Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav

Koleso nad Krilem zvítězil v polštářové bitvě. | foto: Instagram

Koleso měl v době svého zápasu žloutenku. Vedení Clash of the Stars informaci údajně zamlčelo

Organizace Clash of the Stars může mít veliké problémy. Patrik „Koleso“ Pešava přišel s informací, že měl v době zápasu žloutenku typu C. Redakce Antiyoutuber.cz má k dispozici dokumenty, které to potvrzují. Podle Kolesa se vedení Clash of the Stars rozhodlo tuto zprávu ignorovat. Šéf organizace Tomáš Linh Le Sy ale tvrdí, že o ničem takovém neví. Výsledky testů prý nikdy nedostal a smlouva, kterou Pešava podepsal, je prý neplatná.
  19:00

Clash of the Stars může mít poměrně velký problém. Objevily se totiž bližší informace o tom, proč kanceláře bojové organizace navštívila minulý týden policie. Patrik Pešava, známý na sítích spíše jako Koleso, totiž na druhém galavečeru do zápasu podle dokumentů, které má redakce Antiyoutuber.cz k dispozici, nastoupil se žloutenkou.

Vedení organizace o tom ale podle Kolesa vědělo a mělo se rozhodnout, že věc ututlá. Jenže pokud tomu tak skutečně bylo, mohlo jít o porušení zákona o šíření nakažlivé lidské nemoci.

Vše odstartoval tiktoker Pan Hvězdička, který na Clash of the Stars podal trestní oznámení. Je totiž ve velmi blízkém kontaktu právě s Pešavou, který se mu rozhodl svěřit se vším, co se podle něj dělo za oponou organizace. Redakce Antiyoutuber.cz dostala k dispozici lékařskou zprávu Pešavy, která potvrzuje, že byl v době zápasu opravdu nakažený žloutenkou typu C, tím pádem také infekční.

Žloutenka typu C je virové onemocnění a neexistuje proti němu žádné očkování. Jedná se o infekční nemoc, která se přenáší krví a tělními tekutinami. Ve smlouvě Pešavy s Clash of the Stars, kterou redakce Antiyoutuber.cz rovněž dostala k dispozici, se také píše, že každý zápasník musí projít lékařskou prohlídkou a zároveň přinést výsledky testů na různé nemoci, mezi nimi právě i na žloutenku typu C. Testy také nesmějí být starší než půl roku před konkrétním galavečerem.

Pešava se proto rozhodl splnit tyto požadavky a na všechny testy se vydal 23. června 2022, tedy pouhé dva dny před svým zápasem a tvrdí, že výsledky poté odevzdal vedení tak, jak byl ve smlouvě domluvený. I navzdory pozitivnímu testu na žloutenku typu C se však vedení mělo rozhodnout k překvapivému kroku.

„Oni sbalili papíry, řekli mi, že se to nějak vyřeší, že hala je navíc už vyprodaná a do zápasu že prostě nastoupím,“ vyjádřil se k celé situaci Pešava. Do zápasu šel prý i navzdory tomu, že s tím údajně jeho trenér, který se o celé situaci měl dozvědět, zásadně nesouhlasil.

Pokud jsou slova Kolesa pravdivá, může vedení Clash of the Stars čelit hned několika věcem, ve kterých na ně nyní Pan Hvězdička podal trestní oznámení. Podle něj se organizace dopustila trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci, nepřekážení trestnému činu, napomáhání trestnému činu a trestného činu obecného ohrožení. Za takové porušení může být pachatel potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři roky a zákazem činnosti nebo propadnutím věci. I kvůli tomu, že trestných činů může být hned několik, se prý Pan Hvězdička rozhodl vyjít s informacemi ven a oficiálně podat na organizaci Clash of the Stars trestní oznámení.

Pan Hvězdička na svém TikToku už v minulosti informoval o nekalostech, které se údajně měly dít v zákulisí organizace. Často také odkazoval na webovou stránku Clash of the Stars WTF, kde se objevovaly smlouvy nejen Pešavy, ale také influencera Jiřího Janoucha alias MaxGreena. Nyní se ale přiznal k tomu, že je to právě on, kdo stojí za celou stránkou a také to byl on, kdo na organizaci Clash of the Stars podal trestní oznámení.

Podle šéfa Clash of the Stars Tomáše Linh Le Syho to však bylo všechno úplně jinak. „Žádnou zprávu nám nedal, my jsme s ním testy neřešili a nebyl ani důvod. On nešel do boxu ani do MMA, on šel do polštářové bitvy,“ vysvětlil Le Sy. Ve smlouvě, kterou Pešava podepsal, se píše, že zápasník musí projít lékařskou prohlídkou a nechat si udělat vyšetření na různé nemoci.

„Ta smlouva, ve které to je, je neplatná. V době, kdy jsme podepsali tu smlouvu, jsme to nevěděli. On nám tvrdil, že je v pohodě. Když jsme si potom ověřili, že je nesvéprávný, tak akceptoval to, že bude zápasit zadarmo. Podepsal jinou smlouvu, jednoduchou, ve které je napsáno, že nemůže dostat peníze,“ tvrdí Le Sy.

@pan.hvezdicka Koleso je vážně nemocný! Real blood for medical and educational purposes!!! #koleso #pesava #kolesoreal @koleso_official #clash #clashofstars #cots6 #nemoc #zdravi #zdravotni #problem ♬ původní zvuk - pan hvězdička

Pokud byl ale Pešava nesvéprávný, nemohla být tím pádem platná ani druhá smlouva. To potvrdil také advokát František Korbel, který zároveň dodal, že pokud nesvéprávný člověk nemá žádnou blízkou osobu, opatrovníkem se v takovém případě může stát obecní úřad. V Pešavově případě se jedná o obecní úřad v Českém Těšíně. „Organizace by se měla obrátit na opatrovníka, který za nesvéprávného člověka jedná, tedy v tomto případě na obecní úřad,“ vysvětlil pro redakci Antiyoutuber.cz Korbel. Pešava je totiž nesvéprávný ve všech věcech, které se netýkají každodenního života. Může se tedy sám pohybovat a kupovat si věci, rozhodně ale nemůže nic podepisovat.

Přes nemoci v Oktagonu nejede vlak

V kontaktních sportech může být žloutenka typu C obzvlášť nebezpečná. Přenáší se totiž krví, která zápasníkům při soubojích často teče. To, že by člověk nakažený touto nemocí zápasit neměl, potvrdil pro redakci Antiyoutuber.cz i epidemiolog Roman Prymula. „Myslím si, že takový člověk by se tomuto odvětví sportu neměl věnovat, protože je to riziko. V dnešní době už na hepatitidu C existuje léčba. Člověk se dá přeléčit a poté se sportu opět může věnovat. Do doby, než je vyléčen, to ale považuji za kontraproduktivní,“ vysvětlil Prymula.

Podle Prymuly by se ale informace, že má zápasník žloutenku, rozhodně neměla brát na lehkou váhu a mělo by se to řešit. „Pokud bylo vyšetření v krátké době před zápasem, byly tam prokazatelné výsledky a lékař doporučil další prohlídku, tak si myslím, že veškerá rizika jdou za organizátory a ti by samozřejmě měli nést plnou zodpovědnost,“ vysvětlil Prymula.

@pan.hvezdicka Máte žloutenku? V CLASH to nevadi nikomu!!! Koleso vyhral CLASH i se žloutenkou. Free speech right and freedom for public informations! #koleso #kolesoreal #zloutenka #zloutenku #clashofstars #clash #clash6 #souboj @koleso_official #prasarna #zapasy #clashofthestars @Petr Reif362 #clash7 #redface ♬ původní zvuk - pan hvězdička

Ověřování zdravotního stavu zápasníků a jejich případné nevpuštění do zápasu je ve světě bojových sportů běžná věc. Funguje to tak například i v největší české fighterské organizaci Oktagon. „Všichni zápasníci, kteří u nás zápasí, musí mít vyhotovené testy na žloutenku i na HIV. Pokud nejsou schopni tuto bezinfekčnost doložit, do zápasu je nepustíme. Zápasníci si takové testy vyřizují sami a poté nám je musí doložit,“ popsal redakci Antiyoutuber.cz PR manažer organizace Oktagon Jakub Schröder.

„Kdyby se náhodou stalo, že by byl někdo ze zápasníků nakažený infekční nemocí, do zápasu ho v žádném případě nepustíme. Zdraví našich zápasníků i všech členů týmu je pro nás na prvním místě,“ vysvětlil Schröder.

Témata: Koleso