Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

Prodej orgánů v Číně | foto: Reddit.comAntiyoutuber.cz

Na internetu se šíří videa s mrtvými dětmi. Jejich těla byla zřejmě využita k prodeji orgánů

Na internetu se dá najít leccos. Od humorných videí se může uživatel dostat až k velmi znepokojivému obsahu. To co se momentálně šíří po Redditu je daleko za hranou toho, co by na internetu mělo být. Nechutná videa obsahující mrtvá těla dětí naházená v díře ovládla temnou stránku Redditu. Videí s podobným obsahem přibývá a uživatelé volají po řešení.
  12:59

Reddit je stránka povolující kdeco. Najít se na ní dá porno i jiný explicitní obsah. To co se na něm však objevuje posledních pár měsíců znechutilo nejednoho uživatele. Šíří se tam videa z Číny zobrazující hromadu z poloviny rozložených dětských těl. Jedná se zřejmě z většiny o těla dívek využitá k prodeji orgánů.

„Má tato platforma vůbec nějaké správce?“ ptají se uživatelé. Jelikož se dle popisku videa nejedná o skutečná těla, ale pouze o rekvizity do filmu, Redditu trvá dlouho, než videa odstraní. To, že je název videa lživý a skutečně se jedná o mrtvá těla, se dá poznat lehce. Na platformě videa však zůstávají a i když jsou po dlouhé době odstraněna, uživatel je jednoduše opět nahraje.

Ve videu jde vidět například temná nádrž, ve které kameraman postupně ukazuje co vše se v ní nachází. To, co tam najde je velmi znepokojivé. Desítky mrtvých těl dětí se v ní postupně rozkládají a dle slov kameramana zapáchají natolik, že nakonec musí nádrž opustit. Na tělech jde vidět, že jim někdo odebral orgány, zřejmě pro následný prodej.

V Číně je unášení, či dokonce prodávání vlastních dětí k prodeji orgánů veliký problém. Dle dostupných dat se v Číně unese ročně přes osmdesát osm tisíc dětí. Čínská vláda tuto informace však označuje za lživou a uvádí, že se jich ročně unese pouze deset tisíc. „Rodiny v Číně chtějí mít spíše chlapce, než dívky. Ti jsou schopní se dle jejich mentality o rodinu totiž postarat lépe než holky. Některé rodiny je tak někdy vraždí, prodávají, či je dají na adopci do jiného státu,“ vysvětluje ve svém videu Adam Jícha mentalitu čínských rodin.

Prodej orgánů v Číně

Velmi častým případem je v Číně také odebírání orgánů vězňům. Dle webu USA TODAY je za tímto účelem ročně zavražděno až padesát tisíc vězňů. V mnoha případech jsou vězni při procesu odběru orgánů v plném vědomí a jejich smrt nastává, až z důvodu ztráty krve, či chybějícího orgánu.

Podobných videí je na Redditu spousta a správce platformy to zřejmě netíží. Najít se tam dají například videa od domnělých členů mafií, či narkobaronů vraždící své nepřátele. Do detailu si sledující může prohlédnout video, ve kterém je muž střelen do hlavy. Problém je, že tato videa často uniknou i na další sociální sítě, jako je Instagram, či TikTok. Ve většině jsou videa rychle odstraněna, některá však zůstanou i více dnů.

Často mají tato problematická videa totiž popisek, že se nejedná o skutečnou událost. U videa mrtvých těl byl na TikToku popisek, že se nejedná o skutečná těla, ale pouze o rekvizity do filmu. TikTok tak video zhodnotil zřejmě jako neškodné a delší dobu zůstalo na síti.

Protagonista z videa o mrtvých tělech dětí ve videu ukázal i svůj obličej. Jelikož se delší dobu nikde neobjevil, uživatelé na Redditu spekulují o tom, že byl unesen čínskou vládou. „Zřejmě ukázal něco, co ukázat neměl. Čínská vláda se o něj už asi postarala,“ napsal do diskuze pod jeho videem jeden uživatel.

Prodej orgánů v Číně