Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Zakladatelé značky Chew Forever | foto: Esquire

Českou módní značku obléká i The Weeknd, teď je prý kopíruje Balenciaga. Majitel tvrdí, že inspirace k módě patří

Populární značka Balenciaga představila novou kolekci na příští zimu. Modely byly jako obvykle kontroverzní, pozorné české fanoušky módy zaujal jeden z těch méně nápadných. Na první pohled se totiž může zdát, že Balenciaga zkopírovala českou značku Chew Forever. Její majitel ale tvrdí, že o kopii nejde. K módě inspirace jednoduše patří.
  17:32

V módě není nijak neobvyklým fenoménem, že se značky a návrháři inspirují jinými umělci. Nejedná se o kopírování, ale o volnou inspiraci něčím, co už dříve bylo vytvořeno. Jenže některým fanouškům luxusní módy se zdá, že by se mohla Balenciaga, jedna z nejpopulárnějších značek současné doby, více než inspirovat českým návrhářem.

Balenciaga v neděli na pařížském fashion weeku uvedla novou „ready to wear“ kolekci určenou na příští podzim a zimu. Ač mnozí diváci očekávali, že půjde o jistý „návrat ke kořenům“ značky, autor Demna Gvasalia opět šokoval. Minulý rok totiž tvrdil, že začal opět šít saka a kalhoty a chtěl by se vrátit nejen ke kořenům značky, ale také i ke klasické módě. Chtěl prý také tvořit kvalitní oblečení, ne jen každou kolekcí způsobit poprask.

Jenže poprask se opět konal. Saka a kalhoty se sice opravdu objevily, jen byly mnohdy o mnoho velikostí větší, než by modelům a modelkám doopravdy seděly. Oversize má však své místo i ve vysoké módě a v případě Balenciagy o nic nového nejde. Některé diváky šokovaly také šaty doplněné o roztrhané silonky, lepicí pásku nebo o čepici přetaženou přes oči. Celou prohlídku provázelo také vrstvení oblečení, někteří modelové měli na sobě hned několik topů. Gvasalia navíc vytvořil i model z pytlů, do kterých se jejich zboží obvykle balí a po mole se prošla modelka v šatech z batohů.

Winter 24 Collection, Look 39, Liam

Beanie, Fluid Shirt, Tie, Zip-Up Cardigan, Stretched Knee Baggy Pants, Bel Air Carry All, Pasadena Loafer, Camden Nose Ring

3. března 2024 v 19:45, příspěvek archivován: 5. března 2024 v 12:58

Pozorného českého diváka však nezaujal tolik model z pytlů nebo páska přes šaty, jeden z představených modelů byl totiž sestavený z velké mikiny a kalhot, přičemž oba kusy oblečení na sobě měly motiv upraveného tribalu, které se staly populární především jako tetování zhruba před dvaceti lety a symbolizují znaky kmenů, které v minulosti osidlovaly zemi. V současné době tribaly opět zažívají boom v modernější a upravené verzi.

Proč ale zrovna model s tribaly české fanoušky módy zaujal? Nápadně podobné oblečení totiž vytváří i česká značka Chew Forever, za kterou stojí Martin Castor a Yanick Buti alias Kasper. V poslední době si ji oblíbili především rappeři a jiní hudbníci, nejčastěji ji nosí například Nik Tendo, Nobodylisten nebo Similivinlife. Nabízí se otázka, jak by zrovna někdo z Balenciagy mohl znát malou začínající českou značku. Odpověď je jednoduchá, neoblíbili si ji jenom čeští a slovenští hudebníci, ale i zahraniční. Nosí je například The Weeknd, J Balvin, 21 Savage, Reese La Flare a mnoho dalších.

Fanoušci obou značek začali na model okamžitě reagovat. Podle některých z nich bylo naprosto jasné, že je nejen inspirovaný, ale i zkopírovaný. Celý model prý vypadá jako by ho nevytvořil návrhář Gvasalia, ale spíše čeští návrháři, kteří stojí za značkou Chew Forever.

3D Tribal Denim Hooded Work Jacket

21. února 2024 v 15:15, příspěvek archivován: 5. března 2024 v 12:59

Castor se rozhodl na komentáře reagovat na TikToku. Situace není podle něj tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá. Navíc je podle něj krátkozraké tvrdit, že někdo něco zkopíroval bez pochopení souvislostí. „Móda je cyklická věc, která se periodicky neustále opakuje. Každý jsme inspirovaný věcmi, které jsme viděli v dětství a dospívání a ty potom interpretujeme do svých vizí,“ popisuje Castor a vysvětluje, že i jejich značka se v mnoha případech inspiruje. Chew Forever podle něj nepředstavuje nic nového a naprosto originálního. „Nevynalezli jsme žádné nové kolo,“ povídá s nadsázkou.

Móda podle Castora není o tom, že by měli návrháři vymýšlet něco nového. Všechno už vymyšlené jednoduše bylo. Upozorňuje také na to, že Gvasalia je známý tím, že přetváří návrhy jiných návrhářů. Zároveň to nedělá jen pro Balenciagu, ale i pro značku Vetements, kterou založil před deseti lety s bratrem Guramem. „Berou si inspiraci v menší nebo ve větší míře. A dělá to každý návrhář,“ vysvětluje.

Castor zároveň tvrdí, že není nejdůležitější to, jestli někdo někoho okopíroval, ale to, kdo daný motiv interpretoval lépe a kdo ho lépe propagoval. „To je to, o co my se snažíme. Snažíme se tlačit naši vizi a interpretovat návrhy nejlépe, jak umíme. Samozřejmě kopírovat věci z minulosti k módě patří, stejně jako kopírování věcí z Googlu,“ vysvětluje. Podle něj se nikdy on ani nikdo jiný nedozví, jestli Balenciaga jejich návrh doopravdy zkopírovala. Podle něj je nejdůležitější, že jejich provedení je lepší.