Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Influencery Freescoota a Datla čeká na konci června souboj. | foto: YouTube.com/clashofthestars

Za měsíc mají souboj. Na sítích se Datel a Freescoot obviňují z žebrání a obtěžování

Za měsíc je čeká souboj v Clash of the Stars, spory měli i v minulosti. Teď se influenceři Datel a Freescoot opět dohadují. Navzájem si veřejně kritizují obsah který tvoří. Podle fanoušků však jde jen o uměle vytvořené spory před nadcházející bitvou.
  11:28

Už 25. června se v druhém turnaji organizace Clash of the Stars mají potkat dva poměrně kontroverzní influenceři, kteří se příliš nemusí - Jakub Samek alias Freescoot a Marek Valášek, známý jako Datel. Vyhrocená je mezi nimi situace už teď, a to na jejich sociálních sítích. 

Na profilu Clash of the Stars se objevilo video, kde Freescoot hecuje právě Datla. „Snad nedopadneš jako tvůj trenér,“ začíná Freescoot, čímž odkazuje na víkendový zápas Oktagonu. Datlův trenér Michal Kotalík tam prohrál s Václavem Mikuláškem. Dodává, že doufá, že je Datel na jejich souboj připravený a „nebude vymýšlet píčoviny“

Používejte sociální box!
Je to ten čudlík napravo od HTML čudlíku.

Respekt k MMA zápasníkům

A právě to si Datel nenechal líbit - v sérii několika příběhů se obhajuje a odkazuje na to, že lidé jako Freescoot by měli mít k MMA zápasníkům respekt. „Já vím, že říkáš, že udělali dobrý výkon atd atd, ale tím, co jsi řekl ve stories se ho snažíš zesměšnit a není to vůbec uctivý,“ pokračuje Datel. „Jdi radši žebrat na TikTok od dětí peníze a vůbec se nevyjadřuj,“ reagoval Freescoot. A právě to Datla rozlítilo ještě víc.

Nejprve odkázal na kauzu, kdy měl Freescoot údajně chtít nahé fotky od nezletilých dívek, následně se opřel do období, kdy Freescoot sdílel příběh o transplantaci vlasů. „Radši budu dělat streamy, kde si pokecám s lidma, než abych stavěl svůj obsah na tom jak mi rostou a nerostou vlasy. Místo psaní sraček o mě a sledování streamů radši ten čas využij na tréninky, uděláš tak lépe. Já udělám to samé,“ napsal Datel.

„Obsah, který jsem dělal ve spolupráci s newhair.cz, byl o tom, že jsem mluvil o věcech, které jsou pro mnoho chlapů tabu a nebo o tom vůbec nevěděli. Myslím, že to má mnohem větší hodnotu, než žebrání na TikToku,“ reagoval Freescoot.

Vydělávání na TikToku

Ono „žebrání“ je na TikToku mezi influencery stále populárnější. Jednotliví tvůrci tam soupeří při živých vysíláních o to, kdo dostane více dárků (za které sledující platí reálné peníze). A přidal se i Datel. Ten „soupeřil“ s nejsledovanějším českým tiktokerem Ondym Mikulou. Sice prohrál, ale i tak od svých fanoušků dárků dostal dost. 

Na TikToku, který u mladšího publika mezi sociálními sítěmi vládne, se tohoto trendu chytají další a další tvůrci. Je to totiž poměrně jednoduchý způsob jak vydělávat. Ony samolepky stojí mince, které si ale běžný uživatel TikToku musí koupit za reálné peníze. 

Mince se dají koupit od 0,99 dolarů, jenže za to moc samolepek nekoupí. Podmínkou TikToku pak je i to, že mince může kupovat pouze osoba starší 18 let. Jenže věkovou hranici mají mnozí posunutou už dlouhodobě, aby nepřicházeli o některý explicitnější obsah.

Ze streamů pak ale profitují lidé jako je právě Datel, Ondy Mikula či například Adam Kajumi, který živá vysílání také mnohdy pořádá. Když dosáhnou určité hodnoty samolepek, mohou je směnit za takzvané diamanty. A ty následně za reálné peníze, které jim TikTok pošle na účet. 

Právě systém vydělávání na živých vysíláních, která jinou přidanou hodnotu nemají, se nelíbí Freescootovi. Ten soupeře z Clash of the Stars zkritizoval na několika stories na Instagramu. „Nechceme gifty a za tebou tabule top gift,“ píše Freescoot na Instagramu a poukazuje na to, že ač Datel říká, že gifty, tedy dárky v podobě samolepek nechce, má za sebou bílou tabuli, kde je vypsané, kdo mu poslal nejhodnotnější dárek. 

Podle Datla je vše v pořádku a o dárky s neprosil, napsáním na tabuli chtěl pouze udělat radost těm, kteří za něj nějaké peníze utratili. 

Souboj v rámci organizace Clash of the Stars čeká Datla s Freescootem 25. června v pražské sportovní hale Královka. Sledovat zápasy, kde se utká například i zpěvák Adam Mišík s raperem Vercettim, bude možné jak na místě, tak online.