Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Rodiče a jejich děti na sociálních sítích | foto: https://www.instagram.com/little.kao/Antiyoutuber.cz

Celebrity stále víc sdílí děti na internetu. Může jim to uškodit, tvrdí odborníci

Zveřejňování dětí na sociálních sítích je stále častější záležitostí. Maminky sdílejí s veřejností všechny krůčky a pokroky svých ratolestí mnohdy prakticky od narození. A to včetně veřejně známých lidí. V Česku je příkladem Monika Bagárová či Karolína Králová. Na psychiku dětí to může mít vliv, říkají psychologové.
  13:00

S rozmachem sociálních sítích se zvýšil počet rodičů, kteří veřejně sdílí na internetu své potomky. Neuvědomují si, jak velký vliv to může mít na psychiku dítěte. Čím větší dosahy navíc rodiče mají, tím více to může potomky ohrozit. V Česku své děti propagují i některé celebrity. Psychologové před tím varují.

U nás se svými dětmi ani trochu netají třeba Monika Bagárová, manželka Jirky Krále Karolína, ale také matka influencerky Ladušky či známý pár Dva tátové. Nikdo z nich navíc nezapomíná své děti zapojovat do spoluprací, čímž si vydělají i peníze. Spolupráce s firmami prodávajícími plenky, dudlíky a hračky jsou u nich na denním pořádku.

„Velmi záleží, co rodiče sdílí, a jak to sdílí. Samozřejmě to ale může mít vliv na dospívání dítěte. Rodiče si často neuvědomují, jaké následky může mít jejich chování na internetu. Také jim nedochází, jak dlouho na internetu sdílené věci zůstávají. Zcela jistě se některé děti mohou setkat s šikanou z řad přátel a spolužáků, kteří si jejich fotky z dětství dohledají,“sdělila pro redakci antiyoutuber.cz Marie Bedrošová, pracovnice interdisciplinárního výzkumu internetu a společnosti na Masarykově univerzitě.

Mnoho influencerů, kteří své děti na internetu pravidelně sdílí se obhajuje, že s tím jejich potomci souhlasí, a když nechtějí, ať je zrovna fotí nebo natáčí, poslouchají je. Dodávají zároveň, že kdyby dítě později chtělo, všechny příspěvky z internetu smažou.

„To je stejně, jako byste se zeptali dítěte na to, jestli si dá rum. V tomto věku není dítě tak vyvinuté, aby si uvědomovalo následky, které mohou jeho fotky na sítích mít,“ sdělil pro redakci antiyoutuber.cz terapeut a krizový intervent Michal Kniha.

„Ať se rodiče dítěte ptají či nikoliv, může to v budoucnu brát jako zásah do života a narušení soukromí,“ dodal Kniha. Podle něj je také velmi důležité, aby se rodiče ptali správně. I když si děti zřejmě neuvědomují možné následky skutečnosti, že rodiče sdílí jejich fotky na sítích, rodiče by jim o nich alespoň mohli říci a až následně se dožadovat souhlasu.

V Česku bohužel není v zákonech nijak ukotvené, co rodiče mohou a nemohou sdílet – s výjimkou pornografie. V severských zemích, ale i u našich sousedů v Německu a Rakousku, se na soukromí dětí dohlíží více. V několik zemích navíc proběhly soudy dětí s rodiči, kteří sdíleli fotky svých potomků bez jejich souhlasu.