události se objevují mezi sledujícími i dva dny po konání galavečera. Otázkou zůstává, zda svými komentáři a vtipy necílili na odlišné publikum, než od kterého se jim ostré kritiky dostává. Sledující střední generace a dál se mnohdy dobře bavili a dostali přesně to, na co čekali. Reakce jsou tak rozporuplné, pro mladší je ocenění nadále irelevantní a starší se těší na další ročník.