Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Influencer Datel má smazaný kanál na YouTube. Sledující si myslí, že za to můžou falešné soutěže | foto: instagram.com/datel_marek

Jak to pokračuje s dluhy Datla? Splácí je, ale peníze za Clash of the Stars stále neobjasnil

To, že má Marek Valášek alias Datel finanční problémy, se na influencerské scéně řeší již delší dobu. Celkem by dle insolvenčního řízení měl dlužit přes dva miliony korun. Datel dlouhodobě tvrdí, že je takřka bez příjmů a pobírá prakticky minimální mzdu. Soud však již po několikáté žádá o vysvětlení, zda Datel dostal zaplaceno za Clash of the Stars a kolik přesně to bylo.
  12:25

Ze sociálních sítí to může vypadat, že má Marek Valášek alias Datel život, který by mnohým mohl připadat snový. Účastní se různých galavečerů, například České Miss, s přítelkyní Bárou si užívá wellness. Kolem Vánoc pak sledující překvapil poměrně neobvyklým dárkem pro svou partnerku. Dal jí totiž „poukázku na miminko“. Dvojice by tak letos nebo příští rok chtěla na svět přivést potomka. Jenže dítě není nejlevnější záležitost. A to by právě u Datla mohl být problém. Už nějaký pátek se totiž motá v dluzích, což došlo tak daleko, že je Datel v insolvenci.

Že má Datel finanční problémy se mezi influencery říkalo delší dobu, na povrch však vše vyšlo během jeho účasti v reality show Like House. Od té doby Datlovy finanční problémy řeší i soudy a insolvenční správce. Jak už redakce anityoutuber.cz v minulosti několikrát popsala, Datel dluží poměrně hodně peněz, přihlášené pohledávky do oddlužení dosahovaly výše 2,4 milionu korun.

Datel dluhy splácí, ale jde mu to pomalu. To i kvůli tomu, že dle oficiálních dokumentů, které jsou v rámci jeho procesu oddlužení dostupné, má Valášek pobírat takřka minimální mzdu. Její výše letošním rokem vzrostla, a to na 17 300 korun.

Datlova insolvence byla delší dobu beze změny, to se však na konci minulého týdne změnilo. Podle měsíčního výkazu, který ukazuje plnění splátkového kalendáře, Datel dluhy, alespoň nějakým způsobem, platí. Z dokumentů vyplývá, že v průměru Datel splácí kolem čtyř tisíc korun měsíčně. Někdy zaplatí o něco víc, sem tam pak částku o pár tisíc nižší. Výjimkou byl pak květen loňského roku, kdy Datel nad rámec svých klasických příjmů přiznal mimořádný příjem ve výši 43 660 korun. Spolu s příspěvkem tří tisíc korun, který Datlovi chodí téměř každý měsíc tak věřitelům po odečtení všech poplatků šlo přes 48 tisíc korun.

Pohledávky věřitelů se tak začínají uspokojovat, ale poměrně pomalu. Nejvíc Datel dluží Finančnímu úřadu pro Středočeský kraj, konkrétně lehce přes 852 tisíc. Z toho bylo doposud uspokojeno 30 244 korun, přes deset tisíc už zpět dostala Česká správa sociálního zabezpečení, které Valášek dlužil téměř 290 tisíc korun.

Po urputné tříkolové bitvě vítězí na body @datel_marek #clashofthestars

25. června 2022 v 23:46, příspěvek archivován: 16. ledna 2023 v 12:17

Soudkyně Naděžda Křivánková, která nad celou věcí dozoruje, však žádá odpovědi i na další otázky. Primárně jde o Valáškovy příjmy z Clash of the Stars. Na galavečerech organizace se Datel v zápase objevil dvakrát, nejprve proti rapperovi Verccettimu, v druhém zápase pak stál proti Freescootovi. Kolik jednotliví bojovníci za zápasy dostávají veřejně známé není, u Datla se však za oba večery spekulovalo o částce přesahující půl milionu korun.

Třetí zápas a peníze z Clashe

Soudkyně se nyní ve zprávě společnosti Clash of the Stars ptá, kdy proběhl třetí zápas, kterého se Datel účastnil a kdy mu za všechny tři souboje budou zaplaceny. Datel se však zatím žádného třetího zápasu neúčastnil. Už dlouho se ale mluví o tom, že se objeví na nadcházejícím galavečeru, který by měl být na programu v březnu letošního roku. Oficiálně to však zatím nikdo z organizátorů nepotvrdil.

„Samozřejmě stejně jako s každým jiným zápasníkem, co u nás zápasil, jsme v kontaktu,“ řekl redakci antiyoutuber.cz jeden z promotérů akce Jakub Jíra.

Peníze z galavečerů však nejdou do kapsy přímo Datlovi. Už v minulosti jeden z majitelů značky Clash of the Stars Tomáš Linh Le Sy redakci antiyoutuber.cz potvrdil, že podmínky účasti, včetně financí, řeší s firmou Alium Life s.r.o. Tomáše Hájíčka.

„Veškeré podmínky účasti pana Marka Valáška na našich galavečerech Clash of the Stars řešíme pouze se společností Alium Life s.r.o., která ho zastupuje,“ poznamenal před časem. Proč ho zastupuje právě Alium Life s.r.o. začíná dávat o něco větší smysl spolu s informací, že právě Hájíček figuruje i ve společnosti Brick Con. V té by měl dle dostupných dokumentů být Datel zaměstnaný a pobírat měsíční plat.

Hájíček na dotazy soudkyně, zda Datel peníze za souboje dostal, reagoval na konci srpna. Tehdy sice potvrdil, že jeho společnost Datla zastupuje a že v jednání je i třetí zápas, kolik ale za jednotlivé souboje influencer dostal už neuvedl.

Soudkyně zároveň vyslala dotaz i insolvenčnímu správci Marku Pavlovskému. Toho žádá o předložení přehledu příjmů dlužníka, tedy Datla, který měl podat do 15. září minulého roku. Z toho by měly být zřejmé jakékoliv příjmy, které měl Datel získat nad rámec zaměstnanecké smlouvy s Brick Con. V to ostatně ve vyjádření soudu z loňského roku doufal i Hájíček.

„Aktuálně probíhají jednání o třetím zápasu, po kterém nastane z naší strany čas plnění a bojovníkovi bude vyplacena předem domluvená odměna. Pevně věřím, že o této skutečnosti bude informovat svého insolvenčního správce, případně insolvenční soud,“ uvedl Hájíček. Správcem je právě zmíněný Pavlovský. Bude tak zajímavé dál sledovat, s jakým přehledem příjmů Datla přijde.

Datel se dotazům médií, které se točí kolem jeho finančních problémů, dlouhodobě vyhýbá. V minulosti však uvedl, že za jeho dluhy může jeho velká důvěřivost.