Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Datel je samá kontroverze. Teď na TikToku ukazuje, jak jí syrové brambory. | foto: Marek Valášek

Syrové brambory jako oblíbená svačinka Datla. Jsou jedovaté, píší mu fanoušci

Marek Valášek, známý na internetu jako Datel, se rozhodl se sledujícími na TikToku sdílet svou oblíbenou svačinku. Nedává si však jogurt nebo ovoce, ale syrové brambory posypané solí. Problém ale je, že syrové brambory jsou pro lidské tělo nebezpečné.
  12:00

Marek Valášek alias Datel byl vždy alespoň trochu kontroverzní, ať už od symbolického počátku své zápasnické kariéry, kdy před lety díky svému „zápasu“ s YouTube kolegou Ikarem stanul i před soudem. Poslední dobou je i kvůli reality show Like House probíraný hlavně jako záletník a dlužník. Je v insolvenci a před soudem měl například zatajit příjmy z Clash of the Stars.

Tentokrát se rozhodl sdílet s fanoušky svou oblíbenou svačinu, což by samo o sobě nemuselo ničemu vadit. Datel ovšem jako svačinu jí syrové brambory. „Za mě to je moje oblíbená chálka, když mám na něco chuť a miluju to od dětství,“ pochvaluje si Datel. Jenže problém je, že konzumace brambor v nezpracovaném stavu může vést k otravě a případně způsobit až smrt.

Jsem jedinej kdo to má rád ?�� #fy #potatoes

5. září 2022 v 10:52, příspěvek archivován: 5. září 2022 v 10:52

Syrové brambory totiž obsahují škrob, který je velmi těžko stravitelný. Navíc obsahují solanin a lektiny, což jsou dvě sloučeniny, které také mohou způsobit vážné žaludeční potíže a způsobit nevolnost. Solanin způsobuje průjem, nevolnost, křeče, bolesti hlavy a ve výjimečných případech i selhání orgánů a následnou smrt.

Tyto látky vznikají působením slunečního záření a nejvíce se vyskytují v zelených a naklíčených bramborách. Vaření, loupání a správné skladování brambor pomáhá snižovat obsah těchto látek. Syrové brambory mohou také s větší pravděpodobností obsahovat kontaminanty a bakterie z půdy, které by se běžně zničily vařením.

Na to, že syrové brambory můžou být nebezpečné, upozorňují Datla i lidé v komentářích. „Jsou jedovatý ale ok, proti gustu žádný dišputát,“ píše například jeden ze sledujících. „Hele mě vždy všichni říkali že když si dáš 1-2 menší brambory, které nesmí být vůbec zelené že je to ok, ale popravdě sám nevím jestli to tak je,“ odpovídá Datel.