Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Curt Skelton a jeho podvrh s umělou inteligencí | foto: https://www.tiktok.com/@curt.skeltonAntiyoutuber.cz

Mladík nachytal miliony lidí na TikToku. Věřili, že je vytvořený umělou inteligencí

Mladému tiktokerovi se podařilo oklamat miliony lidí. Curt Skelton je velkým fanouškem vizuálního umění a umělé inteligence. O svém koníčku natáčí videa na TikTok, která sledují desetitisíce až stovky tisíc lidí. Tento dosah mu ale nestačil. Přidal video s téměř šestnácti miliony zhlédnutími, které natáčela jeho kamarádka. Řekla, že všechna videa na kanálu doposud tvořila ona a pomocí umělé inteligence ze sebe udělala Curta Skeltona. Lidé tomu věřili, je to však podvrh.
  10:02

Curt Skelton se věnuje vizuálnímu umění již od dětství. Na svém koníčku postavl i svůj tiktokový kanál, kde sdílel kreativní videa za použití vizuálních efektů. Sledujících měl desetitisíce, ale chtěl víc. Zapojil tak svoji kamarádku Zahru, vizuální umělkyni a hvězdu TikToku, aby mu pomohla něco vytvořit. Natočili video, kde Zahra tvrdí, že kanál celou dobu vedla ona a Curt Skelton byl tvořený umělou inteligencí a vizuálním uměním. Vysvětluje dokonce jak. Celé to je však lež.

@curt.skelton

♬ Mr. Roboto - Live - Styx

Z komentářů jde vidět, že Kurt mnoho lidí opravdu přesvědčil, že jeho osoba neexistuje. Diskuze vedly miliony lidí i na Twitteru. Na video se nakonec zaměřili i znalci v oboru umělé inteligence a vizuálního umění. Nakonec přišli na to, že celé video je podvrh a Curt Skelton je opravdová osoba. Na tento fakt ale mohl přijít kdokoliv. Stačilo například najít jeho Instagram, kam sdílel fotky již od roku 2017, kdy ještě nebyl vyvinutý systém DALL-E, přes který Zahra jeho osobnost vytvořila.

Program DALL-E byl vyvinutý organizací pro výzkum umělé inteligence OpenAl, kterou založil Elon Musk spolu se Samem Altmanem. Program umí během pár sekund vytvářet realistické obrázky na základě jednoduché instrukce, kterou mu zadáme. Dokáže kombinovat umělecké styly, či dělat fotorealistické montáže. Program je schopná vytvořit mnoho variant obrázku. Zvládá tak něco, co lidem ve Photoshopu trvá hodiny.

@curt.skelton @curt.skelton ♬ SING - My Chemical Romance

Curt Skelton se v dalším videu ke všemu přiznal. Jeho účelem nebylo oklamat lidi. Chtěl světu ukázat, že umělá inteligence pokročila natolik, že nás dovede přimět k polemizování nad existenci nějaké osoby. „Já už vůbec netuším, čemu na světě věřit,“ objevuje se v komentářích po videem. Také chtěl upozornit na to, že umělá inteligence v budoucnosti dost možná nahradí mnoho umělců. Nad videem a jeho tvorbou Skelton prý přemýšlel více jak rok.