Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Za kočičí peníze si můžete koupit draka. TikTok ovládl trend dabloons

TikTok v posledních dnech ovládl trend s fiktivní kočičí měnou dabloons. Uživatelé si za smyšlené peníze kupují draky, snaží se své transakce zaznamenávat a někteří dokonce analyzují její vývoj. Trend vznikl z rok starého meme a inspiraci si bere v měně z šestnáctého století.
  17:21

Trendy na TikToku se mění rychle. Některé jsou bizarní, jiné inspirují k lepšímu životu, většinou z nich se však uživatelé pouze baví. To je případ i kočičí fiktivní měny dabloons. Uživatelé si za ně mohou pořídit jídlo, dům nebo třeba draka. Ač nic z toho není opravdové, tisíce uživatelů trend naprosto milují.

Funguje to jednoduše, při sledování videí na TikToku vám algoritmus ukáže video kočky, pravděpodobné černé, která vám bude nabízet určitý počet dabloons. Postupně se bude videí objevovat více, vy budete sbírat fiktivní peníze, utrácet je za různé předměty a v některých případech můžete být kočkami i okradeni.

@dabloons_value

♬ original sound - Kian🩻

Neexistuje žádná aplikace na počítání dabloons, vše si musíte pamatovat nebo zapisovat. „Já si to píšu do poznámek v telefonu. Vždycky když nějaké získám nebo utratím, napíšu to tam, abych měla přehled. Jednou mě dokonce okradli,“ popisuje jedna z uživatelek. „Ještě si pod to píšu, jaké předměty vlastním. Koupila jsem si deku, fretku a ještě třeba zemního draka,“ dodává. Podobně to má mnoho jiných fanoušků trendu.

@breaking_dabloon_news

Dabloons

♬ Cold Island Improved Sound by Crocoboco - Crocoboco

Trend se objevil sice teprve nedávno, videa s označením dabloons mají však už dohromady přes čtyři sta milionů zhlédnutí. Proto začínají někteří vtipkovat o rostoucí inflaci a snaží se analyzovat, jak se dál bude fiktivní měna vyvíjet. Jiní se snaží vytvořit databázi fiktivních transakcí nejen vlastních, ale i svých blízkých.

Meme, ze kterého trend vznikl, se pravděpodobně poprvé objevilo v roce 2021. Byla na něm fotka kočky se zaměřením na její tlapky a drápy, které odkazovaly právě na čtyři dabloons. Další možností je reference na španělskou měnu z šestnáctého století, která měla stejný název.