Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Vítězka kategorie Rising Star Czech Social Awards Sophie Šarlaková | foto: instagram.com/sophiesarlak

Czech Social Awards mají své vítěze. Úspěch Sophie Sarlak vzbudil kontroverze

Letošní ročník Czech Social Awards má své vítěze. Mezi oceněné patří například Martin Mikýř Mikyska, Petr Mára nebo Sophie Šarlaková. Právě její ocenění vzbudilo kontroverze.
  11:07

Už po desáté byly udělovány ceny Czech Social Awards. Vítěze vybrali fanoušci, kteří jedenáct dní mohli hlasovat na internetu. Hlasovat mohli v 5 kategoriích, tedy Social Impact & Change, Business, Rising Star, Inspiration & Influence a Fun & Entertainment. 

Ocenění v kategorii Business získal Lukáš Hejlík se svou Gastromapou. Skrze tu sdílí nejrůznější restaurace, bary a kavárny, které podle něj stojí za návštěvu. 

V kategorii Fun & Entertainment zvítězil Martin Mikyska,  známý jako Mikýř. Nechal za sebe cenu převzít Petrem Ludwigem a svým fanouškům na Instagramu vzkázal, že má na následující rok v plánu jiné věci než být influencerem. 

Cenu v kategorii Social Impact & Change si odnesl záchranář Marek Dvořák. Na svém instagramovém profilu sdílí užitečné tipy, jak se chovat v krizových situacích.

Zmanipulované hlasování

V kategorii Rising Star zvítězila Sophie Šarlaková, která se snaží informovat především o mentálním zdraví. Její ocenění však vzbudilo kontroverze. Spolu s ní byla nominována i nejsledovanější česká TikTokerka Dominique Alagia. Její přítel Honza Michálek krátce po udělení ceny sdílel na svém Instagramu několik příspěvků o tom, že je celé hlasování zmanipulované a bylo mu předem jasné, kdo tuto kategorii vyhraje. V jednom z příspěvků také dodal, že Sophii cenu přeje, jeho názor nesouvisí s tím, že jeho přítelkyně nevyhrála a je poslední 4 roky stále stejný. Vše po krátkém čase smazal. 

Karel Kovy Kovář si odnesl ocenění v kategorii Inspiration & Influence. Kovy dříve tvořil primárně herní videa, v poslední době se však ve videích snaží své fanoušky vzdělávat, točí o politice, kultuře a sociálních tématech. V posledních týdnech se věnuje tématu státní maturity a vzdělávání.

Ve dvou udílených kategoriích fanoušci nerozhodovali. Cenu What Idol získala prezidentka nadačního fondu Kapka Naděje. Ocenění Social Special Award si odnesl Petr Mára, který se zaměřuje hlavně na videa o technologiích. 

Desátý ročník udílení cen se konal 7. června v Praze na Slovanském ostrově. Témata letošního ročníku byla #WILD, důležitost ochrany světové biodiverzity a budoucnost naší planety. Všechna provázela celý event, prostřednictvím kterého na ně organizátoři chtěli upozornit.