Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Influenceři si kupují followery. Podivné sledující má Datel i Laduška

Účet se stovkami tisíců followerů, u fotek jen pár stovek likes. Na Instagramu nic neobvyklého. Že by byli sledující jen tiší pozorovatelé? Někteří určitě možná ano, jenže mnozí influenceři si followery kupují. A to dost možná i ti čeští jako Laduška či Datel.
  5:00

Falešní sledující jsou součástí všech sociálních sítí. Followery je možné si koupit za pár korun přes několik webových stránek a aplikací. A to jak na Instagramu, Facebooku i TikToku. Tisíc sledujících koupíte za deset dolarů, pět tisíc za čtyřicet. Čím vyšší číslo, tím je nižší cena za jednoho. Jaký to má háček? Nejedná se o aktivní profily, které budou vykonávat jakoukoliv další činnost. Mnoho z těchto koupených sledujících má založeno účet na Instagramu pouze kvůli businessu. Při koupi tak váš profil získá vyšší číslo, ale nikoliv větší dosah či počet lajků.

Za falešné účty je nejčastěji kritizován Instagram, kde se odhaduje, že asi 30 procent followerů všech influencerů je falešných. Právě na Instagramu je totiž nejjednodušší si sledující koupit. Mají je i ty nejsledovanější profily na světě. Jak je to možné? Followery můžete koupit téměř každému a mnoho lidí to zkouší právě na slavných osobnostech. Navíc jsou sociální sítě plné spamu a přesně ten se nejvíce objevuje na profilech známých lidí. To znamená, že pokud si koupíte followery, částečně tím podporujete nevyžádané komentáře například i pod fotkami Cristiana Ronalda.

Jak se dají poznat koupení followeři? Na profilu mají většinou nula příspěvků a nikdo je nesleduje. Pouze oni sledují několik lidí, a to jak jednotky, stovky, tak tisíce. Další druh těchto profilů má pak fotky, které zjevně nejsou jejich. Česká jména u nich také moc nenalezneme. Pak se dá hovořit ještě o profilech s arabskými a asijskými jmény, které působí jako běžné účty. Tam se pak jedná o lidi, kteří lajkují a sledují obsah za peníze. To se hojně děje v Indii, Pákistánu, ale třeba i Turecku a Saudské Arábii. Proč zrovna tato část světa? Followeři a lajky jsou zde nejlevnější.

Celosvětově jsou nejpoužívanějšími stránkami Buzzoid, Twicsy a GoRead. Koupě padesáti lajků zde začína na necelých dvou dolarech a sto followerů na třech dolarech. V Česku se používá například Stovkomat nebo Rychlé lajky. Zde se dá zvolit, zda si chceme koupit profily z ČR nebo ze světa. Je to ale o něco dražší než nabídka globálních firem.

Falešní sledující českých influencerů

Když se podíváme například na profil Ladušky, i u ní lze objevit nemálo fake sledujících. Stačí projít prvních sto sledujících v seznamu a nejméně dvacet procent podivných profilů zde vidíme. Zda si je kupuje sama, kupuje jí je někdo nebo jsou součástí nejrůznějších spamů a soutěží, lze říci jen těžko. To samé u Maru Rosecké i Adama Kajumiho.

Koupě sledujících přes zprostředkovatelské stránky určitě není jedinou možností. Co se týče české scény, za čachry se sledujícími byl hojně kritizován Datel. A to hned z několika důvodů. Například dělal soutěže, které bylo možné vyhrát jen, pokud daný člověk dá follow a lajky padesáti určitým lidem. Ti lidé Datlovi za soutěž samozřejmě zaplatili. Jedná se alespoň o reálné osoby, co neprodukují spam. Většinou ale dají unfollow hned po skončení soutěže. To samé dělá i Freescoot.

Vysoká čísla na profilu vypadají hezky, jenže i tak všem dojde, že desítky tisíc sledujících a pár desítek lajků na fotkách je podezřelých. Pokud si ovšem nekoupíte i ty, to lze také, ale je to nekonečný koloběh, který navíc vede k velkému množství nevyžádaného obsahu na sociálních sítích. Raději se zaměřte na vytváření chytlavých příspěvků a používejte zajímavé hashtagy, které přilákají lidi na váš profil. Koupí akorát ponížíte sami sebe, pokud si vás někdo prolustruje a zjistí, že jste si vše zaplatili.