Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Fotbalista Dani Alves jde na 4 a půl roku za mříže. | foto: Twitter.com

Fotbalové hvězdy před soudem. Alves dostal 4,5 roku, obviněním čelili i Messi a Ronaldo

Celosvětově známý fotbalista Dani Alves jde na čtyři a půl roku do vězení. Je odsouzen za sexuální napadení a poškozené musí zaplatit 150 tisíc eur. Není však jediným fotbalistou, který měl potyčky se zákonem. Podobně jako on byli ze znásilnění obviněni například Mason Greenwood nebo slavný Cristiano Ronaldo.
  18:04

Rozsudek španělského soudu vrhá stín na fotbalový svět, když Dani Alves, bývalá hvězda FC Barcelony, byl odsouzen k čtyřem a půl roku odnětí svobody za sexuální napadení. Tento případ opět otevírá diskuzi o právních problémech, s nimiž se potýkají někteří z nejznámějších hráčů tohoto sportu. Alvesův trest připomíná, že i ti nejslavnější sportovci mohou čelit vážným obviněním, a zdůrazňuje důležitost právní odpovědnosti bez ohledu na veřejný profil či dosažené úspěchy na hřišti. U soudu se v minulosti objevil například Lionel Messi, obvinění ze sexuálního násilí čelil i Cristiano Ronaldo.

Alves byl obviněn z toho, že koncem minulého roku sexuálně napadl ženu v nočním klubu. „Bylo prokázáno, že oběť nesouhlasila se stykem. Existují důkazy, kromě svědectví žalobce, které prokazují, že k znásilnění došlo,“ uvedl soud v případu Alvese. Fotbalistovi rozhodně nepomohlo to, že svoji verzi toho, co se stalo, několikrát změnil. Nejdříve totiž tvrdil, že poškozenou vůbec neznal. Později řekl, že touto lží chtěl zachránit své manželství. Následně tak začal tvrdit, že ho žena měla svádět a společný styk na toaletě klubu byl se vzájemným souhlasem.

Španělský soud ho nyní odsoudil na čtyři a půl roku ve vězení s tím, že musí poškozené zaplatit v přepočtu přes 3,7 milionu korun. Proti rozsudku se může odvolat. S rozhodnutím soudu je žalující strana spokojená. „Jsme spokojeni, protože rozsudek uznává to, co jsme celou dobu říkali, že oběť mluvila pravdu a že trpěla,“ sdělil advokát oběti.

Alves ale není jediný známý fotbalista, který čelil obvinění ze znásilnění. Svůj skandál si zažil i Cristiano Ronaldo. Toho obvinila Američanka Kathryn Mayorga z toho, že ji v roce 2009 znásilnil v hotelovém pokoji v Las Vegas. Později do novin promluvila o tom, jak ji tato zkušenost s Ronaldem psychicky poznamenala. Přemýšlela prý i nad sebevraždou. Portugalský útočník přiznal, že s ženou styk měl. Ten byl však podle jeho slov dobrovolný a jakékoli obvinění ze znásilnění odmítá. Z důvodu nedostatečných důkazů Ronaldo nakonec nebyl souzen.

Britský křídelník a útočník Mason Greenwood se v roce 2022 potýkal s nařčeními z fyzického napadení, vyhrožování vraždou a dokonce i znásilnění své partnerky. Ta zveřejnila a soudu poskytla dokonce zvukovou nahrávku, ve které ji Greenwood nátlakem nutil k sexu. Ačkoliv se zdálo, že bude odsouzen, případ byl zničehonic pozastaven, hlavně kvůli stažení svědectví klíčových svědků. Jeho fotbalovou kariéru tato kauza nijak zvlášť nepoznamenala. Nyní hraje ve španělském klubu Getafe CF, kde je na hostování z Manchesteru United.

Extrémní osud potkal íránského fotbalistu Amira Nasra Azadaniho. Ten byl obviněn z podílení se na zabití dvou členů tamní bezpečnostní složky a jednoho plukovníka při protestu za práva žen. Začátkem roku 2023 byl odsouzen k smrti. Později byl rozsudek změněn na šestadvacet let za mřížemi.

Potyčkám se zákonem se nevyhnul ani držitel osmi zlatých míčů Lionel Messi. Tomu hrozilo až jednadvacet měsíců ve vězení za daňové podvody. Společně se svým otcem byl shledán vinným ze tří případů podvodu na daňových úřadech. Trest v podobě odnětí svobody byl nakonec pozměněn na zaplacení obrovské pokuty. Messi společně s otcem zaplatil téměř pět milionů eur.