Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

Khloé Kardashian | foto: Dailymail

Khloé Kardashian nebo David Dobrik se vracejí na Snapchat. Mohou si tam vydělat i 8 milionů ročně

Influenceři se v poslední době stávají čím dál více aktivními na Snapchatu. Patří mezi ně například Khloé Kardashian, David Dobrik nebo Bryce Hall. Proč? Někteří z nich si tam mohou vydělat i více než 8 milionů korun ročně. Hall také potvrdil, že je Snapchat jeho hlavním zdrojem příjmu. Může za to nový způsob odměn pro tvůrce.
  14:11

Snapchat je aplikace, která byla nejpopulárnější zhruba před deseti lety. Uživatelé si ji oblíbili především díky jednoduchému ovládání. Přidáte fotku nebo video toho, co právě děláte a je to. Všem vašim přátelům se fotka ukáže a jednoduše tak vidíte, co ostatní dělají. Něco, co je pro uživatele sociálních sítí dnes běžné, bylo před deseti revoluční. Instagram později přišel s funkcí Stories, která je v podstatě totožná jako funkce Snapchatu a proto dříve tak populární aplikace začala brzy ztrácet své příznivce. Influenceři se tam teď však vrací a především pro peníze.

David Dobrik, kontroverzní americký influencer a youtuber původem ze Slovenska, se v poslední době potýkal s velkou vlnou kritiky. Zároveň si v minulém roce otevřel restauraci a návštěvníci na svůj kousek pizzy museli čekat v kilometrových frontách. Už před tím Dobrik přestával být aktivní na YouTube, později však i na Instagramu. Teď pravidelně přidává příspěvky v podstatě jen na Snapchat. Není ale jediným. Vrátili se tam například Charlie D'Amelio, Bryce Hall nebo Khloé Kardashian a denně přidávají desítky příspěvků.

Hlavní zdroj příjmu

Opětovný růst popularity Snapchatu začal už dříve, kdy tvůrci přidali funkci Spotlight. Uživatelům se díky ní ukazovaly příspěvky různých tvůrců a celebrit z celého světa a dostupný obsah v podstatě neměl konec. Uživatelé tak začali na Snapchatu trávit mnohem více času než dřív. Později však přišel program monetizace pro tvůrce, který je důvodem, proč se tam za poslední rok vrátily desítky celebrit.

Zatímco uživatelé sledují příspěvky svých oblíbených tvůrců, tak se jim mezi nimi zobrazují reklamy a tvůrci díky nim mohou vydělávat peníze. Ze Snapchatu se díky této funkci stala jedna z aplikací s největším potenciálem výdělku pro tvůrce. Bryce Hall, kterého na TikToku sleduje téměř 24 milionů uživatelů, v jednom z rozhovorů potvrdil, že je pro něj Snapchat v poslední době hlavním zdrojem příjmů.

Jak to ale celé funguje? Ač to nikdy tvůrci Snapchatu nepotvrdili, mělo by jít o padesátiprocentní rozdělení příjmu z reklamy mezi aplikaci a tvůrce. Ti jsou následně placeni v takzvaných krystalech. Jejich směnný kurz je jeden dolar za deset krystalů a mohou být směněny v moment, kdy si tvůrce vydělá buď sto dolarů, nebo tisíc krystalů. To záleží na počtu zhlédnutí.

How to make $20,000 a day from Snapchat #bigcontentpod #bigcontenttiktok #snapchat #daviddobrik #money

30. května 2023 v 12:55, příspěvek archivován: 30. května 2023 v 12:55

Nikdo oficiálně nepotvrdil, kolik peněz si přidáváním příspěvků na Snapchat vydělá, objevují se však informace, že by si někteří influenceři mohli vydělat i tisíc dolarů za den. „Jeden člověk, kterého znám, přidává příspěvky asi padesát nebo sto příspěvků denně, mají sto tisíc zhlédnutí. Z toho má za den tisíc dolarů,“ popisuje tvůrce v podcastu Big Content. Dále popisuje, že ač je program nový a tím pádem vyplácí více peněz, protože se snaží nalákat nové influencery, mohl vydělat i 365 tisíc dolarů za rok. To je více než 8 milionů korun.