Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Umělá inteligence píše eseje i balící hlášky na Tinderu | foto: anyaberkut/iStock Antiyoutuber.cz

Další úspěch umělé inteligence. ChatGPT vytvořil tréninkový plán a muž díky němu zhubl

Chatbot ChatGPT vytvořil tréninkový plán pro amerického technologa, který se snažil zhubnout a získat energii. Greg Mushen chatbota přinutil, aby si nastudoval sportovní psychologii a poté ho začal trénovat. Po třech měsících Mushen zhubl o šestadvacet kilo a práci umělé inteligence si nemůže vynachválit.
  10:00

Na povrch postupně vyplouvají obrovské úspěchy chatbota ChatGPT, kterého světu představila firma OpenAI. Jedná se dosud o nejchytřejší produkt, který vznikl při práci s umělou inteligencí. Velmi oblíbeným se stal například u studentů, protože chatbot je schopný napsat například esej, básničku a spoustu dalších věcí. Pozoruhodné ovšem je, že ChatGPT se dá využívat také při práci s lidským zdravím. Dokáže třeba navrhnout zdravý jídelníček na míru a spousta lidí si proto chatbota ještě více chválí. Zajímavý je také příběh amerického technologa, kterému se díky ChatGPT podařilo zhubnout šestadvacet kilo.

Greg Mushen, americký technolog ze Seattlu, se v únoru rozhodl, že chce absolutně změnit svůj životní styl. Nejvíc ho k tomu motivovala jeho šestiletá dcera, která je podle něj v nejlepší vývojové fázi života a on si nechce nechat ujít ani jediný okamžik s ní. Jenomže Mushenovým problémem byl nedostatek energie, který u sebe začal cítit nejen s přibývajícím věkem, ale také kvůli špatnému životnímu stylu. A právě proto si řekl, že musí zcela změnit svou denní rutinu. Skoro každý by se v takovém případě rozhodl začít chodit do fitka nebo se poradit s osobním trenérem o tom, čemu by se měl vyvarovat a jaká metoda cvičení by pro něj naopak mohla být tou nejvhodnější. Mushen se ale rozhodl vyhledat pomoc u všemi tolik chváleného chatbota ChatGPT.

Jedním z nejlepších způsobů, jak zlepšit svůj životní styl je samozřejmě zdravá strava. Je však také dobré začít běhat. Mushen ale přiznal, že ačkoliv bydlí blízko běžecké stezky, běhání přímo nenáviděl. Už v minulosti se o to několikrát pokoušel, ale nedokázal u běhání vydržet. Mushen pracuje jako technolog a je mu velmi dobře známý princip, na kterém ChatGPT funguje. Přišel tak s velmi zajímavým nápadem, jak chatbota využít ve svůj prospěch. Požádal ho totiž, aby se zkusil chovat jako někdo, kdo má vystudovanou sportovní neurovědu a psychologii. Cílem mělo být Mushenovo oblíbení si běhání. Chatbot si prostudoval různé informace o požadovaných tématech a sestavil pro Mushena ideální tréninkový plán.

Mushen byl velmi zvědavý z výsledku, ale počítal s tím, že to nebude fungovat. Byl ovšem velmi překvapený z finálního plánu, který mu umělá inteligence vytvořila. K tomu, aby si Mushen běhání oblíbil, se totiž ChatGPT chtěl dostat krůček po krůčku. První tři dny tak v Mushenově plánu nebyla ani zmínka o běhání. Až později se v plánu objevilo něco, co bylo běhu alespoň trochu podobné. Mushen měl totiž za úkol poskakovat a střídavě mít jednu nohu na zemi a druhou na chodníku. Když se potom v plánu, který ChatGPT vytvořil, konečně dostal k běhání, byl velmi překvapený tím, jak jednoduché tempo mu chatbot často nařídil. Někdy prý ale běhal až příliš a měl co dělat, aby se nezhroutil.

Jindy měl ale zase nařízený pouze lehký trénink a také hodně odpočinku, z čehož byl Mushen opravdu překvapený. Po nějaké době se dokonce sám přistihl, že by toho chtěl zvládnout daleko víc. Právě to byl pravděpodobně po celou dobu cíl, kterého chtěla umělá inteligence dosáhnout. Tempo se postupně zvyšovalo a Mushen dokázal s přehledem držet krok. On sám má za to, že by podobného pokroku nedosáhl, pokud si třeba nastudoval nějakou knížku, nebo se rozhodl trénovat pod dohledem osobního trenéra. Tréninkový plán, který ChatGPT vytvořil, byl navíc zcela zdarma, což Mushen zdůrazňuje.

Po třech měsících se Mushen dostal do fáze, kdy běhá pětkrát do týdne. Někdy běhá pouze půl hodiny, jindy naopak hodinu i více. Za tři měsíce se mu podařilo shodit 26 kilo a cítí se opět plný energie. On sám je neustále fascinovaný tím, co s jeho životem dokázala umělá inteligence udělat. Při svých dřívějších pokusech se totiž snažil cvičit a běhat na maximum, ovšem pokaždé byl natolik vyčerpaný, že to nakonec vzdal. Díky pomalým tréninkovým dávkám, které mu doporučil ChatGPT, se však dokázal dostat do fáze, kdy s běháním nemá žádný problém a dokonce se vždy těší, až si bude moci jít zaběhat. Považuje to za absolutní úspěch ze strany umělé inteligence.