Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

David Pražák a Koleso propagují sázkové poradenství | foto: Antiyoutuber.cz

David Pražák a Koleso propagují sázkové poradenství. Slibují bohatství, mnohdy jde o podvod

Co mají společného David Pražák, bývalý snoubenec Shopaholic Adel a Koleso? Kromě toho, že je jejich tvorba poměrně bizarní, oba propagují sázkové poradenství na Instagramu. Za několikatisícový poplatek slibují pasivní příjem a zaručené tipy na sportovní utkání. Mnohdy jsou však profily podvodné.
  14:46

Profily na sociálních sítích, které slibují pohádkové bohatství díky sázení. Jediné, co stačí k rychlému zbohatnutí, je poslat členský poplatek některému z profilů. Pak můžete začít vydělávat sázením na zaručené tipy, které vám někdo předá. V poslední době se také spojují s různými influencery, kteří sázkové poradce svým sledujícím doporučují. V čem je ale háček? Mnohdy jsou tipy podvodné a vy peníze nikdy neuvidíte.

Mezi influencery, kteří sázkové poradenství propagují, patří například David Pražák, známý také jako Fregamer, mnozí si ho však nejčastěji vybaví jako bývalého snoubence Shopaholic Adel. Po nedávném rozchodu se Pražák začal věnovat sociálním sítím více než dřív. Streamuje na TikToku a přijímá spolupráce. Před dvěma týdny začal na svém Instagramu propagovat profil Betimperium, který se právě sázkovým poradenstvím zabývá.

Profil Betimperium sleduje na Instagramu téměř 22 tisíc uživatelů, o tom, jestli jsou opravdoví, však mnozí spekulují. Betimperium slibuje pasivní příjem a z vsazených pěti tisíc díky jeho tipům údajně získáte nejméně tisíc čtyřicet. Pohádkový život slibují už za poplatek 1500 korun na týden, výhodnější tipy získáte za 3000 korun na týden a nejvýhodnější za 7500 korun na třicet dní.

Profil sdílí spokojené zákazníky, fotí spoustu peněz v hotovosti a slibuje vám to stejné. Na první pohled je však jasné, že se jedná o podvod a recenze dohledatelné na internetu jsou v podstatě jenom negativní. Pražák však sázkové poradenství neustále sdílí na Instagramu. Když si placené členství zakoupí sto uživatelů, prý jednomu z nich pošlou na účet 200 korun.

14. listopadu 2022 v 5:44, příspěvek archivován: 6. dubna 2023 v 14:14

Dalším influencerem, který podobné poradenství ještě nedávno propagoval, je například Koleso, vlastním jménem Patrik Pešava. Už minulý rok se spojil se sázkovým poradenstvím Tacticos Bet. S nimi se také v některých videích spojovali influenceři z TvTwixx. I tento profil je však téměř totožný jako předchozí zmíněný.

Většina sázkových poradců na sociálních sítích funguje na stejném principu stejně jako dva zmíněné. Profil na Instagramu sdílí příspěvky, na kterých jde vidět několik tisícových bankovek s výhledem na luxusní dům, auto nebo cokoli podobného, co by uživateli mohlo evokovat bohatství. „Chcete mít také tolik peněz? Napište komentář a my se vám ozveme s podrobným návodem,“ píšou v popiscích u příspěvků.

Návody, co mají uživatelé dělat, jsou také mnohdy totožné. Stačí si zaplatit členství v tajné skupině, která je často na sociální síti Telegram. Členství je mnohdy odstupňované a za různé částky dostanete odlišné výhody, respektive odlišně výhodné tipy. V praxi to funguje tak, že za poplatek, mnohdy v řádech tisíců, dostáváte v různých časových horizontech tipy, na které vsadit. Tipy jsou vždycky údajně zaručené a u mnoha zápasů jsou kurzy extrémně vysoké. Většinou se tak jedná o podvod.

Za takovými profily většinou stojí někdo, kdo se na sociálních sítích prezentuje jako úspěšný podnikatel. Má drahá auta, luxusní dům, jezdí na dovolené celý rok a tvrdí, že všechno získal díky pasivnímu příjmu. A vy ho můžete mít taky, pokud se k němu přidáte.

Mluvčí Fortuny varuje

Na internetu je jednoduché najít mnoho negativních recenzí na podobné sázkové poradce, oni se však na sociálních pyšní jen těmi pozitivními. Prý všem tipy vycházejí a díky tomu vydělávají desetitisíce korun. Dohledatelné recenze jsou však opačné a mnozí si stěžují, že zaplatili tisíce korun, které se jim nevrátily, protože tipy jednoduše nevycházely.

Před podobným sázkovým poradenstvím varuje také Petr Šrain, mluvčí sázkové kanceláře Fortuna. „Rozhodně všem, kdo by uvažovali nad tím zaplatit za tento způsob „poradenství“, doporučujeme maximální obezřetnost,“ popisuje. Podle něj jde o způsob, jak z důvěřivých lidí podvodně vylákat peníze pod vidinou jednoduše nabytých výher.

Šrain si také myslí, že pokud je sázkář opravdu úspěšný, nemá důvod ani motivaci z nikoho lákat peníze. „Každý takový sázkař si své know-how pečlivě střeží, aby bylo pro sázkové kanceláře složitější se jeho systému přizpůsobit. Žádný zaručený tip neexistuje, samozřejmě pokud není utkání zmanipulované, což je nelegální,“ popisuje. Dodává, že je opatrnost rozhodně na místě.

Podobných sázkových poradenství na Instagramu existuje mnoho. Vždycky po nějakém čase jeden z profilů zmizí, za chvíli se však objeví jiný. Mnoho z nich se snaží dostat co nejvíce do povědomí uživatelů sociálních sítí a spojují se s influencery. Nutno dodat, že se jedná spíše o influencery, kteří jsou bizarní a jejich tvorba cílí primárně na mladší publikum. Mezi ně patří už zmíněný Pešava nebo Pražák, v minulosti poradenství propagoval i Fizistyle, Datel a influenceři z TvTwixx.